erőszak filmek korhatár cenzúra mellbimbó meztelen tabu pucér testképzavar karika
Nektek is feltűnt már, hogy milyen furcsán működik a cenzúra? A filmekben és sorozatokban az erőszakot sokkal nyíltabban mutatják, mint a szexualitást, vagy csak magát a meztelen emberi testet. Felmerül a kérdés, miért fél a média a ciciktől? Miért van az, hogy elfogadhatóbb az erőszak, a gyilkolás, a vérengzés, mint a pucérság?

Sima kis 16-os karikával végignézhetjük, ahogy az akcióhős lelövöldöz egy fél várost, fejeket és végtagokat csap le könnyed mozdulatokkal, közben mosolyogva fütyörészi az örömódát, majd az ellensége kiontott beleivel ugrálókötelezik - vagy ugrálóbelezik?

Majd amikor szíve egyetlen szerelmével egy fenomenális, egész éjszakán át tartó szeretkezésben beteljesülhetne kapcsolatuk, a kamera elmenekül. Elbújik valahol a szoba sarkában, és távolról, hátulról szemérmesen vet csak pár pillantást az egymással szemező párra.

A következő kép pedig már az, ahogy bágyadt arccal fekszenek egymás mellett betakarózva, a gyűrött ágynemű között.

Forrás: iStockphoto

Vagyis, pontosabban csak a nő van nyakig elbújva a paplan alá - úgy tűnik, csak ő fázik. Hiszen a férfi az egész filmet félmeztelenül, bedurrantott izmokkal, leolajozva tolta végig, és ehhez most is ragaszkodik.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én a valóságban, többször láttam embert - leginkább nőket - meztelenül, mint lelőve, lefejezve.

Mondhatnám, az arány az egyik oldalon megszámlálhatatlan, a másikon nulla. És ezeknek a 99%-a kellemes élmény volt, vagy maximum semleges. Viszont ha előttem darabolnának fel egy fickót, biztos rohadtul ki lennék bukva utána.

Még ha nem is megyünk el ennyire a szélsőségekig, a fiatalkorúaknak szóló műsorokba abszolút belefér, ha megvernek valakit, viszont egy félmeztelen nő látványa elképzelhetetlen. 18-as karikát neki!

Ez nem csak nem logikus, de nagyon rossz üzenetet is hordoz...

Ezzel azt közvetítik, hogy az erőszak az élet része, a szexualitás viszont bűnös dolog, a testünket pedig szégyellnünk kell.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/GregorBister

Aztán ott az indokolatlan prüdéria is!

Embert akarnak küldeni a Marsra, de nem tudnak különbséget tenni a művészet, az egészséges szexualitás és a pornográfia között. Ezzel több gond is van. Például teljesen eltűnik a "nem szexuális" célú meztelenség - mert azt cenzúrázzák a "nem erotikus" jellegű felületekről. Így a pucér test látványa lekorlátozódik a pornófilmekre és a férfimagazinokra.

Vagyis azokra a felületekre, ahol akik levetkőzek, nagyrészt a testükből élnek, ami szinte tökéletes: kisportolt, megműtött és megphotoshoppolt. Míg a nem erotikus célú meztelenség - ahol "természetes" testek is feltűnhetnének, hiánycikk.

Tehát az egyik oldalon nincs semmi, a másikon pedig leginkább rossz példa.

A testképzavar melegágya

Ez így még nagyobb kontrasztot teremt, hiszen leginkább olyan testekkel találkozhatunk, amik fel vannak tuningolva, távol vannak az átlagostól. Így bizony egy kíváncsiskodó kiskamaszban könnyen kialakulhat a testképzavar, hiszen a tükör által mutatott látvány, közel sem egyezik az idealizált képpel.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Slava_Vladzimirskaya

Persze létezik szemérem, és a ló túloldalára sem kell átesni, hogy dafke mindenki pucérkodik, ha kell, ha nem. Viszont azzal, hogy a média tabuként állítja be, negatív töltetet kap anélkül, hogy tudnánk mi ennek az oka.

A Facebook például simán tiltja a mellrák kiszűrésének technikáját oktató videót, mert káros tartalomként kezeli. De most komolyan, ez normális dolog?!

Mi a gond a női mellbimbóval?

A kisgyerekek abból táplálkoznak, esetleg naponta látják ahogy a testvérüket egy női mellből szoptatják. Nem újdonság nekik. A nők birtokolnak jó esetben két darabot belőle, ezért gondolom csak nem borulnak ki, ha látnak másik kettőt. A férfiaknak egy része - nem is olyan kis része - pedig még akár pénzt is képes fizetni azért, hogy többek között női melleket, mellbimbókat láthasson.

Aha, ez a probléma!

Hát szerintem ez óriási baromság!

Forrás: Getty Images/Miljko

Talán ideje lenne levetkőzni azt a gondolkodásmódot, ami a testünket mocskosnak, szégyenletesnek titulálja, mintha csak a perverzség melegágya lenne, és elkezdhetnénk úgy tekinteni rá - mint ami valójában -, a mindennapi életünk természetes részeként, amit ismernünk, szeretnünk, elfogadnunk kellene.

Nyitókép:iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.