sorozat Gilmore Girls anya-lánya Szívek szállodája
Szerintem a Szívek szállodája minden idők legszerethetőbb, legviccesebb és legtanulságosabb sorozata. Erről nem nyitok vitát. Így van és kész. Már csak azért is, mert mindenki tanulhat belőle. A nő, aki társat keres. Az egyedülálló anya, aki eleinte elveszve érzi magát a nagyvilágban. A lány, aki összeveszett a legjobb barátnőjével. A középkorú nő, aki 20 év házasság után egyedül találja magát. A huszonéves fiatal, aki kapunyitási pánikban szenved. A nő, akinek viszontagságos a viszonya az anyjával.

Gondolom ennyiből is egyértelmű, hogy hatalmas rajongója vagyok a sorozatnak, és hiszek benne, hogy antidepresszánsként működik a szomorkásabb napokon. De most erőt veszek magamon és megpróbálok elfogultság nélkül, szakmai(bb) szempontból írni arról, hogy miket tanulhatunk a Gilmore lányoktól.

1. Nem sorsszerű, hogy ugyanazokat a hibákat követed el, mint a szüleid.

Valójában két verzió lehetséges: pontosan ugyanazokat a baklövéseket követed el, mint a szüleid, vagy tudatos odafigyeléssel profitálhatsz felmenőid hibáiból. A sorozatban azt láthatjuk, hogy Lorelai és anyja, Emiliy kapcsolata szöges ellentéte a Lorelai és lánya, Rory között szövődött anya-lánya kapcsolatnak.

Emily és Lorelai kapcsolata a korlátozásról, egymás életterébe való belemászásról, manipulálásról és a hatalom birtoklásáról szól. Ezzel szemben Lorelai soha nem próbálja meg uralni Rory-t, nem utasítja őt, csak terelgeti az életben. Még azt is hagyja neki, hogy elkövesse saját hibáit: Rory abbahagyja az egyetemet és nagyszüleihez költözik a filmben.

A korai stabil és biztonságos anya-gyerek kapcsolatnak köszönhetően, Rory végül visszatalál hozzá és a nézők újra irigykedve figyelhetik őket.

Forrás: NORTHFOTO/Visual Press Agency

2. A Nagy Ő baseball sapkát és kockás inget hord.

A filmek és sorozatok nagy része tele van kigyúrt felsőtestű, szőke hajú, kék szemű szexi pasikkal. A nő általában egy forgalmas helyen látja meg kiválasztottját, és első látásra beleszeret. Vagy ha nem tetszik neki, 5 perc után lepattintja.

Nos, a valóságban ez nagyon nem így működik. A sorozatban - ahogy az életeben is - a párkapcsolatok nagy része hosszas ismerkedés után alakul ki.

Lorelai és későbbi párja, Luke éveken keresztül csak barátok. Luke végigkíséri Lorelai számos kapcsolatát, mire a nő rájön, hogy Luke számára az igazi. Luke szexepilje abból ered, hogy egy igazán jó ember. Nagyon szereti Rory-t és mindent megtenne érte. Ezen kívül megbízható, figyelmes és romantikus. Hát nem erre vágyunk mind?

Forrás: NORTHFOTO/Visual Press Agency

3. Egy ambiciózus nő akármire képes.

Sokan gondolják úgy, hogy a sorozatnak van egy erős feminista beütése, hiszen mindkét főszereplő nő, anya és lánya is: erős akaratú és nagyon intelligens.

Lorelai 16 évesen szobalányként kezdi, és magabiztos szállodatulajdonossá növi ki magát, aki mindent megtesz lánya támogatásáért. Rory nagyon szorgalmas tanuló, aki a legnívósabb iskolákat járja ki, és ugyan néha sok ismeretlen kifejezést használ, de hiszünk neki.

Természetesen ez a teljesítmény egyiküknek sem pottyan az ölébe, sokat akadályt küzdenek le, hogy eljussanak ide.

Lorelai megéli, hogy első munkahelye a tűz martalékává válik, majd jelentős pénzhiánnyal küszködik, és nem utolsó sorban magánélete is elég viszontagságos. Rory-t pedig viharos tiniszerelmei és anyjával való konfliktusa sem tántorítja el végső céljától.

Néha az élet sok akadályt gördíthet eléd, de ha kitartó vagy, véghez tudod vinni, amit szeretnél.

Forrás: AFP

+1. Hiába vagy kitűnő tanuló, attól még kaphatsz karót párválasztásból.

Oké, most mindenki nézzen mélyen magába és lássuk be, hogy Rory összes pasija borzasztó volt.

Kezdjük Dean-nel, a hisztikirállyal.

Nyafogós, féltékeny, duzzogó és ragakaszkodó. De az egész kapcsolatuk alatt azt próbálja elhitetni, hogy ő a jófiú. Főleg akkor tűnik egy főnyereménynek, amikor ordítva szakít Rory-val a táncversenyen, az egész város előtt. És ha ez nem lett volna elég, pár évvel később elveszi Rory szüzességét, miközben az újdonsült felesége otthon majd beleszakad, hogy vacsorát főzzön neki. De mindez teljesen elfogadható, mert Dean egy "rendes srác". Köszönjük Dean.

És akkor most folytassuk Jess-szel.

Rendben, a bőrdzsekije tényleg nagyon szexi, belátom. De ennyi. Jess a szöges ellentéte Dean-nek, csak kicsit túltolja a rosszfiú szerepét.

Na abba is hagyom inkább. Egyébként talán ő a legkevésbé balfék hármójuk közül, hiszen a sorozat vége felé eléggé összekapja magát: ír egy könyvet és nyit egy könyvesboltot is. Össze is melegednek kicsit Rory-val, és itt egészen elfogadhatóvá válna Rory szerelmi élete, de... DE Rory nem jön össze vele, mert egy szőke meztelen csigával jár.

Logan...

Az egy dolog, hogy tenyérbemászó stílusa van. De Rory már az elején igazán kiszúrhatta volna, hogy egy idiótával van dolga. Például abból, hogy Logan kedvenc időtöltése, hogy a barátaival mulat, olyan bulikon, ahol esernyővel ugrálnak le a magasból. Az sem volt túl nyerő mondjuk, amikor 7 egész napra szakítottak Rory-val, és ő gyorsan le is feküdt a saját nővére összes barátnőjével, hogy behozza annak az időszaknak a lemaradását, amíg Rory-val volt. De talán azzal koronázta meg suttyóságát, hogy Rory diplomaosztó partiján az összes rokona előtt kérte meg a kezét, így gyakorolva nyomást rá. Szép volt Logan.

Forrás: AFP

Szóval levonhatjuk azt a következtetést, hogy hiába boldogul valaki nagyszerűen a munkájában és szakmai életében, ez sajnos nem jelenti azt, hogy a párválasztásban is jeleskedik.

Hiába tett meg mindent Lorelai, hogy Rory útját egyengesse, sajnos a pozitív példamutatás mellett, a kevésbé szerencsés szerelmi életének mintázatait is sikerült átadnia lányának.

Izgalommal várom, hogyan alakul a Gilmore lányok sorsa az új részekben, és hogy mi mindent tanulhatok még tőlük!

Nyitókép: Origo

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.