tél telelés hideg pihenés jéghotel
Jéghotelek: Az első gondolatom a szó hallatán az volt, hogy ki akarna olyan helyen éjszakázni, ahol hideg van? Biztosan Te is emlékszel olyan napokra, amikor kint már hideg volt, de a távhő szolgáltató úgy gondolta, ez még nem az az időszak, amikor szükséged lenne a fűtésre. Dupla takaró, meleg zokni, vastag pizsi! Valahogy csak túléli az ember az éjszakát... De hogy ezért még pénzt is kérjen valaki?!

Márpedig úgy tűnik, hogy milliomoséknál ez a trend. Atom sok pénzt kicsengetnek azért, hogy egy jégveremben éjszakázhassanak. Furák ezek a gazdagok, gondoltam én.

Forrás: trivago.com

Mondjuk enyhíti valamelyest a csodálkozásomat, hogy amikor utánajártam kicsit a jelenségnek, kiderült, hogy nem csak a gazdagok legújabbb őrült hobbija a vacogás. És azért van sok egyéb más lehetőség is ezekben a komplexumokban: pl. szauna, jacuzzi, rénszarvasbőrből készült takarók, thermo mennyezet.

Ezek ellenére még mindig szkeptikus vagyok azt illetően, hogy vajon fagyási sérülések nélkül átvészelhető-e az éjszaka...

Forrás: trivago.com

De oké, elhiszem, hogy nem fagyok meg éjjel. De mit kezdek magammal nappal? Tutira nem a szobában kívánom tölteni az időt azzal az indokkal, hogy kint röpködnek a mínuszok. Ha-ha, hiszen bent is...

De nézzük csak, milyen programokat kínálnak a szálláshelyek!

Megcsodálhatom a jégszobrokat vagy elmondhatok egy imát a jégkápolnában. (Uram, adj meleget?) Nagyszerű. Építhetek iglut és megtapasztalhatom az eszkimó életérzést. Mehetek kutyaszánozni vagy túrázhatok a hóban, sőt, rénszarvasos szafarira is van lehetőség. Meg kell hagyni, igazán jóféle programok, talán még vonzóak is lennének, ha nem egy jeges barlangból mászok ki reggel, és jégfalak közé térek vissza a nap végén.

Forrás: trivago.com

Aztán amikor a reggeli forró áfonya italról, a szaunáról, a tábortűzről olvastam, na meg a csillagos ég és az északi fény látványáról, majdnem kedvet is kaptam hozzá, de még mindig ott villogott a fejemben, hogy: hideg, hideg, hideg!

Forrás: trivago.com

De ha elnyomom magamban a hideggel szembeni averziómat, be kell látnom, hogy nekünk városlakóknak, már csak emlékeink vannak a tél szép oldaláról.

Tudjátok, arról, hogy nem szürke a hó - már ha gyáltalán van -, hanem végtelen fehérségben csillog. És az a puha némaság, ami körülvesz!

Talán, nem is olyan hülyeség ellátogatni a végtelen hó és jég birodalmába, és átérezni annak a meghittségét, hogy ennyire közel és kiszolgáltatva vagyunk a természetnek.

(És végre nem a távhő szolgáltató ügyfélszolgálatának...)

Forrás: Getty Images/Jhvephoto

Ha képes vagy elvonatkoztatni a hidegtől, és meglátni az egyedi és utánozhatatlan élmény lehetőségét, akkor hajrá!

Válogathatsz a szálláshelyek között, akár a közelben, mint Erdély vagy Ausztria (Iglu Village Kühtai - Kühtai), de jóval távolabb: Svédországban (Icehotel - Jukkasjärvi), Norvégiában (Sorrisniva Igloo Hotel - Alta) , Finnországban (Kakslauttanen Igloo Village - Saariselkä) vagy Kanadában (Hotel de Glace - Québec) is keresheted a kalandot.

Forrás: www.losvar.no/Jørn Losvar

Neked való:

  • Ha télen is a tavaszi kabátodban mászkálsz, mert olyan jól bírod a hideget.
  • Ha bakancslistádon szerepel az iglu építés.
  • Ha az északi fényt az ágyban fekve szeretnéd élvezni Finnországban.
  • Ha snassznak tartod a Las Vegasi esküvőket, és inkább egy jégkápolnában mondanád ki a boldogító igent.

Inkább válassz más úti célt:

  • Ha 15 fok alatt zokniban alszol, és minden tél elején bízol benne, hogy idén végre valaki feltalálja az orrmelegítőt.
  • Ha a pihenést nem úgy képzeled el, hogy 0-24-ben télikabátban töltesz egy hetet.
  • Ha a jéghotelekről szóló cikkeket egyből átugrod, és olyat keresel, amiben a Bahamákról írnak.

Nyitókép: iStockphoto

Forrás. www.trivago.hu

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.