AIDS fertőzöttség HIV tabu halálos betegségek AIDS világnap
2016-ot írunk, és sokan még mindig egyenlőségjelent tesznek a HIV, az AIDS és a bűnös életvitel között. Sőt, az is tévedés, ha azt hisszük, hogy ez csak a  melegek és az afrikaiak gondja. Sőt, a legtöbben csak annyit tudnak erről, amennyi a Philadelphia című filmből kiderül - vagy annyit se. Az egész egy nagy és mocskos tabuként van kezelve. És ami tabu, azzal nem foglalkozunk, nem tudatosítjuk.

Mivel tudatlanság és titokzatosság lengi körül az egész témát, ha valakiről kiderül, hogy HIV-fertőzött, a többiek gyakran félni kezdenek tőle. Sajnos előbb vagy utóbb ki is taszítják, ezért az érintett legtöbbször inkább nem beszél betegségéről senkinek. De valóban félni kell a HIV-fertőzöttektől?

Forrás: iStockphoto

13 dolog, amit illik tudni a HIV-ről és az AIDS-ről:

  1. A HIV és az AIDS nem ugyanaz. A HIV a vírus maga. Az AIDS meg az állapot, amit idővel előidéz a HIV vírus. Vagyis lehet HIV vírusa valakinek anélkül, hogy AIDS-es lenne.
  2. Az AIDS nem betegség. Magyarul annyit jelent, hogy: szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Az immunrendszert teszi tönkre, ami nem tud védekezni majd a fertőzések ellen, amiknek nap mint nap ki vagyunk téve. Emiatt aki AIDS-es, nehezebben - vagy egyáltalán nem - gyógyul ki egy egyszerű náthából.
  3. A HIV-fertőzés továbbra is gyógyíthatatlan, de gyógyszerek szedésével nagyon jól karban tartható.
  4. Az UNAIDS adatai alapján, az emberiség közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megállítsuk a HIV-járványt.
  5. A HIV-fertőzés emberről emberre, testnedvek segítségével terjed.

    De nem akármilyen testnedvvel!

    Izzadsággal vagy nyállal például nem terjed. Kizárólag: szexuális úton (ondó, vér, hüvelyváladék), fertőzött vér, vérkészítmények, szövetek, szervek által, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata révén, mesterséges megtermékenyítés során, anyáról magzatra illetve csecsemőre (anyatej) történő átvitel kapcsán terjedhet.

    Forrás: Getty Images/iStockphoto/Itakdalee
  6. Az 1980-as évek elején azonosították először, de felbukkanása Nyugat-Közép-Afrikában már az 1920-30-as évekre tehető, ahol majmokról terjedt emberre.
  7. A HIV vírussal való megfertőződést követően a tünetek általában évekkel később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust.
  8. A szokásos társadalmi érintkezés nem jelent fertőződési kockázatot. Értsd: Nyugodtan kezet lehet fogni, átölelni, megérinteni, elmenni egy beteg ember után a WC-re stb.
  9. Még a csókolózással sem adható át a vírus, amennyiben nincs sérülés a nyálkahártyán.
  10. Magyarországon térítésmentesen elérhető az anonim HIV-szűrővizsgálat.

  11. A gyógyszereket a társadalombiztosítás száz százalékban finanszírozza.
  12. HIV-fertőzött nő is szülhet egészséges gyereket, és HIV-fertőzött férfinak is lehet egészséges gyermeke. Fontos, hogy az anyatej fertőzött, ezért a fertőzött anyák nem szoptathatnak.
  13. Magyarországon az első HIV-fertőzöttet 1985-ben, az első AIDS beteget 1986 végén diagnosztizálták.

+ 1.

A HIV-diagnózis napjainkban nem halálos megbetegedés. Sőt, megfelelő kezelés mellett teljes értékű, hosszú életet is élhet a páciens.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.