szerelem december advent randi karácsony várakozás
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én minden decemberben egy kicsit visszaváltozom gyerekké. Egy szerelmes kisgyerekké. Amikor előszedem a pincéből a lakásdekorációkat, és leporolom róluk az elmúlt egy év unalmas, szürke várakozását, mindig egy kicsit megmozdul bennem valami. Szerintem ez az év egyik legszebb időszaka, mert sok szempontból akaratlanul is változtat a hozzáállásunkon.

Pedig a díszek minden alkalommal ugyanúgy néznek ki, mégis újra és újra örömet tudnak okozni az embernek, mintha csak újak lennének. Állítom, hogy illata is van ezeknek a tárgyaknak, de az agyam egy mély tekervénye titkon elismeri, hogy egy égősornak csak a fantáziám kölcsönöz szeretet illatot.

Miért lengi körül ezeket a kis tárgyakat ekkora misztérium?

Mert egy olyan közelgő ünnep hírnökei, amely minden évben közelebb hozza és megszelídíti egy kicsit az embereket. Így lesz az év egyik leghidegebb hónapja mégis a legszívmelengetőbb, mert ilyenkor egy kicsit minden lecsendesedik, békébe és empátiába burkolózik.

Persze az is tény, hogy a férfiak többsége szerint a tízmilliárd égősor miatt a gatyánk is rámegy a villanyszámlára - feleslegesen. És hogy nincs szükség még egy hetvenkettedik rénszarvasos pizsire vagy ágyneműre, mécsestartóra és fenyő girlandra. Mi nők mégis megvesszük-kitesszük-feltesszük őket minden áldott évben.

Forrás: Getty Images/Svetikd

A pasik azt is utálják, hogy hetekkel karácsony előtt már sakkozunk az ajándék ötletekkel, de persze azt imádják, mikor a szüleinek szánt meglepetést is mi találjuk ki, mi állunk érte sorban az üzletben ha kell, és mi is csomagoljuk be. Látom magam előtt az ellenkező nem plafonra szegezett unalmas tekintetét, mikor mi, csajok belekezdünk a "na akkor hogyan is legyen idén a karácsony" című nótánkba. De ez is hozzátartozik az adventhez, én ezt a részét is szeretem a morcos és lelkes pasikkal együtt.

Mert amúgy nem kell őket komolyan venni, kicsit morognak az orruk alatt, de a legtöbbjük ugyanúgy élvezi, mikor a közös otthon ünnepi hangulaba öltözik. Legalábbis, ha egyszer mégis a pincében maradna az égősor, a rénszarvasos ágynemű meg a szekrény alján - sőt a bejárati ajtóra se aggatná fel senki a fenyő girlandokat - akkor nagyon hiányozna nekik.

A dekoráció is, és a morgás is. Mind a kettő hozzátartozik az ünnep koreográfiájához.

Szerintem az adventi dekoráció olyan, mint az első randira szánt ruha: ugyanazok az emberek vagyunk faremerben és pólóban, mint a csini piros csipkeruhában. Mégis, a nagy eseményre gondosan összeválogatott szettel készülünk, mert szeretnénk, ha a megjelenésünk harmóniában lenne a gondolatainkkal. Ha kifejezné a bennünk lakozó várakozást és izgalmat.

A gyertyák, gömbök és égők ugyanúgy ruhaként szolgálnak: otthonunk ötöztetjük velük. Meg az egész életünket...

Kellemes Adventet mindenkinek!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.