halál apa emlékezés család öngyilkosság gyerek
5 éves lehettem. Dohányföldünk volt - kint dolgoztunk a határban. Igen, én is dolgoztam a felnőttekkel együtt. Behordtam az asszonyoknak a sorok közé a vizet és az ételt. De az alsó leveleket már én is letörhettem, és a dohányt az ölemben kihordhattam a sorok elejére.

Aznapra végeztünk. Tudni kell, hogy ez amolyan családi rendezvény is volt, mert a rokonság összegyűlt, és együtt dolgoztunk - épp mikor, kinek a földjén. Lassan hazaszállingóztak az emberek, és csak mi maradtunk - anya, a bátyám és én. A bátyám 3 évvel idősebb nálam.

Apám rendszeresen a kocsmában töltötte az időt ilyenkor is. A munka végeztével rá vártunk. Vártuk, hogy érkezzen a traktorral, amire felpakoljuk a dohányt, és visszük haza fűzni. Nagyon sokat vártunk, míg egyszer csak hallottuk a traktor hangját.

Részegen és agresszívan megérkezett apu.

Forrás: iStockphoto

A dohányt felpakoltuk, közben folyamatosan ment a szitok, anyám szidalmazása, fenyegetőzés, hogy öngyilkos lesz, és rettenetes agresszió dühöngött benne.

Ilyenkor meg sem mertünk szólalni, dolgoztunk mint a gép, amennyire lehetett érzelemmentesen, lélegzet visszafojtva. Anya kért, induljunk haza a bátyámmal, mindjárt jön utánunk. Elindultunk gyalog, emlékszem mezítláb, rúgtuk a homokot, és közben a bátyám nyugtatott, mert látta, félek.

Egyik pillanatban valamiért hátranéztem és láttam, ahogy anya fejjel lefelé van apu kezei között. A lábszáránál fogva durr, földhöz vágta.. Egy furcsa puffanás reccsenéssel, és anya hang nélkül tűrt... A bátyám átkarolt - mai napig érzem a keze markolását a jobb vállamon -, majd szelíden visszafordított. Magához szorított, és azt mondta: „Gyere, menjünk gyorsan haza, nem lesz semmi baj."

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Nastco

Nyugtatott, nyugtatott és nyugtatott... Egyre szaporábban szedtük a lábainkat. Egyszer csak anyu is utolért minket. Így már hárman mentünk haza, egyetlen szót se szólva közben. Csak a könnyeim folytak a régi, jól ismert félelemtől.

Otthon a korábban felfűzött dohányokat anyu hordta fel a padlásra, én meg játszottam az udvaron. Idővel apu is hazaért a traktorral. Majd eltűnt. Nem gondolkoztam rajta, hogy hol lehet, mert ilyenkor tudtuk, a kocsmában veri el az idejét. Ami egyébként pont a szomszédban volt. Inkább örültünk, hogy nincs mellettünk.

Szóval épp az udvarunkon játszottam, amikor hirtelen anya ordítva felrohant a padláslépcsőn. Kiabálta a bátyámnak, hogy azonnal menjen, nekem meg pénzt adott, hogy szaladjak át a kisboltba, vegyek magamnak cukorkát. De azt azért a lelkemre kötötte, maradjak elől. Nem értettem, mi a gond, de örültem a cukorkának. Szaladtam is át a kisboltba, francia drazsét vettem - ha jól emlékszem 11 forintért. És ahogy ígértem, leültem a lépcsőnkre, és majszoltam a cukorkát. Csöndben, nyugalomban.

Hirtelen előkerült anya és a bátyám. Ketten cipelték apám szinte élettelen testét. Még félig magánál volt, de elszürkült fejjel, lógó nyelvvel tántorgott a felesége és a nyolc éves fia között. Mint egy rongybaba: szinte cibálták, vonszolták anyuék. Ekkor már szaladt a szomszéd néni is, aki szülészeten dolgozott, ezért volt egészségügyi tapasztalata.

Apám pedig ott lógott közöttük pislogás nélküli, kitárt szemekkel és lógó nyelvvel. Bevitték a házba, lefektették. Amikor beszéltek hozzá, nem tudott válaszolni, csak a nyelvét mozgatta. Néha félve benéztem, és csak azt láttam, öltögeti a nyelvét és el van torzulva a feje.

Később tudtam meg, felakasztotta magát a kertben lévő fára, és amikor anyu vitte fel a dohányt, akkor vette észre, hogy ott lóg a fán. Nem ez volt az első és nem is az utolsó öngyilkossági kísérlete.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ihar Ulashchyk

Nagyon sokszor elgondolkoztam azon, mi lett volna, ha... Igen, elgondolkoztam azon, mennyivel könnyebb lehetett volna, ha akkor nem mentik meg.

Csak azt tudom, hogy ez már 32-33 éve történt, de azóta is kísért ez a nap, a többi kegyetlen emlékkel együtt. Kitörölhetetlenül.

Regina

Nyitókép: iStockphoto

116 - 111 Lelki-segély vonal gyerekeknek és fiataloknak
116-123 Felnőtt lelki-segély
13777 Idős emberek segély-vonala
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.