altatás kialvatlanság megoldás alvás fáradtság szülők gyerekek
Ha a gyerek nem alszik, akkor bizony másnap nyűgös és hisztis lesz. Te pedig napról napra egyre fáradtabb és türelmetlenebb. Aztán végső kétségbeesésedben olyat is tehetsz, amire nem leszel büszke. Ez sajnos egy nagyon is létező ördögi kör, amiből nehéz kitörni. De még mielőtt teljesen felborulna a családi béke, ismerkedj meg Ellával, az elalvást segítő mese elefánttal!

Ismerősek ezek a mondatok?

Egy nem alvó, és különösképpen egy rendszeresen nem alvó gyerek elaltatása - valljuk be nyugodtan -, egy tortúra. Mindig elképedve figyeltem, hogy a gyerekeknek megközelítőleg mintha háromszor annyi energiája lenne, mint a rá vigyázó felnőtteknek. Hát hol itt az igazság?

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Tomaz Levstek

Mi lehet a megoldás?

Szerencsére a pszichológiai témájú segítő könyvek reneszánszukat élik. Így végre megszületett egy alvási problémákra megoldást nyújtó mesekönyv.

Szép álmokat, Ella! már itthon is kapható a nagy könyvesboltokban, és használatához nem kell semmilyen pszichológiai szaktudás. Interaktív módon minden instrukciót tartalmaz, szóval bátran merem ajánlani minden kétségbeesett, kialvatlan anyukának és apukának.

A könyvet egy svéd pszichológus írta, aki tudományos módszereinek köszönhetően a mesehallgatás révén segít a gyerekeknek az ellazulásban, és abban, hogy rövidebb idő alatt elaludjanak.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Yuganov Konstantin

Mi a titka Ellának?

Ella története egy speciális probléma megoldására íródott. Azért működik különösen jól, mert az író a pszichológiában gyakran alkalmazott relaxációs-szimbolikus elemekre építette a mesét. Ezek a szimbólumok verbálisan és nonverbálisan is hatnak a kicsik elméjére. Közben pedig abszolút belesimulnak a történetbe, ami így a gyerekek számára is befogadhatóvá válik.

Mik ezek a pszicho-szimbólumok?

Ide tartoznak a beszélő, szuggesszív nevek mint Szendergő Szőrpocok, Hortyogó Helga vagy Álmatag Egérke. Kifejezetten olyan neveket választott a szerző (és a fordító), amelyekben hosszan el lehet nyújtani a magánhangzókat.

A mese meghatározott pontjain bele lehet - és kell is - ásítani, ezáltal egyre ellazultabb és álmosabb lesz a gyerkőcöd. Hiszen te is biztos tapasztaltad már, hogy ha ásítást látsz, rád is átragad az ásítás és az álmosság.

Továbbá olyan szimbólumok fordulnak elő a mesékben, amelyek szintén elősegítik az alvás állapotát, mint az Álomhozó lépcső vagy a patak.

Ezek olyan ősi szimbólumok, amik segítik az elmélyülést, elengedést. Illetve a patak ringatózó mozgása segíti az ellazulást, és a gyermekben az anyai kar és a bölcső békés, szeretetteljes ringatását idézi fel - tudattalanul természetesen..

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs Yapr

Relaxációval foglalkozó pszichológusként szívből ajánlom a könyvet. Magam is előszeretettel használom gyerekekkel és családokkal való munkám során. Adj egy esélyt Ellának, próbáld ki a könyvet egy-két héten át, figyeld meg, gyermeked úgy alszik majd, mint a tej! És végre te is...

Bacsinszki Petra

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.