tippek hatékonyság tervezés határidők időbeosztás
Számomra mindig is örök rejtély volt, hogy képes valaki céget vezetni család, háztartás mellett úgy, hogy este még kimozdulni is van ereje. Bezzeg nekem csak egy munkám és egy pasim van, mégis sokszor azt sem tudom, hol áll a fejem. Neked is ismerős ez az állapot?

A sok teendőre csupán 24 óra jut. Néha foroghatna a Föld kicsit lassabban a Nap körül, bár az a pár plusz óra valószínűleg ugyanúgy belefolyna az elveszett idő univerzumába.

A To Do list majd segít?

A határidőnapló és a gondosan összeírt teendők elsőre hasznos megoldásnak tűnhetnek, de a gyakorlatban ritkán működnek. Hogy miért? Mert könnyen el lehet veszni a sok apróság között. De tehetsz ez ellen.

Forrás: iStockphoto/Chutima chaochaiya

Egyszerre egy dologra koncentrálj!

Fontos, hogy ne hagyd a figyelmedet elkalandozni, a feladat végrehajtása közben semmi mással ne foglalkozz! Kapcsold ki a telefonod, ne válaszolj az e-mailjeidre, ne tegyél addig semmi mást! Ha apróságokkal teletűzdeled a feladataidat, akkor ne csodálkozz, ha csak 2-3 órával később, rosszabb esetben soha nem végzel velük.

Tökéletes időbeosztás nincsen. Azonban sokszor azt is elfelejtjük, hogy az az öt perces teendő valójában tovább tart, nem is öt perc, hanem húsz, facebookozással együtt negyvenöt.

Az eredmény az lesz, hogy felborul az ütemterv, és feleannyi feladatot tudsz kipipálni.

Kerüld az internetet!

Az internet a legnagyobb időrabló. Mielőtt időhiányról kezdenél el panaszkodni, gondold végig, mennyit időt töltesz a Facebookon azzal, hogy azt nézed, melyik ismerősöd mit evett-ivott éppen, vagy a youtube-on a gombolyagokkal hancúrozó kiscicákat bámulod.

Forrás: iStockphoto/Jevtic

Persze néha jólesik egy kis kikapcsolódás. Ne csak monoton robotolás legyen az egész, de a "kicsapongási időt" is számold bele, és szorítsd tudatos korlátok közé.

Ha adsz magadnak tíz perc szünetet, akkor az tényleg annyi is legyen, utána újult erővel térj vissza ahhoz, amivel addig foglalkoztál.

Ne vállalj egyszerre túl sokat!

A másik komoly hiba, hogy egy napba próbálsz mindent belesűríteni.

Bevásárolni, ebédet főzni, feladni a csekkeket, elmenni a fogorvoshoz, aztán a frissen felrakott koronát az esti kocsmázásnál leöblíteni egy kis fröccsel.

Egy napra bőven elég egy-két komolyabb feladat. Ha elveszel a teendők dzsungelében, lehet, hogy épp a legfontosabbat hagyod ki. Ezért mielőtt valamibe belefogsz, kérdezd meg magadtól: Biztos ez ma a legégetőbb teendőm?

Rangsorolj!

Igaz, hogy fontosak a határidők, de még fontosabb a prioritás!

A legrosszabb határidőnapló receptje a következő: végy egy fontos, ám nehéz teendőt, és tegyél mellé egy csomó kisebbet, könnyebbet -pl. bevásárlás, mosás .

Az eredmény az lesz, hogy a könnyebbeket elvégzed, a fontos teendő pedig még este is ott vár rád kipipálatlanul.

Forrás: Getty Images/Martin Dimitrov

Könnyű elfelejteni azt is, hogy az élet nem előre megírt program. Számtalan apróság közbejöhet, egy váratlanul beiktatott meetingtől kezdve a túlórán át az odaégetett vacsoráig. Mivel ezeket előre nem tudod betervezni, felborulhat az egész napod. Így valami elmaradhat, ami miatt aztán furdal a lelkiismeret. Ilyenkor az nyugtasson, hogy ha jól rangsoroltál, akkor semmi olyanról nem maradtál le, ami ne érne rá holnapig. Ennyi igazán belefér.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.