válás szingliség családalapítás jó házasság kényszerházasság
Egyik barátom azt mondta tegnap: "Már nincs értéke a házasságnak!". "Ezt mégis hogy érted?"- kérdeztem, de választ tulajdonképpen nem is vártam, mert pontosan tudtam, hogy mire gondol.

Elméláztam. Ma Magyarországon minden második házaspár válik, - ez elég rossz statisztika. Ha most szétnézek a baráti körömben, egy ellenpéldát sem tudok mondani.

De miért ilyen rossz a helyzet? És ki vagyok én, hogy véleményt alkossak, hogy ítélkezzem, hiszen én is elváltam! Hogy sikerült nekünk ennyire értéktelenné varázsolni a házasság, a család intézményét?

Forrás: iStockphoto/verve231

Talán az lehet az ok, hogy napjainkban hímsoviniszták küzdenek a feministákkal? A konditermekben, a munkahelyeken, a szórakozóhelyeken, a médiában, de talán még az otthonokban is dúl a harc. Sok a munkamániás, szingli férfi és nő, akik hajnalban már edzenek, utána rohannak az irodába, hétfőtől péntekig. De pénteken aztán ötkor eldobják a klaviatúrát, hogy belevessék magukat az éjszakába, jöhet a pia, jöhet a szex!

A céljuk lehet karrier, saját lakás, ház, de csak kevés esetben a házasság. Ha mégis összejön egy komolyabb kapcsolat, akkor esetleg jöhet a házasság:

Ha mégsem jön össze, legfeljebb elválunk.

Pedig egy életre szóló kapcsolat nem csak úgy megtörténik, azon dolgozni kell - magunkon, a másikon, egymáson!

Forrás: Getty Images/Aldo Murillo

Pár ezer évvel ezelőtt még kellemetlen volt a szingliség, mert egy házasság létrejötte védelmet nyújtott. Természetes dolog volt a családalapítás. De annyira jó volt ez?

Egy nagycsalád legalább tíz gyermeket nevelt és úgy működött, mint egy vállalkozás. A családfő gazdasági, vallási, politikai szempontból is irányította a családot. A szülők választottak házastársat 12 éves lányaiknak, 13 éves fiaiknak.

Aztán a tinik vagy bejöttek egymásnak, vagy nem, de együtt éltek, amíg meg nem haltak. A két család megegyezett a "mátkapénzben"- ez úgy zajlott, mint egy üzletkötés. Gondoljunk csak bele, mit szólna tizenéves fiúgyermekünk, aki éppen vakon gépel telefonja képernyőjén, mikor közöljük vele: el kell vennie mondjuk Kovács Hajnalkát a szomszédból, mert az apja jól menő vállalkozó és a családdal már megegyeztünk! Ez segítene kifizetni a hitelt. A mi társadalmunkban ez ma már elképzelhetetlen, de néhány kultúrában még működik.

Szóval a fiatalok beszorultak a gyertyát a két végén égető modern szingliség és nagyanyáink boldogtalan kényszerházasságai közé. Pedig lehetne ezt jól is csinálni!

A jövő azért nem reménytelen: a statisztikák szerint évről évre nő néhány százalékot a házasulandók száma! A nők átlagosan 26, a férfiak 32 évesen házasodnak.

Egy férfi újságíró barátom szerint, egy hosszú házassághoz ma minimum öt dologban egyezni kell:

  1. Működjön a szex!
  2. Legyen jó a kommunikáció!
  3. A felek értsenek egyet a gyereknevelésben!
  4. Álljanak egy oldalon politikailag!
  5. Ne legyen kulturális és vallási különbözőség!
Forrás: Getty Images/Aldo Murillo

Az én női listám tapasztalataim alapján így nézne ki:

  1. Legyünk szerelmesek!
  2. Ismerjük meg alaposan a másikat!
  3. Jó, ha barátok is vagyunk, hasonló érdeklődési körrel!
  4. Válasszunk jó humorú társat!
  5. Töltsünk mindig annyi időt együtt, amennyit csak bírunk!

Fiatalok, hozzuk vissza a házasság becsületét!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.