közlekedés gyalogos bicikli bosszantó járda veszély szokások átkelőhely
Nem tudom, más városban hogy van ez, de az ország második legnagyobb településén - igen, jól tudod -, nem Miskolcról van szó, hiszen már régen Debrecen viseli ezt a címet -, igencsak feszült a viszony a biciklisek és gyalogosok között.

Ennek számos oka lehet. A kerékpárosok kreszhiányos ismereteitől kezdve a nemtörődömségen át a túlzott éntudatig bármi gyújtópontként szolgálhat. Ugyanakkor nem segítenek a probléma megoldásában a "kétkerékkel" közlekedők számára sokszor rosszul vagy az átgondolatlanul kialakított utak sem.

5 bosszantó biciklis szokás:

  1. Amikor sétálsz a járdán, és mögötted csenget, hogy ugorj arrébb! Érted? Lecsenget! A járdán!!!
  2. Amikor szembe jön veled a járdán olyan sebességgel, hogy az ütő megáll benned. És tudod, hogy ő nem kerül ki, hanem neked kell indián táncot járnod, de legalábbis indiánszökdelést bemutatnod, hogy elkerüld az ütközést. Pedig nem is szeretted soha a tornaórákat...
  3. Amikor nem lassítanak akkor sem, ha véletlenül az ő térfelükre (felfestett bicikliút) kerülsz a járdán vagy ott próbálsz átkelni, merthogy "ez az ő területük."
    Forrás: Getty Images/Uygar Ozel
  4. Amikor a gyalogos átkelőhelyen száguldanak át ott, ahol "tolva szabályos, hajtva tilos". Te pedig leszorulsz a zebra hátáról. Így, ha elütnek, már te leszel az, aki nem közlekedett szabályosan, hiszen nem a kijelölt helyen keltél át.
  5. Amikor csúnya szavakkal illetnek, mert nem fürge szarvas módjára szökellsz el előlük ott, ahol nekik keresnivalójuk sem lenne.

5 bosszantó szokás a gyalogosok részéről:

  1. Amikor a járdán tötyörészik előtted egy gyalogos, és akárhogy is csengetsz, nem hajlandó téged elengedni, pedig neked semmi kedved leszállni a kerékpárról minden egyes poroszkálót utolérve.
  2. Amikor idegesítő és félelmetes módon ugrál előtted a szembejövő, mintha éppen neked akarna támadni. Ezért gyorsítasz, hogy mielőbb magad mögött hagyhasd az őrült gyalogost.
  3. Amikor a felfestett bicikliúton kóvályognak, neked pedig ijesztő gyorsulási trükköket kell végrehajtanod, hogy elriaszd őket a territóriumodtól.
    Forrás: Getty Images/Nicolas Mccomber
  4. Amikor a gyalogos átkelőhelyen a gyalogosokat kell kerülgetned, és próbálsz minél gyorsabban áttekerni közöttük, hogy az autósoknak is minél hamarabb szabad utat biztosíthass, és ők is mielőbb át tudjanak hajtani a zebrán!
  5. Amikor a lépten-nyomon felbukkanó gyalogosoktól tekerés közben nem tudsz koncentrálni a fülesedben hallgatott kedvenc számaidra. Na, ilyenkor kicsúszik néhány keresetlen szó a szádon.
Forrás: Getty Images/iStockphoto/simonkr

Mert a gyalogúton elég vegyes az összetétel. Lehetnek ott apróságok, akiknek nem elég kifinomult az ugrótechnikájuk. Vagy akár korosabbak, akiknek pedig már nem elég kifinomult. Netalántán olyanok, mint én, akik csak egyszerűen nem szeretnek ugrálni. Esetleg gondolataikba merülők, akiknek meg eszükbe sem jut szöcskét játszani, mert éppen az élet értelmén vagy csak azon tűnődnek, mi legyen a vacsora?

De ideje lenne elgondolkodni ezen, mert már nagyon unom az ugrálást!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.