fizetés légkör elégedetlenség utálom a munkám burnout munkatársak kínszenvedés
Utálod a munkádat? Úgy érzed, hogy minden perc kínszenvedés, amit a munkahelyeden kell töltened? Nyugi, nem vagy egyedül.

A fényes nyugaton már nagy hagyománya van a pozitív és motiváló munkahelyi légkör tudatos kialakításának. Komoly, pszichológiai tényezőket figyelembe véve válogatják össze a munkatársakat, és keresik meg számukra a legmegfelelőbb pozíciót.

A közös lerészegedésnél jelentősen hatékonyabb és kreatívabb csapatépítő tréningeket tartanak. Abba is energiákat fektetnek a vezetők, hogy a kollégák közti konfliktusok megnyugtatóan rendeződjenek el. Sőt, arra is figyelnek, hogy a dolgozók képességeiknek megfelelő, ambícióikat kielégítő feladatokat kapjanak.

Hát, ezzel szemben nálunk... Fogalmazzunk úgy, hogy van még hova fejlődni. Ezért utánajártunk, hogy mennyi minden miatt lehet utálni a munkánkat!

Forrás: Getty Images/Th Yapr

Mint a gimiben...

Kata (32) a társaságot nem szívleli: "Alig dolgoztam egy éve a cégnél, amikor lehetőségem adódott magasabb pozícióba lépni. Örömöm azonban nem volt teljesen felhőtlen. Többször tapasztaltam, hogy amikor beléptem a közös helyiségek egyikébe, kollégáim azonnal elhallgattak vagy úgy tettek, mintha ott sem lennék. Ezen még csak túltettem volna magam, hiszen nem barátkozni szerettem volna a munkahelyemen. De amikor visszahallottam, hogy - az egyébként nem létező - kapcsolataimat vetettem be, vagy összeszűrtem valakivel a levet a pozíció megszerzéséhez, az már egyenesen felháborított."

Forrás: iStockphoto/Machine Headz

Kata végül túltette magát az eseten, hiszen tisztában volt saját értékeivel és azzal, hogy mennyi energiát fektetett céljai elérésébe.

És szerencsére azt is tudta, hogy minden csoda 3 napig tart! Csak addig kell átvészelni, amíg jó szándékú kollégái újabb áldozatot nem találnak.

Két lépés távolság

A másik véglet, - amit Eszter (29) mesél -, szintén megkeserítheti mindennapjaidat.

"Nagyon nyitottan és közvetlenül fogadtak jelenlegi munkahelyemen. Jólesett, hogy bátran kérdezhettem, nem kellett egyedül ebédelnem. Már az első perctől fogva csapattagként tekintettek rám. Akkor kezdtem rosszul érezni magam, amikor az első hetem után, hétvégén felhívott az egyik kolléganőm, hogy aktuális pasi ügyeiről beszámoljon. A helyzet azóta csak romlott, igazi energiavámpírként élősködik rajtam. Esténként rendszeresen felhív, miután az egész napot együtt töltöttük."

Hátra arc!

Érdemes első körben akkor is a főnöködhöz fordulni, ha a pozíciód többé már nem tartogat kihívást számodra, és akkor is, ha túlterheltnek érzed magad. A felismerés rendkívül fontos.

Forrás: iStockphoto/logoff/Sergey Mironov

A burnout nem divathullám, hanem egy nagyon komoly jelenség, ami leginkább a felső vezetőket érinti.

Zita (42) például mindent elért a szakmájában, amit csak lehetett, de a mindennapi taposómalom beszippantotta: "Imádtam a munkámat, a kollégáimat, az életemet. Sokáig kifejezetten élveztem az állandó pörgést, hogy a vállalat egyik mozgatórugója lehetek. Ahogy azonban nőtt a felelősség és hosszabbodtak a tárgyalással, rohangálással töltött órák, kezdtem belefáradni ebbe az életstílusba. Idegesített, hogy mások csak a lábukat lógatják, míg én a hátamon viszem az egész céget. Előbb aludni nem tudtam, éjszakánként csak járt az agyam, végül depressziós lettem."

Szerencséjére tudott beszélni a főnökével problémájáról és ma egy csendesebb, kevesebb stresszel és felelősséggel járó pozíciót tölt be ugyanannál a cégnél. Zita esete a "jobb-rotáció" ritka példája, hiszen lefelé váltani nem mindennapi eset. Általában a feljebb lépés jellemző. Ilyen esetben viszont mindkét fél számára előnyös megoldás lehet.

Hiszen a munkavállaló már ismeri a céget, a környezetet, nem kell időt vesztegetni a betanítására. A másik oldalról pedig motivációt jelent, és erősíti a lojalitást a vállalat felé.

Pénz beszél...

Ha a kereseteddel vagy elégedetlen, akkor is érdemes ennek hangot adni, de természetesen nem mindenki olyan szerencsés, hogy egy angyal a főnöke, és nyitott fülekre találnak nála ezek a kérések.

Ha úgy érezed, nincs tovább, akkor érdemes legalább addig összeszorítani a fogadat és kitartani, míg egy másik állást nem találsz. Ha nem slágerszakmában dolgozol, számíts arra, hogy az álláskeresés akár hosszú hónapokig is eltarthat.

Forrás: iStockphoto/AntonioGuillem

Mielőtt megteszed a sorsdöntő lépést, olvasd át a szerződésedet, és nézz bele a pénztárcádba is! Soha ne cselekedj ilyen fontos kérdésben meggondolatlanul, érzelmektől túlfűtve! Próbáld kívülről szemlélni a helyzeted, esetleg menj hosszabb szabadságra!

Motivált, boldog munkaórákat kívánok!

Forka

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.