Anglia költözés csalódás panaszok otthon honvágy itthon
Kedves olvasóim! Így hat év kínkeserves szenvedés és temérdek kalamajka után úgy döntöttem, kitálalok. Ezt egyszerűen nem lehet tovább bírni idegekkel! Ne tessenek csitítgatni, nem használ.

Hogy mi a gondom? Hát kérem, elkövettem azt a hibát, hogy néhány ezer honfitársammal együtt emigráltam Albionba, hogy Edward király fakó lovának társaságában töltsem hátralévő életemet.

Arra persze senki sem készített fel, hogy itt mindenki angolul beszél. Nem is akárhogy, hanem tájszólással! Nekem meg az általános iskolás angol tudásomnak elégnek kellene lennie a boldoguláshoz...

Aztán azt ne is említsük, hogy nem esik eleget az eső. Átverés az egész! Az ember hall itt mindenféle cudar időjárásról. És beruház esőkabátra, egy jó strapabíró gumicsizmára, egy fekete fogantyús esernyőre aztán nesze neked, nem esik mindennap! Mi, a magyar bevándorlók, követeljük az esőt!

. Forrás: Getty Images/Juan Jiménez Fernández

Vándorolhattunk volna Portugáliába is vagy a Kajmán- szigetekre. De nem, mi esőre vágytunk! Aztán nesze neked, csak csepereg, meg ködös, meg borong egész álló nap, de csak nem zuhog! Ezt nem lehet kibírni! Azért a fű tényleg zöldebb, és van legelő is kövér, meg birka ürülék a bakancsom alatt...

Arról ne is beszéljünk, hogy a retikülömben mostanában Európai Uniós útlevelet hordok. Arra az esetre, ha bizonyítani kell: én, kérem nem illegális migráns vagyok, aki a szigetre átúszva elveszi a keményen dolgozó angolok orra elől a kenyeret.

Különös szívfájdalmam, hogy szépen felkészültem a sótlan, ízetlen angol konyhára -, aztán nesze neked, az angol konyha ehető! Nem viccelek, engem is hideg zuhanyként ért az ügy.

Felvonultatják a vörösborban főzött húsokat, steaket, roppanós zöldségeket, isteni szószokat. Ahelyett, hogy hagynák az embert tisztességben fanyalogni!!

Ezek az angolok haladnak a korral és megtanultak főzni, és francia kenyérrel eszik a lengyel kolbászt. Hihetetlen frivol hozzáállás, ha engem kérdeznek.

Forrás: Getty Images/Izabela Habur

Az meg csak hab a tortán, hogy elmúlt pár évben teljes identitászavarban szenvedek. Mostanra azt sem tudom: az otthon itt vagy ott van-e? Itthon van a ház, a stresszmentes éjszakák és a bevásárlólista. Otthon meg a nagymama, a nokedli meg a Nemzeti Múzeum.

Az itthon nincs elég messze az otthonhoz, mert az anyós bármikor repülőre ülhet, ha úgy tetszik neki.De az otthon még sincsen elég közel az itthonhoz, amikor az ember a Műjégpályán szeretne korcsolyázni a gimnazista barátokkal egy péntek délután.

Az is elképesztően frusztráló, hogy Magyarországon járva, minden ismerős szerint Londonban élek. Akkor is, ha valójában több órányi autóútra, valahol északon.

Így nem lehet sztorizgatni, sem bizonygatni, hogy bezzeg nekem jobban megy! Mert félmondatonként kénytelen vagyok elmagyarázni, hogy Anglia nagy része nem Londonban van.

Csalódásaim számát csak szaporítja, hogy amikor Albionba készültem, arra számítottam, hogy legalább hetente kétszer belebotlom valami arisztokratába. Aztán kiderült, hogy itt is normális emberek élnek. Kiábrándító.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Dandelion Photography

Itt is ugyanúgy dolgozni kell, meg számlákat fizetni, meg spórolgatni egy nyaralásra! És egyik ismerősömnek sincsen szobalánya, hiába csenget a Mylord.

Hogy nyomorúságomat tetézzék, ezek az angolok nem hallgatják végig az embert. Megkérdezik, hogy mi a helyzet, aztán mire jól belemerülnék az anyámtyúkja unokaöccsének siralmas életútjának elmesélésébe, visszafogottan megveregetik a vállam és továbbállnak.

Az angolok nem udvariasak, csak egyszerűen nem térnek a tárgyra. Inkább elvárják az embertől, hogy minden kritikát lepuhítva tálaljon, nehogy megbántson valakit!

De sorban állni, azt tudnak! Micsoda időpazarlás, ha engem kérdeznek. Itt nincs az a jó, magyaros: Mindenki egyszerre fel a buszra! Dehogy! Kígyózó sorokban várakoznak: ha esik, ha fúj. Erről engem természetesen elfelejtettek időben értesíteni.

Elvártam volna, hogy itt mindenki tárt karokkal várja majd Közép-Európa gyöngyszemét, azaz szerény személyemet. Aztán kiderült: csak egy vagyok a sok ki-bevándorló káposztafej közül. Egy hajóban evezek a nigériaival, a nagyorrúval, a zölddel, a pékkel, a pakisztánival, a buddhistával, a lengyellel, a gülü szeművel meg a gyermektelen kalózzal!

Forrás: Getty Images/franckreporter

Ez úgy tűnik, az évek múlásával sem változik. Itt bizonyítani kell, ami nagyon fárasztó tud lenni, ha az embernek nincsen kedve hozzá.

Hát haza azt lehet, de akkor elveszteném ezt a különleges, állandó forrást a panaszkodásra. És unalmamban belekötnék az anyaországban élő jeles honfitársaimba, az meg kinek lenne jó, kérdem én?

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.