szerelem Valentin nap férfi ünnep valentin2017 giccsparádé
A férjem szerint mi nem szoktuk ünnepelni a Valentin-napot. Szerintem meg igen! És egyikünk se hazudik, mégis mindenki elégedett. A megoldás pedig pofonegyszerű: mást értünk ünneplés alatt.

A Valentin-nap ellenzők (köztük az én drága uram) a klasszikus 3-as érvelést szokták használni:

  • Az egy amerikai ünnep, ez pedig Magyarország.
  • Az egészet a kereskedők találták ki, hogy ránk sózzák a sok giccses vackot.
  • Amúgy is, nem évente egyszer kell romantikusnak lenni, hanem minden nap!

Hát mit ne mondjak, kilóg az a bizonyos lóláb mind a három állítás esetén!

Hungaro-Valentin

Eleve nem amerikai, hanem egy keresztény ünnep - de a lényeget tekintve valóban az angolszász országok kötöttek hozzá komolyabb hagyományokat.

A tradíciók pedig úgy működnek, hogy egyszer csak valaki elkezdi, mások pedig folytatják. Szóval miért ne kezdhetnénk el itthon is egy Bálint-napi hagyománykört kialakítani? De tény, hogy egyelőre jobban kötődik a Valentin-nap az angolszász kultúrához, mint a magyarhoz. Na és?! Én például nagyon szeretek ünnepelni - és nekem aztán teljesen mindegy, hogy magyar, amerikai vagy épp timbuktui gyökerekkel rendelkezik az a bizonyos piros betűs nap!

Forrás: iStockphoto/Vladans

Viszont hiába tartanék meg egy hagyományos kazahsztáni ünnepet, ha közel és távol senki sem örömködik velem. Az emelkedett hangulathoz az kell, hogy minél többen benne legyenek a "játékban". És úgy tűnik: a Valentin-nap esetében már adott ez a feltétel.

Giccsparádé

Nem, nem a kereskedők nagy összeesküvése ez a Valentin-nap - pont, ahogy az anyák napja sem! Csak hát ők is pénzből élnek. Valld csak be, a helyükben te is igyekeznél meglovagolni az ilyen lehetőségeket! De te okos vagy, és nem dőlsz be a hülye marketing fogásoknak!

Szuper, most, hogy átlátsz a szitán, már csak egy dolgod maradt: nem megvenni a sok rózsaszín biszbaszt! És már meg is oldódott a probléma.

Amúgy, pedig ha szereted a kis rózsaszín vackokat, akkor meg vegyél amennyit csak bírsz! Most miért ne élhetnéd ki a cukiság és a giccs iránti titkos vonzódásodat évente egyszer? Ha te egész nap mosolyogni fogsz, mert kaptál egy szív alakú lufit, akkor megéri azt a 750 Ft-ot, nem?

Forrás: iStockphoto/Tijana87

Nálunk minden nap a szerelem ünnepe!

Na, ez a mondat pont azoknak a száját hagyja el rendszeresen, akik karácsonykor ugyanezzel hozakodnak elő, csak épp kicserélik a "szerelem" szót "szeretetre".

De ez csupán egy féligazság, ami erősen sántít! Persze, hogy nem csak a költészet napján kell verseket olvasni, és nem csak a Föld napján kell a klímaváltozás miatt aggódni!

De a fontos dolgokra nem árt felhívni a figyelmet! Te se csak a szülinapodon örülsz annak, hogy megszülethettél - mégis jó egy tortázással megadni a módját a dolgoknak. Akkor most a szerelemnek, meg a romanikának miért is álszentség egy emléknapot fenntartani?

Ünneplünk is, meg nem is...

De hogy visszatérjek arra, mi hogyan oldottuk meg a házasságunkban feszülő Valentin-nap ellentétet: úgy, hogy nem csak egyféleképpen lehet ünnepelni.

Tudom, hogy néhányan (főleg fiatal hölgyek) túltolják a biciklit. Szerintük február 14-én kötelező Párizsba utazni, ahol az Eiffel-torony tetején kell csókolózni, miközben egy vonós négyes Edith Piaf sanzonokat játszik - különben mit sem ér az egész!

De attól, hogy mások ennyire átesnek a ló túloldalára, te ne öntsd ki a gyereket a fürdővízzel - hogy egy kis képzavarral éljek... Én például azt értem a "Valentin-nap" megünneplése alatt, hogy ugyanazzal a pár romantikus gesztussal örvendeztetem meg a férjem, amivel amúgy is rendszeres időközönként meg szoktam lepni. Csak épp figyelek arra, hogy az egyik ilyen "rendszeres időköz" pont február 14-én teljen le.

Forrás: iStockphoto/Stock-Eye

Hallgatólagos megegyezésünk szerint, egyszerűen nem erre a napra időzítjük a nagybevásárlást vagy a porszívózást. Se a családlátogatást, se a baráti sörözést. Hanem ezen a napon - a férjem szerint véletlenül, szerintem direkt - kettesben töltjük az estét. Másrészt amúgy is szoktunk néha csokikat dugdosni egymás kabátzsebébe/aktatáskájába, akkor miért ne időzítenénk ezt pont Bálint-napra? Ugyanez igaz az étteremben vacsorázásra, a közös filmnézésre, vagy a Duna-parti sétálásra.

És számos más lehetőség is van, hogy anélkül ünnepeld meg a Valentin-napot, hogy eladnád a lelked az ördögi szívecskés lufi iparnak!

Ne pénzrabló amerikanizálódásnak fogd fel a "szerelem ünnepét", hanem egy varázslatos kis játéknak, ami egy kis színt hoz a hétköznapokba! Amit lehet kicsit várni, amire lehet kicsit készülni.

Hiszen, hogy Márait idézzem:

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.