illemtan romantika kibeszélő magazin férfiak lovagiasság illedelmes udvarlás
Ülök az étteremben, narancslevet szürcsölgetek, és kitekintek az ablakon, amit esőcseppek borítanak. Szívecskeformát rajzolok a párás üvegre. Valahol egészen máshol járok fejben, egészen addig, amíg vissza nem fordítom a fejem, és meg nem látom a másik asztalnál éppen helyet foglaló férfit.

Egymagában ül, az étlapot bújja. Rápillantok, már-már túl sokáig is legeltetem rajta a szemem, mire ő is viszonozza, és az étlapból feltekintve mélyen a szemembe néz. Az alapjáraton is pirospozsgás arcom másodpercek alatt olyan lesz, mintha egy maréknyi pirosítóval kenték volna be, olyannyira elpirulok. Elfordítom a fejem, majd visszanézek – ismét elkapjuk egymás tekintetét. Mosolyog, mosolygok, majd elindul az asztalomhoz. Megkérdezi, csatlakozhat-e, és meghívhat-e ebédelni.

Na igen, a filmekben itt szokott egy olyan rész jönni, amikor megállítják a romantikus zenét, és felhúzzák a rolót. És szembesítenek azzal, hogy hoppá, ez talán a lovagok idejében történt így utoljára!

Forrás: Getty Images/Luka Lajst

Most leszögezem, hogy ez egy szubjektív, női vélemény, amely több rossz tapasztalat szüleménye, az inget nem kell mindenkinek magára vennie!

Azt mindenki tudja, hogy az internet baromi jó: csomó olyan dolgot rendelhetünk házhoz, amelyekben kívánatosak leszünk a másik nem számára, kedvünkre vásárolhatjuk online a fogyibogyókat és a pár kalóriás ételeket. Megtudhatjuk, milyen bulikba érdemes elmenni vadászni, de azt is, ha a fodrász Valika Valetin-napi smink- és hajakciót hirdet. Ha pedig már az összes kényelmünket kiszolgálja, hát miért ne segítené a párkeresésünket is a szélessáv?

Jó nevelést kaptam, miszerint egy nőnek odaadónak kell lennie, és a legtöbbet kell kihoznia magából. Mivel emancipált világban élünk, ez egyenlő azzal, hogy vadmacskának, fitneszbajnoknak, cégvezetőnek és takarító Jolikának kell lennem egyben – persze, nem nagy kérés, semmi gond!

Ugyanakkor azt is megtanultam, olykor tapasztaltam, hogy egy jóravaló, szerelmes férfi ezt viszonozza a maga módján: kedves gesztusokkal, törődéssel, szeretettel.

Forrás: Getty Images/Martinan

De még mielőtt eljutnánk a viszonzásig, jólesne, ha kicsit megerőltetnétek magatokat!

Lassan kijelenthetem, hogy az Y generáció csak kapiskálja, a Z generáció férfipopulációja egyenesen ignorálja, vagy teljesen elfelejti, mit jelent az udvarlás. Hogy a nőért, aki tetszik nekik, hajtsanak! Nem kell húsz csokor rózsát hozni, de a nagyvonalúság, az udvariasság a férfiak ereiben kellene, hogy csörgedezzen!

  • Régen a férfi előrement az éttermekben felmérni a terepet, hogy az megfelel-e szíve választottjának.
  • Kifelé pedig felsegítette a nő kabátját, majd kiengedte.
  • Mikor a férfi úgy érezte: ki akarja fejezni az érzelmeit, páratlan számú virágot vett kedvesének, elvitte vacsorázni, és leste minden kívánságát, a kedvére tett.
  • A nő pedig mosolyogva, örömmel sétált a férfi jobbján, ahol az illem szerint a helye van.

Mára ez odáig fajult, hogy egy nő tágra nyílt szemekkel néz, ha a férfi megfogja a kabátját... Rómeóink mostanság már átugorják az udvarlási szakaszt, hiszen szerintük az "Imádom" lájkok és a tinderes jobbra húzás már kész lovagiasságnak számít – ha az utóbbi platformon még ír is, a nő valósággal megtisztelve érezheti magát!

Forrás: Getty Images/Geber86

Feszélyez a gondolat, hogy a személyes párkeresés már nem divat. Persze meg lehet érteni, hogy az erősebbik nemből jó páran csalódtak már, és nem is igazán tudják, hogy mivel indítsanak.

De nem hallottam még olyat, hogy egy szemezés után egy bátor férfit – amikor már egyértelmű a kölcsönös szimpátia – az első mondatnál elküldtek volna.

Azért hozzátenném, hogy igenis kettőn áll a vásár! Minden tiszteletem azoké a férfiaké, akiket még nem készítettek ki az "aranyásók", akik még hisznek a szerelemben! Netán van annyi bátorságuk, hogy trágár vagy menő csávós viselkedés nélkül képesek közeledni. Ahogy a nő viselkedik, úgy fog vele a férfi, csak éppen az a különbség, hogy utóbbinak kellene megtennie a legelső lépést – és nem fordítva!

Hámori Barbara Blondie

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.