Simone de Beauvoir férfi elfogadás feminizmus a második nem viszony
Ha valaki megkérdezné, hogy ki a kedvenc nőalakom, akkor először biztos valamilyen felnőtt filmes színésznő nevét vágnám rá. Pedig tény, hogy vannak bőven sokkal jelentősebb nagy női alkotók!

Szóval elgondolkodtam, hogy ha feltennék nekem ezt a kérdést, ki lenne az, akit úgy igazán magaménak éreznék. És bizony Simone de Beauvoir az, aki szerintem a legtöbbet akarta adni a társadalomnak! Azért csak akarta, mert én valahogy másképp értelmeztem az általa leírtakat, mint ahogy azt ma a gyakorlatban megvalósítva látom. Na de kezdjük is!

Az említett hölgyet sokan úgy ismerik, mint a feminizmus beharangozóját vagy anyját - de mindenképp szerves részét a második hullámának. Ezt pedig a legtöbben A második nem című könyvével indokolják.

Forrás: Wikipedia

Azzal a könyvvel, amit az antifeministák elégetnének, a feministák pedig Bibliának tekintenek. Pedig a valóság szerintem valahol a kettő között van. Beauvoir munkássága olyan, mint egy pofon, amit azért kapsz az anyukádtól, mert majdnem kiugrottál egy autó elé. Az pedig, hogy ez milyen hatást vált ki, rajtad múlik! Van, aki majd a pofonra emlékszik, és az anyukáját szidalmazza. És olyan is van, hogy valaki emiatt majd soha többé nem akar lelépni a járdáról.

Pedig egyik sem normális dolog, ugye?

Az lenne a helyes következtetés, hogy legközelebb elgondolkodsz, és jól szétnézel, mielőtt lelépsz a járdáról! A maga radikális hangvételében - amit a kor megkívánt -, pontosan ugyanezt akarta elérni Beauvoir is: hogy gondolkozzunk a nők és férfiak viszonyáról!

És ezt - a korhoz és helyzethez mérten - nagyon jól tette. Hogy miért?

Maradjunk A második nemnél! Bár elsőre joggal tűnhet úgy, hogy ez egyfajta női Biblia, amelyben erőszakosan egyenlővé vagy felsőbbrendűvé akarta tenni a nőket, - de nem ez a valóság.

Beauvoir ésszel gondolkodott, és a női oldalon próbálta kitölteni azt az űrt, amit a férfiak a saját oldalukon már betöltöttek. Nem egyenlőként szerette volna beállítani a nőket, de nem is felsőbbrendűnek, hanem egyszerűen csak megmagyarázta: mitől nő a nő, és mik azok a dolgok, amikkel számolniuk kell.

A második nem

A mű első kötetének bevezetőjét azzal kezdi, hogy megindokolja a téma fontosságát. Kijelenti: a nő mindig a férfihoz viszonyítva jelent meg, és soha nem önállóként. Az első kötet sajátosságait - tehát a tudományos megközelítést - továbbgörgetve azt taglalja, hogy a nő miért nem egy kiegészítője a férfinak, miért nem csak eszköze a szaporodásnak vagy az evolúciónak. És alátámasztja, hogy a nő miért nem "a másik fél", hanem egy önmagában is egész ember.


A menstruáció, szülés és hasonló női sajátosságok kiemelése mellett hangsúlyozza, hogy ezek a különbözőségek alapvetően nem tennék alárendeltté a nőt. Sokkal inkább a társadalmi beskatulyázás az, ami miatt a nő alárendelt pozícióba került!


Ezt támasztja alá híres idézete: "Nem születünk nőnek, azzá válunk.". Majd a második kötetben ezt a gondolatmenetet viszi tovább már nem tudományosan, hanem személyes tapasztalatokon keresztül. Itt tér ki a társadalom által a nőkre erőltetett szerepkörökre, mint például a prostitúció. Ezzel kapcsolatban fel is vet egy kérdést: miért vállalja a nő az alárendelt szerepet? Ezt ő a felelősség alól való kibújással indokolja.

Simone volt az egyik első női gondolkodó, aki tudományosan, racionálisan és filozófusként is megvizsgálta a társadalmi, nemi problémákat és különbözőségeket. Bírálta az elnyomott női szerepvállalást, ami azért lássuk be: az ő korában még tényleg hatalmas probléma volt!

Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre és Che Guevara Kubában, 1960 Forrás: Wikipedia

És végül mit tett? Hátrahagyta alkotásait, hogy az utókor csemegézzen belőlük és továbbvigye azokat. Az, hogy mi mit kezdtünk ezzel, és hol rontottuk el, már egy másik kérdés! Szóval most inkább azt tartom fontosnak, hogy ő mit akarhatott.

Megértést. Elfogadást. Segítséget.

  • Megértetni: valójában mitől nő a nő.
  • Elfogadtatni a nőt és minden velejáróját.
  • Segítséget a férfi és női nemtől egyaránt, a hasznos együttélés érdekében.

Végezetül pedig, álljon itt egy idézet Beauvoirtól, hogy ne csak a saját gondolataim támasszák alá zsenialitását:

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.