stressz kényszeresség szétszórtság megoldás szorongás önelfogadás
Te is azon nők közé tartozol, akik azt sem tudják, hogy hol áll a fejük? Mert én híresen szétszórt vagyok. Mindig keresem a kulcsom, és minimum kétszer fordulok vissza az ajtóból. Elfelejtem, elhagyom, eltévesztem, pedig felírom, de azt meg otthon hagyom...

Tulajdonképpen sírhatnék rajta, de általában a humoros oldalát szoktam nézni a helyzeteknek.
Örökre rajtam fog ragadni a lüke, szőke nő cím. De már megszoktam, úgyhogy maradhat. Persze hazudnék, ha azt mondanám: nem keresem titkon az okokat, megoldásokat.

A szétszórtság mögött szorongó személyiség is állhat. Pontosabban az elfogadás és az elismerés utáni vágy.

Attól is lehet szétszórt az ember, hogy mindenkinek meg szeretne felelni. - Ami persze képtelenség. Aki nem ismeri fel képességeinek határait, azon túlnőnek az elvárások, ami kapkodáshoz vezet.

Forrás: iStockphoto/elenaleonova

A szétszórtság pedig csak egy darabig vicces. Kerülhetünk életveszélyes helyzetekbe miatta, vagy akár másokat is veszélyeztethetünk vele. Szóval, egy bizonyos szinten túl már komolyan kell venni!

Én sem voltam mindig szétszórt. Szeleburdiságnak indult, ami minden fiatal lány életébe belefér. Aztán ahogy nőtt rajtam a teher, a felelősség, egyre jobban kicsúsztak a kezeim közül a dolgok. Munka, gyerek, kutyák, barátok, még több munka.

Természetes lett számomra, hogy kétszer is megnézem: elzártam-e a gázt, vagy bezártam-e a kocsi ajtaját. Ahogyan az is, hogy többször visszafordulok megnézni, hol parkoltam; vagy, hogy sokadszorra is ellenőrzöm, tuti elraktam-e a pénztárcámat.

Rá kellett döbbennem: túl sok az információ, túl sok a feladat. És ennek stressz és kimerültség lett a vége... Ezért úgy döntöttem: változtatnom kell az életvitelemen, mielőtt még nagyon elfajulnak a dolgok! Tudatosan elkezdtem keresni a megoldásokat. És ha a fentebb leírtakban te is magadra ismertél, akkor ez a pár tanács talán neked is segíthet.

Forrás: Getty Images/Petar Chernaev/Pixelfit
  • Vigyél rendszert az életedbe! Ha most a mosásnak van itt az ideje, ne vidd le közben a szemetet!
  • Írd fel a teendőid, vezess naplót, használj naptárat! És azt ne hagyd otthon/ne felejtsd el megnézni!
  • Állíts fel fontossági sorrendet! És ha csak egy fontos dolog fér bele az idődbe, akkor ne passzírozz bele hármat!
  • Fogadd el a tényt, hogy nem csinálhatsz mindent egyedül! Tőled is szoktak segítséget kérni mások, nem?
  • Tanulj meg nemet mondani! Nem attól leszel jó ember, ha mindenki más érdekeit magad elé helyezed.
  • Relaxálj! Hidd el: nem fog összeomlani a világ, csak mert te egy kis time-outot kérsz...

Ha pedig úgy érzed, hogy ennél komolyabb a baj, akkor fordulj szakemberhez! A szétszórtság által okozott szorongásnak súlyosabb következményei is lehetnek: személyiségzavar, pszichoszomatikus tünetek, kényszeresség, stb.

Forrás: iStockphoto/nensuria/Lifestock

Egy bizonyos szintig szerethető tulajdonság a szétszórtság. Csajos, mókás, jó, hogy van. Igazából én szeretem. Része a személyiségemnek, a tökéletlenségemnek. De a mértékére vigyázni kell!

Mert az még lehet vicces, ha más helyére ülsz a színházban, vagy más kocsiját próbálod kinyitni a sajátod helyett. De mikor a tűzoltókat kell kihívni az el nem zárt gáztűzhely miatt, azon már senki sem fog nevetni...

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.