házasság életünk párja ketten közös élet jövő elképzelés
Vannak bizonyos szavak, melyeket ha kimondok vagy meghallok, akkor nem az "én" jut eszembe, hanem egyből többesszámra asszociálok. Ezeket hívom többszemélyes szavaknak. Ilyen az együtt, a közös vagy közösen, és számomra ilyen a házasság is.

Gyermekkoromban - ahogy gondolom mások is - sokszor elképzeltem: milyen lesz az ÉN házasságom, mi hogyan lesz az ÉN házasságomban. Tettem ezt nagyrészt egyedül, vagy az aktuális legjobb barátnő társaságában.

Az idő elrohant, és elvek ide, tervek oda, immáron ketten vagyunk egy egyedül kitalált, de szükségképpen két személyes buliban.

Forrás: iStockphoto/
/Ragıp Ufuk Vural

Most így, több, mint 10 év házassággal a hátam (hátunk) mögött egyszer csak rám tört a felismerés, olyannyira, hogy hangosan ki is mondtam:

Nincs ÉN házasságom, csak MI házasságunk van.

Persze, van ÉN poharam a konyhában a pulton, vagy ÉN kávém a reggelinél, van ÉN laptoptöltőm (ja, ez nincs, csak ÖVÉ, amit én elcsenek...), vagy van az ÉN elképzelésem a hétvégi programról. Ez egy jó példa, maradjunk ennél! Néha bizony előfordul, hogy kizárólag az ÉN elképzelésemet valósítjuk meg a hétvégi programról - most hagyjuk a szülinapi hétvégéket, vagy azt az esetet, hogy:

Forrás: iStockphoto/Monkey Business Images

Mert bizony néha "csak úgy" is előfordul, hogy egy hétvégét robotszerűen végigcsinál az én kedvemért. És van, hogy én is nyelek egyet azért, hogy most az legyen, amit ő akar. De egy egész életet nem lehet "váltó gazdálkodásban" végigcsinálni...

Lehet, hogy a férfiak 10 évesen még nem tudták - ellenben velünk -, hogy majd a házastársukkal, a közösen imádott otthonukban milyen lesz a konyhai függöny színe... De hogy nekik is vannak (voltak) elképzeléseik, az holtbiztos!

És akkor ott állunk, hogy van két ember, mindkettőnek a saját fejecskéjében egy elképzelés a KÖZÖSről, egy olyan KÖZÖSről, amit ő EGYEDÜL alkotott meg...

  • Nem kell minden korábbi tervre azonnal rányomni a delete gombot, és még a lomtárból is üríteni!
  • Nem kell, és nem is szabad teljesen eltávolodni önmagunktól, mert annak sosincs jó vége.
Forrás: Getty Images/franckreporter

Sőt, hajlamosak vagyunk a másikat hibáztatni, és ráborítani a "Látod, mit tettél velem...?!" címkéjű bilit. De igenis hagyni kell, hogy a korábbi, kőbe vésett elképzeléseink elinduljanak a maguk útján, és mindenféle amőbához hasonlatos formátumot felvéve megtalálják új helyüket, életterüket és felfedezzék új szomszédaikat. Igen, ezek lesznek Életünk Párjának a tervei, akikkel érdemes jó szomszédi viszonyt kialakítani. Hagyjuk csak nekik, hogy szépen hordják egymásnak az üdvözlő és bocsánatkérő sütiket, mint a Született Feleségekben tették a nők.

A MAGAM elképzeléseinek tűzön-vízen át ívelő megvalósítása helyett helyt adok a MAGUNK elképzeléseinek. Mert ez egy ilyen buli.

Futó Rita

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.