sport Adidas futócipő futás
Szenvedélyem a futás. Egészen pontosan a városban futás. Mondjuk ezt nem szoktam nagydobra verni, mert egyből mindenki letámadna azzal, hogy nem vagyok normális... A nagyváros koszos, büdös, szmogos, veszélyes és amúgy is a beton tönkreteszi az ízületeimet.

Szóval minden egyes alkalommal végig kell hallgatnom, hogy így pont annyit ártok a testemnek és a lelkemnek, mintha el se mentem volna futni. És igazából nehéz is ezzel vitatkozni. Csak hát ugye a szenvedélyek nem válogatnak.

Szóval szégyen ide, szégyen oda: én bizony szenvedélyes városban futó vagyok!

Már a gondolat is bizsergéssel tölt el, ha csak felmerül a lehetősége, hogy futólépésben vehetek be egy újabb nagyvárost. Van, aki fákat szeret nézni futás közben, van, aki a futópad monitorján futó videóklippekre esküszik. Én pedig a gyönyörű építészeti csodákat választom, mint testmozgásom díszletét. Persze az sem hátrány, hogy így nem kell kilométereket utaznom (oda és vissza) csak azért, hogy sportolhassak, hanem csak kilépek a kapun és már kezdődhet is az "edzés".

Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

Egy szó, mint száz, ha már lemondani úgysem tudok a városban futásról (nem mintha annyira akarnék), akkor legalább megpróbálom ellensúlyozni a negatívumokat. Ergo okosan csinálni.

Zajos, büdös és elüt az autó!

Mivel tény és való, hogy sem a tüdőmnek, sem a bőrömnek, sem a lelkemnek nem tesz jót, ha zihálás közben tömény kipufogógázt szipuzok be, így nem csúcsforgalom idején szelem át a Lánchidat.

Ezért vagy a reggeli órákban (ez csak nagyon kivételes esetekben fordulhat elő, mert gyűlölök (!!!) korán kelni), vagy este, jobban mondva éjjel adom át magam a futás örömének.

Forrás: Getty Images/Bogdankosanovic

Sötét van, veszélyes, megtámadnak!

Egyrészt pont ugyanannyi az esély rá, hogy bármi baj történjen, mintha egy városszéli erdőben, vagy a szigeten futkároznék. De hogy minimalizáljam a kockázatot, ha este futni indulok, magammal viszem a férjemet is - vagy épp ő visz engem. És ez nemcsak biztonsági szempontból praktikus, hanem a közös hobbi jót tesz a házasságunknak is! ;)

A beton tönkreteszi az ízületeidet

Bizony ez így van. Szóval, ha a természetbe, vagy a sportpályára vezető utazási időn szeretnél spórolni azzal, hogy inkább a háztömböt futod körbe, akkor bizony a tökéletes futócipő megtalálására kell időt és pénzt szánni: valamit, valamiért!

A célnak megfelelő lábbeli megtalálása pedig pont annyira nehéz, mint amilyen egyszerűnek hangzik. „Mi lehet abban olyan nehéz, hogy egy színben és fazonban megfelelő cipőt leemeljünk a sportbolt polcáról? Maximum a hó vége táján üresen kongó zsebünk akadályozhat meg minket ezen ügylet megvalósításában." - gondolhatja naivan a kezdő futó. Csak hát még korlátlan anyagi lehetőségek mellett is nehéz olyan cipőt találni, ami ellensúlyozza a beton hátulütőit. Vagy legalábbis minimalizálja az ízületekre gyakorolt nem éppen előnyös behatásokat.

Forrás: Adidas

Igazából most jönne az a rész, hogy megmondom a tutit. Csak az a bökkenő, hogy én sem tudom... Én végül azt a kompromisszumot kötöttem, hogy egy színben oké, de fazonban elég furi cipőt választottam. Gondolom a tervezők dizájnosnak gondolták, de szerintem inkább csak a 90-es éveket idézi - nem feltétlenül jó értelemben. Ám az viszont tény, hogy a legócskább betonon is úgy érzem magam, mintha a fellegekben járnék. Szóval, mint mondtam: valamit, valamiért...

Antónia tippjei

Hogy igazán trendi legyél futás közben, válassz olyan sport öltözetet, ami akár utcai viseletként is hordható. Így sokkal kevésbé fogsz kilógni a városi tömegből. ;)


Az "integrálódásodat" az idei tavaszi trend is segíti majd: a mikroszálas topok és leggingsek a jó idő közeledtével kötelezőek lesznek. A színes, nyomott mintáknak köszönhetően pedig a sportruházat fogalma újjászületik és észrevétlenül kúszik majd be a mindennapokba.


Haladóknak vagy megszállott városi futóknak kényelmes, légáteresztő - ha lehet LYCRA SPORT száltechnikával készült - outfitet ajánlok, főleg, ha egy kis akrobatikus szabadstílusú futásra vágytok. Így összeköthetitek a mozgás szabadságát az egész testes alakformálással!

Forrás: Tezenis
Forrás: Calzedonia

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.