magazin tetoválás kibeszélő testmódosítás tetováltatás
Tetovált vagyok. Első ránézésre olyan, mint az összes többi ember. És másodszorra is. Akkor találhatsz egy kis eltérést, ha strandon találkozunk, vagy nyáron rövid ujjú pólót viselek.

Ugyanúgy dolgozom, gyereket nevelek, és vannak barátaim, akiknek 90%-a nem tetovált. Mégis el kell fogadnom, hogy bizonyos előítéleteknek vagyok kitéve a bőrömön viselt minták miatt. Azoknak az embereknek a körében, akik nem ismerik ennek a szenvedélyemnek a hátterét.

Saját döntésem következtében lettem "színes bőrű". Már kisgyerekként teljesen odáig voltam a testmódosítás e válfajáért. És amint már én rendelkeztem a saját testem felett, el is kezdtem az utazásomat ebbe a világba. Rajongásig tetszenek a tetoválások, mert számomra ez is egy művészeti ág, egyedi stílusokkal, komoly művészekkel. Kifejezi azt, aki én vagyok, már csak azzal is, hogy örökre összefirkáltattam magam. Vagyis azt, hogy én bizony nem a konzervatív, szűklátókörű emberek csoportjához tartozom.

Forrás: Getty Images/Franckreporter

Van rajtam olyan minta, ami kifejezetten a személyemhez köthető, és van, ami csak a személyiségemhez.

Aki ismer, az nem lepődik meg rajta, hogy miért pont ezeket választottam. Aki nem ismer, annak pedig lehetetlen is lenne csak úgy elmagyarázni. Nem tudom, hogy másoknak milyen okuk van tetováltatni, és nem is érdekel. A tetoválás ellenzői sokszor ezt nem tudják megérteni. Nem csak egy indok van, nincs egy sablon, amit minden tetovált emberre rá lehet húzni.

Ráadásul a tetoválások között is rengeteg irányzat és stílus van, amit teljesen különböző beállítottságú emberek varratnak magukra. A különböző stílusokon kívül pedig nagyon nagy a szakadék például egy börtöntetkó, vagy az otthon, házilag barkácsolt géppel gányolt tetoválás, és egy hivatalos szalonban, tetováló művész által elkészített minta között.

Ezeket egy kalap alá venni nagyjából olyan, mintha egyenértékűnek tekintenénk azt, ha valaki egy filctollal összefirkálja a troli üléseinek a háttámláját, és azt, ha valaki olajfestményeket készít. Íme, egy példa, hogy érzékeltessem a különbséget: egy zugtetkósnál egy családi méretű pizza és egy rekesz sör áráért készíttethetsz magadnak valami förmedvényt. Az én jobb karomon lévő ábra többe került, mint az első autóm, és fél éves várakozási idő után tudtam csak befeküdni a tű alá.

Forrás: Getty Images/Franckreporter

Én tetováltként is összeráncolt homlokkal nézek egy ujjakra varrt „ÜSS" feliratra, vagy egy girbegurba szívecskébe írt „Szeretlek Mari" tetkóra. Mert igen, ez árulkodik a viselőjéről - arról, hogy mennyire lehet igényes, ha egy ilyen ábrát képes magán viselni egész életében.

Ahogy azzal sem értek egyet, ha valaki csak a divathullámnak felülve, hirtelen felindulásból csináltat egy tucatábrát.

Mert igen, azt lehet, hogy meg fogja bánni, és utána az eltávolítás költséges, vagy akár nem is kivitelezhető. Viszont ideális esetben a tetoválás egy rituálé. Ahogy megtervezed azt, amit magadon szeretnél viselni. Elmész az ötleteddel a tetoválódhoz, és ő rajzol neked egy teljesen egyedi ábrát, ami csak a tiéd. És miután rád kerül, a részeddé válik. Úgy érezheted: beléd ivódik. Ez egy életre szóló döntés, és nagyon biztosnak kell lenni magadban, mielőtt ezt meghozod!

Talán emiatt az érzés miatt varratnak az emberek idézeteket magukra, vagy a családjuk képét, vagy bármi mást, ami fontos nekik. Ezt az érzést nem kell megérteni, átérezni, de el kell tudni fogadni!

És bizony egyszerűen az is lehet ok, hogy valakinek tetszik a látvány, szépnek, esztétikusnak, sőt akár szexinek tart egy megfelelő helyen elhelyezett mintát. Ez mitől gázabb, mintha valaki a magas sarkú cipőkre, vagy a szőrös mellkasokra gerjed?

Néhányan azt gondolják: amit látnak, arról rögtön kérdezhetnek is. Ha nekem szegeznek egy kérdést a mintáimat illetően, azt válaszolom, hogy erről csak sörözés közben, vagy dugás után szoktam beszélgetni. Mert nem lehet egyszerűen megválaszolni a kérdést, hogy mit jelent. És mert nem feltétlenül szeretnék vadidegeneknek mesélni arról, hogy számomra milyen jelentés lapulhat egy ábra mögött.

Forrás: Getty Images/Franckreporter

Ez ugyanolyan, mint amikor meglátod, hogy valakinek kereszt lóg a nyakában. Ha te nem vagy hívő, akkor sem kezded el faggatni, hogy:

Ezt miért nem teszed? Mert tiszteletben tartod más ember vallását. Ugyanígy tiszteletben kell tartani azt is, amit más a saját testével művel! Mert egy ember nem lesz kevesebb attól, hogy tinta van a bőrében, te viszont igen, ha ismeretlenül ítélkezel.

5 hülye érv a tetoválás ellenhttp://www.she.hu/herself/20170102-tetovalas-miert-ne-ervek-ellene-mellette.htmlTetoválásod van? Az egód amúgy rendben?http://www.she.hu/herself/20170106-tetovalas-tetko-ego-onbizalom-onbizalomhiany-okok-miert.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.