önismeret belbecs önazonos külcsín őszinteség nőnek lenni
Csaj, lány, hölgy, nő - sokszor hallott, mindennapi kifejezések, de vajon mennyire vagyunk tisztában e szavak jelentésével? És vajon tudjuk, hogy mitől más csajnak lenni, mint nőnek? Te mitől érzed magad nőnek?

Erre a kérdésre nagyon sokan külső jegyeket sorolnak fel válaszképpen: attól érzik magukat nőnek, hogy hosszú hajat, trendi ruhát, szép sminket és egyéb csinos kiegészítőket viselnek. Mások a gondoskodásban vélik megtalálni a nőiséget, míg olyanok is akadnak, akik az anyasághoz kötik a nővé válás időpontját. De mi van akkor, ha mindegyik hazugság, és közben mind igaz is?

Nőnek lenni ugyanis nem egy szerep, hanem egy örök állapot. Akkor is lehetsz ízig-vérig nő, ha éppen szarul nézel ki, és akkor is, ha nem vagy igazi házitündér. Arról nem is beszélve, hogy nem minden nőnek van gyermeke. De akkor tulajdonképpen mit is jelent nőnek lenni?

Forrás: Getty Images/portishead1

Egy nő akkor lesz igazi nő, ha:

1. Ismeri magát

Ez egy folyamat, amelyet gyermekkorban kezdesz el, és sosem ér véget. De egy ponton túl már meg tudod fogalmazni, hogy ki vagy, és mit szeretnél önmagadtól az életben. Ez nem egy feminista duma, csupán a csendes öntudat, amelyből kiderül: nem céltalanul létezel.

2. Önazonos életet él

Ez pedig csak akkor tud megtörténni, ha már ismered magad. Ennek következményeképpen már nem egy bizonyos homokozó formába próbálod belepasszírozni a személyiséged - nem megfelelni akarsz. Van vágyad az iránt, hogy a saját utadat járd, és kreativitásod, hogy kialakítsd azt. Akkor is, ha ez eltér minden általánosan helyesnek vélt elmélettől vagy szokástól. Az tesz nővé, hogy nőneműként a Földre születve megéled minden életszakaszodat, és közben nem felejted el, hogy te elsősorban önmagadért vagy itt. És nem másokért.

3. Nem próbál férfi lenni

Ez manapság egyre inkább divat, de itt azért érdemes tisztába tenni bizonyos dolgokat! A főzni tanulás ugyanúgy a nővé válás folyamatához tartozik, mint a karrierépítés. Attól még nem leszel férfias, mert van ambíciód!

Az viszont probléma, ha a válladra akarod venni a világ összes terhét. Ha keményebb akarsz lenni, mint amennyire szükséges. Ha túlacélozod magad, és nem hagysz rést a pajzson, ahol elérhetnek az érzelmek. Ez hiba.

Hiszen egy nőnek fontos, hogy helyén legyenek az érzelmei! Nemcsak másokkal szemben, hanem önmagával szemben is. És az a csaj, aki többet akar magára vállalni, mint amennyit nőként elbír, az valószínűleg sosem lesz boldog - viszont örökké küzdeni fog.

Forrás: Getty Images/"Yuri Arcurs Yapr "

4. Megtanul őszintén élni

Ez persze nem azt jelenti, hogy soha életedben nem füllentettél, "csupán" annyit tesz, hogy magadat nem vered át!

  • Tisztában vagy vele, ha hibát követtél el, és igyekszel tanulni belőle.
  • Tudod, ha rossz döntést hoztál, és képes vagy beismerni azt, ha szükséges.

Hogy miért fontos ez? Mert nem vagy mindenható, aki nem tévedhet, "csak" egy nő. Viszont az a csaj, aki mindenhatót játszik, sosem lesz nő - cserébe viszont örökre picsaként fogják kezelni...

5. Szereti önmagát

Testileg és lelkileg egyaránt. Amikor már nincsenek komplexusaid azért, mert nem vagy mindenben egyformán jó, és nem szégyelled bevallani, ha valamit nem tudsz. Azzal is megbékéltél, hogy nem vagy szupermodell. És nem szégyelled levenni a ruhád a szerelmed előtt csak azért, mert esetleg nem a tiéd a legkerekebb fenék az univerzumban.

Forrás: iStockphoto/paultarasenko

Nemcsak elfogadtad magad, hanem valóban szeretsz az lenni, aki vagy. Szereted azt a személyt, akivé faragtad magad az évek során. Mert az életben te sem csak úgy tudattalanul alakulsz, mint ahogy a gaz nő a réten. Sokkal inkább a döntéseid befolyásolják azt, hogy milyen emberré válsz.

Nőnek lenni egyszerű és nagyon nehéz: természetes szerep, hisz' erre születtünk; de közben rengeteg energia kell ahhoz, hogy adott esetben ne válasszunk könnyebb, ámde kártékonyabb utakat. Nőnek lenni maga a szépség. Külsőleg és belsőleg egyaránt. A fontos csak az: idő közben ne felejtsük el megtartani a természetes egyensúlyt külcsín és belbecs között!

Nyitókép: iStockphoto

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Fotó: Mudra László
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.