telefon belső értékek virtuális világ kamasz Z generáció több idő
A 15 éves húgom tipikus Z generációs kamasz: éjjel-nappal a telefonján lóg. De egy nap úgy határozott, hogy egy időre teljesen kilép a virtuális világból.

Jó, nem teljesen szabad akaratából hozta meg ezt a döntést. Nagy kamaszos lázadásában sikerült "kiérdemelnie" a szüleinktől egy telefon megvonásos időszakot: vagyis 2 óránál több időt nem tölthetett a neten. De tesóm úgy gondolta, hogy ha túlteljesíti a kvótát - vagyis egyáltalán nem lép be az online világba - akkor a szüleink hamarabb megenyhülnek, és idejekorán visszavonják a korlátozást. Ám a taktikázás egy idő után komollyá vált, és rájött: nagyon is jól érzi magát közösségi média nélkül.

Büszke vagyok rá, mert az osztálytársai nyomására sem adta be a derekát. Bízott abban, hogy a barátai vannak annyira jó fejek, hogy Messenger nélkül, más kommunikációs csatornákon keresztül is megosztják vele a legfrissebb pletykákat. Amolyan old school módon szimplán felhívják, átjönnek hozzá vagy sms-eznek. Ez szerencsére így is történt, a barátnők egy idő után abbahagyták az unszolást, és más alternatívát kerestek offline barátnőjük elérésére.

Forrás: Getty Images/Petar Chernaev/Vp

S hogy mivel indokolta nekik, hogy nem netezik? Egyszerűen csak annyival, hogy tök jól elvan nélküle! Néhány nap múltán kezdett feltűnni számára, hogy sokkal több ideje van. Előtte órákat töltött a neten, minden napját a közösségi oldalak lecsekkolásával kezdte, posztolt, lájkolt és kommentelt. Vloggerek életét követte nyomon napi szinten, és töménytelen mennyiségű sorozatot nézett (öt évadot két hét alatt). A család pedig csak annyi ideig látta, amíg megvacsorázott.

A net mellőzésével viszont sokkal több ideje maradt arra, hogy délelőtt a barátaival, délután pedig a szüleivel ápolja a kapcsolatot, többet segítsen a háztartásban, javuljanak a jegyei, fejlessze a tehetségét (portrékat rajzol), és egy új hobbit is talált: elkezdett főzni.

Forrás: Getty Images/Gmvozd

Ő csak "óvodás üzemmódnak" hívta ezt az időszakot, mert újra igazán gyereknek érezhette magát. Azt vallja, hogy net nélkül nem, de közösségi média nélkül simán tudna élni, mert a youtuberektől távol is van élet, a Facebookon meg csak a híreket nézegette. Egyedül az Instagram az, ami picit hiányozna neki, de az is kibírható lenne.

A húgom ebben a két hétben rég nem látott viselkedési formákat tanúsított. Reggel bevetette az ágyát, többet segített otthon, türelmesebb, kiegyensúlyozottabb és figyelmesebb lett. A "lázadó kamasz" külső mögül újra előbukkantak az annak idején jól lefektetett alapok, az igazi belső értékek.

Aztán visszakapta a telefonját:

  • 4 Facebook jelölés
  • 62 Facebook értesítés
  • 15 Messenger üzenet
  • 7 Instagram üzenet
  • 30 Instagram értesítés

Pedig ő még csak nem is "közösségi médiasztár". De egy dolgot biztosan megtanult: egy mai világba született tinédzser is tud közösségi média nélkül élni, feltéve, ha akar...

Ivanova Daniella

Te hány percet bírsz ki a telefonod nélkül?http://www.she.hu/herself/20170304-telefonfuggoseg-okostelefon-online-jelenlet-fugges-figyelemzavar-beszelgetes-informacio-tenger.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.