meztelenség szégyenlősség példamutatás gyerek Intimitás szülők
Forró testtel sétáltam be a strandon lévő zuhanyzóba. A Nap már visszahívta a sugarait és finoman, lassan igyekezett a tó vize felé.

Az öltöző tömve volt. A zuhany vize jellegzetes hangon verdeste az emberek vállait.
Élveztem, ahogy a langyos víz a fejem tetejétől végigfolyik a testemen. A sok kivillanó mell és pucér női test között megpillantottam egy 8 éves kisfiút. Engem nézett.

Forrás: iStockphoto/nesharm

Szegény, ahogy összetalálkozott a szemünk, zavarba jött és megfordult a "zuhanyfülke" felé, ahol az édesanyja tusolt. Erre az anyja ráförmedt: "Azt mondtam, ne fordulj meg!" Így szegény kisfiú kénytelen volt továbbra is engem nézni (ebben a számára amúgy is kellemetlen helyzetben) a saját anyja helyett.

Engem nézett, és a tekintetében zavarodottság volt, mint ahogy az enyémben is. Nem értettem, mint ahogy a kisfiú sem. Fel nem foghatom az anyja viselkedését. Minek hozta be ide? Elég nagy már ahhoz, hogy kint megvárja, amíg ő lezuhanyozik. Vagy ha már behozta, miért nem viselkedik úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne az, hogy itt van? Hiszen a kisfiú nem zavart senkit.

Bent vannak egy női zuhanyzóban, de neki úgy kéne tennie, mintha ott sem lenne. Pedig normál esetben az anyjával kéne beszélgetnie. Senki nem szégyenlős egy 8 éves kisfiú előtt, de egy 8 éves kisfiú bárki előtt szégyellheti magát. Értetlenül néztem az ügyetlenül, sietve öltözködő anyát, ahogy éppen fél lábon ugrálva próbálta meg magára húzni a bugyiját. A kisfiú megfordulna már. "Még ne!" - mondja az anyja.

Sajnálom. Sajnálom a kisfiút, és sajnálom a nőt. Nemcsak az egészséges intimitás nincs meg közöttük, de minden rettenetes frusztrációját éppen most, ebben a pillanatban adja át a szülő a gyermekének.

Forrás: Getty Images/Alfonso Cacciola/Rinocdz

Anyák! Nyíljatok ki! Nyíljatok meg a gyerekeiteknek!

Hiszen ti lehettek az első virág a réten, akit megpillantanak a gyermekeitek. Legyen nekik az első virág az, amelyről kihajtottak, aminek a száráról leváltak. Az én virágom gyönyörű volt. A mai napig emlékszem, ahogy nézem, amikor vetkőzik, és azt kívánom, hogy ugyanolyan mellem legyen, mint az övé. Hogy ugyanolyan köldököm legyen, mint az övé. A mai napig szépnek látom ezt a virágot, ahogy 56 évesen testápolózza magát.

Én neki köszönhetem, hogy magamon is látom, ami szép, hiszen ő már önmagán is megmutatta. Neki köszönhetem, hogy amikor először vetkőztem le egy fiú előtt, nem takargattam a testemet, hanem ellazultam, és belém égetett gátlások nélkül adhattam át magam az új és számomra ismeretlen gyönyöröknek.

Ezzel a kisfiúval nem így lesz. Szegény zavarodottan, lopva nézi az idegen nénik mellét (mert érdekli az emberi test - már, hogy ne érdekelné), ahelyett, hogy a saját anyján és apján látna mindent, amire kíváncsi, és amit látnia kell. Mert így természetes. Látnia kell!

Ő zavarban lesz, ha vetkőzni kell, márpedig az életben sokszor kell levetni a ruháinkat (nem csak kellemes helyzetekben). És nemcsak a ruháinkat kell olykor-olykor levetkőzni, hanem a ruhákkal együtt mindenünket. Le kell vetkőzni a gondokat, a terheket, a megszokásokat, a tanokat, a félelmeket, a szégyellőséget. Mindent le kell vetni néha azért, hogy csak meztelenül lefekhessünk egy ágyra, egy mezőre, egy fiúra vagy egy lányra, bárhová, ahol nem érzünk semmit, csak az emberi test meztelen csodáját, a bőr illatát, az érzékiséget, a finomságot és a nyugalmat.

Aki nem tudja zavartalanul levetni a ruháit, mert ez bűnös érzést kelt benne, vagy szégyell valamit a testén, az a többi dolgot sem tudja majd levetkőzni. Hát ők addig vetkőzzenek le újra és újra, amíg rá nem jönnek, hogy a meztelenség a világ legtermészetesebb dolga!

Sápszky Dóri

Ránk nyitott a gyerek szex közben! Most mi lesz?!http://www.she.hu/nofilter/20170105-ranknyit-a-gyerek-szex-kozben-akcioterv-oszinteseg-magyarazat.htmlGyerekek pórázon!http://www.she.hu/herself/20170220-poraz-gyerek-szulo-kenyelem-onallosag-onkontroll-felelosseg-kovetkezmeny.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.