takarítás tisztaság korszakok rendetlenség őskáosz
Brit tudósok szerint - jó, főleg szerintem - alapvetően több fázisra lehet osztani a takarítással kapcsolatos korszakainkat. Ebből következően, takarítási szokásaink alapján meg lehet állapítani hozzávetőleges korunkat.

Kéz-lábtörések időszaka/1.

Majd' összetöröd magad, hogy segíthess port törölni, könyveket pakolni, porszívózni, sütit sütni? Akkor valószínűleg nem múltál még el tíz éves, és egy cuki, copfos kislány vagy.

Forrás: iStockphoto/Choreograph/Yuganov Konstantin

Kéz-lábtörések időszaka/2.

Majd' összetöröd magad, hogy valamilyen indokot találj, hogy ne kelljen segíteni port törölni, könyveket pakolni, porszívózni, sütit sütni. Mindegy, csak minél messzebbről halld azt a förtelmes szót, hogy "NAGYTAKARÍTÁS". Ergo: biztos, hogy elmúltál tíz éves, de nagy eséllyel nem vagy még húsz, és egy flegma, non-stop duzzogó kamaszlány vagy.

Rózsaszín felhő és mézeskalács illat

Romantikus ábrándokkal telve repkedsz a porronggyal, miközben a másik kezedben tartott fakanállal a zacskós levest kevergeted, este pedig büszkén mutatod a ház urának kissé rágós, de valahogy mégis szénné égett sült csirkédet. Tuti, hogy ifjú feleség vagy, gyerek nélkül, úgy kb. húsz és huszonöt közt.

Forrás: Getty Images/Neustockimages

Rózsaszín felhő és popsikrém illat, továbbá őskáosz

A portörlés heve kissé alábbhagy, amikor megszületik az első közös "produktum", akivel érdekes módon sokkal többet foglalkozol, mint a takarítással. Innentől számítjuk az őskáosz immár soha véget nem érő időszakát. Eleinte megpróbálsz legalább egy minimális rendszert felállítani, és ebből következően az alvásidőből lecsípni.

A cél, hogy a babaillatú púderfelhőben lebegő, pelenkázás közben enyhe kaki szagot árasztó, spenóttal teleköpködött lakásod azért valamelyest megőrizhesse "otthon" funkcióját.

Vannak persze bizonyos amplitúdószerűnek mondható kiugrások, amikor a kis szörnyeteg két éjszakát is átalszik, de mindenkit megnyugtatok: ez az idő múlásával és a gyermekek számával fordítottan arányos. Ha hasonló cipőben jársz, úgy saccolom, huszonöt és harmincöt év közé tehető az életkorod, és gyesen vagy.

Azt hittük, később jobb lesz...

A korábban csak rémálomnak gondolt állapotok nem sok javulást mutatnak. Amikor visszatérsz a dolgos hétköznapokhoz, akkor a helyzet csupán annyiban romlik, hogy most már munka mellett kell kilogisztikáznod a takarításra szánt időt. Na, ez az, ami többnyire nem sikerül. Kicsit jobb a helyzet, ha az ember lányának hétvégenként (na, jó, kéthetente) sikerül a családtagok bevonásával viszonylag lakhatóvá varázsolni a hétköznap munkásszállónak látszó lakást. Persze léteznek szuperanyák.

Ha úgy érzed, rád a fenti bekezdés a jellemző, sejthetően túl vagy már a harmincötön, de a gyerekek még nem repültek ki.

Forrás: Getty Images/Vetta/Dean Mitchell

Rend, tisztaság, csillivilli, unalom

Délután unatkozol. Mosol. Takarítasz. Hétvégén unatkozol. Főzöl. Mosol. Takarítasz. Váltott sorrendben. Ragyog a csempe, hanyatt esik a légy, megijedsz a tükörtől, ha belenézel, oly' tiszta. Az asztalon gőzölög a finom, friss vacsi, aláfestő zenének a Fatmagül és a Kuzey Güney betétdalai ütnek be... Hol a gyerek? Ja, elköltözött. Feltételezem, közelítesz az ötvenhez, de még aktívan dolgozol. Unoka pedig még sehol.

Ismét popsikrém illat, átmeneti őskáosz

Nem unatkozol. Nem mosol. Nem takarítasz. Viszont állandóan főzöl. Két családra is. A lakásban szerteszét hagyott játékok, a dédi járókerete felborítva, a virágföld kiszóródva. Éktelen gyereksírás. Megint. Megőszültél. Hogy mi a fenének kellett megint bevállalni ezt a büdös kölköt?! Nem részletezem tovább, kedves nagyi! Te már valószínűleg nyugdíjas vagy, esetleg hamarosan az leszel, és átlépted a hatvanat.

Forrás: Getty Images/Weekend Images Inc

Kéz-lábtörések időszaka 3.

Sóhajtozol. Megint változik az idő. Kissé poros ez a szekrény - mondod magadban ebben a hónapban már negyedszer. Na, nem baj, majd ha elmúlik az ízületi gyulladás. Vagy ha átjönnek a gyerekek, majd megkéred Zsuzsikát. Az ablakot is meg kéne pucolni. De nagyon letol a Jani, ha megint eltöröd a lábad, mikor leesel a létráról. Amúgy meg rossz a vérnyomás gyógyszer. Megint szédülsz tőle. Jaj, csak ne öregedne meg az ember! Ha ilyen gondolatok gyötörnek, bizony szép kort éltél meg. Legalább hetven évet... Sose törődj vele, hogy koszos az a fránya lakás! A lényeg, hogy szeretnek az unokák!

Faragó Patrícia

Az idegesítően tökéletes háziasszony 5 ismérvehttp://www.she.hu/herself/20170524-haziasszony-takaritas-rend-beszolas-kritika.htmlHaza akarok menni anyához!http://www.she.hu/herself/20170327-mamahotel-vasarlas-mosas-fozes-takaritas-csekkek-gondok-egyedul-oleles-szeretethiany.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.