menstruáció se veles se nélküled menszesz kapcsolat
Kislányként alig vártuk, hogy bekopogtasson az első, negyvenesként alig vártuk, hogy az utolsó kilépjen az életünkből, és egy csepp könnyet nem hullattunk utána. Na jó, talán egyet.

Nem, nem a királyfiról van szó jelen esetben. Hölgyeim, a mindannyiunk életében jelen lévő, ezerszer áldott és átkozott jelenség most a téma: a menstruáció.

Még élesen él bennem a kép, amikor az iskolai szünetben egymást kísérgettük a vécére, és ikonként tekintettünk azokra a lányokra, akiket már meglátogatott a havi vérzés. Valamint élénk cserebere folyt a pad alatt betét és vatta ügyben - kemény biznisz ment! A feledékeny lányzó, aki otthon felejtette a kis csomagot, akár egy kakaós csigát is fizethetett egy szárnyas betétért cserébe...

Forrás: iStockphoto/ Katarzyna Bialasiewicz photographee.eu/

Aztán ahogy telt az idő, és felszínre törtek a kamaszkor előrehaladtával a vágyak, megesett az első védekezés nélküli randevú (az vesse az első követ, akinek még nem volt ilyen). Mi pedig szorgalmasan számolgattuk a napokat - amíg el nem öntött minket a boldogság a menstruációval együtt.

Persze, mikor gyereket vártunk volna, de helyette a piros betűs ünnepek köszöntöttek be, átokként szidtuk, és a felhasználatlan terhességi tesztet zokogva dobtuk a szemetesbe. Aztán mikor mégis kimaradt, és megérkezett a gyermekvárás időszaka, csak a port törölgettük a fürdőszobában a kis tamponos dobozkákról - tudva, hogy eljön majd az ő idejük is. Ilyenkor nosztalgikus érzések kerítettek hatalmukba minket.

Forrás: iStockphoto/vadimguzhva

Éveken át ellenőriztük munkába menet, hogy van-e görcsoldó, fájdalomcsillapító nálunk. Ennek köszönhetően a táskánk hasonlított egy kisebb drogériára - plusz az élére állított holmijaink nem fértek el a beleszuszakolt betétektől.

A nyaralást, szabadságot hozzá igazítottuk - a ruhatárunkat nem különben. Mert miért ne akkor éreznénk ellenállhatatlan vágyat arra, hogy fehér nadrágot húzzunk, amikor éppen menstruálunk? Ám a menstruáció nem lacafacázik: ha kedve tartja, keresztülvágtat betéten, tamponon. És persze különös előszeretettel teszi ezt, ha nyilvános helyen vagyunk!

Pironkodva vallottuk be életünk szerelmének, ha remegve a kegyeinkre várt egy szál alsónadrágra vetkőzve, hogy éppen "ünnepnap" van nálunk. Kedvesünk lógó orral vette tudomásul, hogy azon a kapun öt napig hiába kopogtatna, a küszöbről egy jottányit sem engedjük beljebb!

Forrás: iStockphoto/IuriiSokolov

Aztán eljön a változókor. Amikor a menstruáció olyan, mint a rossz anyós: mindig akkor bukkan fel, amikor legkevésbé lenne rá szükségünk, és a legkevésbé sem hiányzik. De ezt az időszakot is átvészeljük azonképpen, hogy a létező összes titkos helyen betétet tárolunk: legyen az az íróasztal fiókja a munkahelyen, az autó kesztyűtartója, titkos retikül fakk, nadrágzseb - és kipottyanhat a tampon a pénztárcából is, éppen, amikor fizetni készülünk a szupermarket kasszájánál.

Aztán... egyszer csak nem jön többet. Pedig hozzánk tartozott. Eltűnik, mint a kiábrándult szerető, és soha többé nem hallunk felőle. Már csak emlékeinkben él, kicsit fáj, ha visszagondolunk rá. Talán egy cseppet úgy érezzük: nem vagyunk már képesek új élet világrahozatalára, így már nem vagyunk teljes értékű nők. Ami természetesen ostobaság, de nincs olyan klimaxoló nő, akinek ez a gondolat ne fordulna meg a fejében.

De ne kínozzon minket a hiánya, hiszen soha többé nem kell számolni a napokat! És valószínűleg nem hiányoljuk majd a felfúvódást, az érzékenységet, a falásrohamokat és a pms-es napokon telesírt zsebkendőket.

De akkor is... valami elmúlik, ami az életünk része volt. Ami ritmust adott a hónapoknak, éveknek, egy gyönyörűen megélt női létnek. Amelyet egész életünkben hol áldottunk, hol átkoztunk.
És talán... még ott őrzünk valahol egy szétnyűtt betétet a táskánk aljában. Emlékül.

Kapuzárási pánikom van, és büszke vagyok rá!http://www.she.hu/herself/20170706-kapuzarasi-panik-erett-no-elfojtott-vagyak-eletut.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.