Németország haza különbségek Magyarorszg otthon itthon
Augusztus a szabadságolások ideje, ilyenkor Németországban szinte megáll az élet. Egy kis túlzással azt mondhatnám, hogy a cégeknél és a hivatalokban csak egy ember marad. De csak azért, hogy legyen, aki felvegye a telefont, és elmondja: mindenki szabadságra ment.

Mi is nekivágtunk, hogy a szabadságunkat az isteni fehér kenyér, ízletes házikolbász, utánozhatatlan mákos guba, zamatos ágyaspálinka, és a testet-lelket feltöltő termálfürdők hazájában töltsük: Magyarországon.

Forrás: iStockphoto

Az autópályán

Németországban nincs sebességkorlátozás az autópályán, ezért a 140km/h utazósebességünk városnéző, sétakocsikázós tempónak tűnik a mellettünk elsuhanó autókhoz képest. Stuttgart környékén már kisebb konvoj alakul ki a Kelet-Európába tartó autókból.

Megy a versenyzés és a leszorítósdi egészen Ausztriáig, ahol hirtelen mindenkiből szabálykövető polgár válik. És olyan kellemes hangulatban autózzuk végig az országot, mintha egy ötórai teázáson lennénk.

A magyar határon óriási a káosz. Autók és emberek egymás hegyén-hátán, a pályamatricáért több százan állnak sorba. Az autópályán újra élet-halál harc, versenyzés, leszorítósdi és szórakozás azzal, hogy a gyorsabb autót nem engedik el a belső sávban. Aztán az autópálya is elfogy alólunk...

Más a tájakon járunk...

Ha Németországban nem autópályán utazunk, akkor ízelítőt kapunk a bajor erdőkből, dombokból, és akár érinthetjük a német borvidéket is, ahol az igazi kincsnek számító nemzeti "ecetet" állítják elő. Ők így szeretik...

Ausztriában minden nagyon zöld és nagyon precíz. Az embernek olyan érzése van, hogy a téli takarmánynak bebálázott szénát is szögmérővel és vonalzóval helyezik el a mezőkön.

Ahogy Magyarországra érünk, kisimul a táj, s a Kisalföld egyféle előjáték a Nagyalföld végtelenbe futó, fekete termőföldjeihez és az augusztusra aranysárgára váló ősgyepjeihez. Délibáb kísér a szülői házig.

Forrás: iStockphoto/Adam Mandoki/Harmatoslabu

Faluról falura

Ahogy véget ér az autópálya, apró falvakon keresztül vezet az utunk. Itt érzem először, hogy mekkora a szegénység a tőlünk nyugatabbra lévő országokhoz képest. Nagyon sok az elhagyatott ház, a tulajdonosai talán hozzám hasonlóan csak szabadságra járnak már haza. Egy évben egyszer. Ám a lakott házak sem olyanok, mint régen: már nem festik évente a kerítéseket, ablakokat. Sajog a szívem.

Forrás: iStockphoto/Rob Van Hal

Vásárolunk

Évekkel ezelőtt, amikor Németországba költöztünk, az egyik kulturális sokkot az eladók okozták nekem. Mert mindig olyan kedvesek és szolgálatkészek voltak, mintha nem lenne a hátuk mögött egy teljes műszak és pár száz vásárló.

A jót könnyű megszokni, így most felbosszant az, hogy például a könyvesboltban egyetlen szót sem szólnak hozzám, amíg fizetek. Sőt, el sem köszönnek, mert fontosabb megbeszélni, hogy a kolléganőjük nem megfelelő munkaerő. Pfff - bagoly mondja...

Fehérzaj

Nem tudom, mások ezt hogyan élik meg, de engem hihetetlenül kifáraszt, ha olyan helyre megyünk, ahol sok ember van: mert mindent értek. Elmagyarázom. Ha Németországban elmegyünk valamilyen rendezvényre, csak akkor értem, hogy miről beszélgetnek körülöttem, ha erre külön figyelek. És felkapjuk a fejünket, ha valahol meghallunk egy magyar szót.

Forrás: iStockphoto/Siphotography

Itthon viszont mindig mindent értek, akár akarom, akár nem. Túl sok információ jön így, és szinte kikapcsolhatatlan ez a funkció. Az első napokban ugyanúgy felkapom a fejem minden magyar szóra, mintha nem is itthon lennék...

Úton hazafelé óhatatlanul hasonlítgatni kezdjük egymáshoz az országokat: miben más, miben jobb vagy rosszabb egyik a másiknál. A benzinárakkal kezdve, a nyelven keresztül a csillagos égig. S le is szögezzük, ha másban nem is hasonlítanak, a Göncölszekér minden utunkba akadó ország fölött ugyanolyan.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.