gyermeknevelés döntési lehetőség irányelvek Filep Dávid tapasztalatok
Ha minden áron a saját tapasztalataidat erőszakolod rá az utódodra, annak az lesz a vége, hogy nem a világot tapasztalja meg, hanem téged. Na, így lesz a gyermeked a saját árnyékod.

"Ne mássz a fára, mert leesel!" Talán ilyen és ehhez hasonló mondatokat hall először egy átlagos kisgyerek. Aztán le is esik a fáról. Most joggal mondhatná bárki, hogy a negatív üzenet miatt fog hátast dobni a csemete, de ez alkalommal nem erről lesz szó. A kérdés inkább az, hogy miért van egyáltalán szükség a negatív tapasztalatok tényszerű megosztására?

Teljesen mindegy, hogy a fáramászásról, a rossz jegyekről, a hétvégi bulizásról vagy az első nagy szerelemről beszélünk. Bőven akadnak olyan szülők, akik a saját tapasztalataik megosztását összekeverik a megmásíthatatlan tények és irányelvek lefektetésével. Így amikor a kis kalandoruk elindul a labirintusban, ahelyett, hogy segítenének neki megtanulni tájékozódni, inkább láncra verve vonszolják el a kijáratig.

Forrás: Getty Images/Vesnaandjic

És hogy hol itt a hiba?

Ott, hogy a gyermeked nem te vagy. Bár sokban hasonlít rád, de ő egy teljesen különálló személyiség. Azonban, ha nem engeded neki, hogy saját tapasztalatot gyűjtsön, akkor elveszed tőle a lehetőséget, hogy önálló személyiséget alakítson ki, és a saját bőrén tapasztalja meg, hogy mi a jó neki. Mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz, ami neked. Ha nem hagysz neki döntési lehetőséget, akkor úgy bánsz vele, mint egy birkával, akit folyamatosan a gazda által ismert kapukon keresztül terelgettek.

Ez pedig piszkosul gáz.

Gondolj csak bele! Ott van egy lehetőségekkel teli, új, aprócska élet, aki csak arra vár, hogy tapasztalatot gyűjthessen. A saját tapasztalatait. Mert ettől lesz később önálló, gondolkodni és élni képes, felnőtt ember. Éppen ezért a szülő feladata nem az kellene, hogy legyen, hogy a saját tapasztalatait ráerőszakolva a gyermekére nyissa és zárja előtte azokat az ajtókat, amiket ő jónak lát. Nagyon nem.

Forrás: iStockphoto/Highwaystarz

Egy szülő feladata a tapasztalatszerzés segítése. Elmondhatod te a lurkódnak, hogy te hogyan jártál kiskorodban, mikor meghúztad a szomszéd macskájának a farkát, elmondhatod azt is, hogy mit miért és hogyan csináltál vagy csinálnál a helyében. De ne akard birkaként terelni a saját tapasztalataid alapján! Mert lehet, hogy az a virág, amelyik neked nem virágzott, neki a legszebb lesz az összes közül.

De ezt csak akkor tudhatja meg, ha engeded, hogy megélje az életét. :)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.