munka önfegyelem Futó Rita otthon elkülönítés home office
A home office azt jelenti, hogy csupán egy emelet, egy ajtó, vagy még az sem választja el a munkahelyünket az otthonunktól. De jó-e ez nekünk?

Az mindenféleképp jó, hogy így meg lehet úszni a több órás utazást, dugóban üldögélést, magassarkúban vágtatást, és a más hibájából adódó késést. De abba belegondoltál már, hogy ezentúl ugyanannál az asztalnál/konyhapultnál (kinek mi a fétise) reggelizel, dolgozol és teázol majd elmerengve?

Forrás: Getty Images/Neustockimages

Bár most sokan legyintenek, hogy "Ennél nagyobb bajom sose legyen!", igenis komolyan kell venni a pszichológusok és coach-ok riogatását: ez bizony beszűküléshez vezethet! Mert hiába van külön konyha, gyerekszoba, háló, valahogy mégis minden ugyanabban a helyiségben történik - biztos annak a legjobb az energiája.

Nekem volt szerencsém ezt a saját bőrömön megtapasztalni. Küzdöttem is, mint malac a jégen, hogy ne folyjanak össze a napjaim egy nyúlós, kezelhetetlen masszává. Például a munkaidőt úgy jeleztem saját magam felé, hogy - miután lenyomtam a reggeli rutint, és a gyereket bevittem az oviba -, az alkaromat az asztalra helyeztem.

Na, de a lényeg csak ezután jött: egy lendületes húzással mindent arrébb (a földre) küldtem, kitettem a cég logóját tartalmazó kis reklámanyagot - ezzel jeleztem, hogy megérkeztem az irodába. Amikor nagyon vicces kedvem volt, és nagyon ráértem, akkor még a kosztümömbe is belebújtam, csupán a feeling kedvéért, hiszen tudjuk: az ördög a részletekben rejlik.

Forrás: Getty Images/Kupicoo

De még így sem tudtam magam függetleníteni az otthoni teendőktől... Csak ellögyböltem azt a pár bögrét (vagy kosztümben, vagy tréningnaciban), meglocsoltam a virágot, leszedegettem az elszáradt leveleket, töröltem egy kis port... Egyszóval szétcsúsztam, és ezzel a napom is szétesett, az időm kifolyt a kezeim közül. Végül már ott tartottam, hogy pusztán azért mentem ki az utcára mindenféle szedett-vedett indokkal, hogy embert lássak.

Szóval szigorítani kellett a szabályokat. Amint lehetőségem lett, fizikai valójában is elkülönítettem az író- és az ebédlőasztalt. Méghozzá teljesen külön helyiségbe! Tehát már nem ugyanaz a tér szolgál helyszínéül a családi életnek, a munkának, a hobbinak, az "énidő" különleges perceinek. De azért az még mindig kemény, hogy egyetlen emberi arcot sem látok a nap legnagyobb részében.

A home office napos oldala:

  • Ha "otthon" felejtek valamit, akkor 50 másodperc elugrani érte.
  • Amihez nagyon ragaszkodom, az napközben is velem van: a szuper kávéfőzőm és az éppen aktuális kedvenc kávésbögrém.
    Forrás: Getty Images/Portra
  • Reggel futok fél órát, majd lezuhanyozom az saját zuhanyzómban, és néhány perc múlva az irodában ülök. Imádom!
  • Az óránként beiktatandó 5 perc szünet alatt tökéletes felfrissülést nyújt, ha összesöpröm az udvaron a leveleket és bedobálom a vödörbe a lehullott körtét, így amikor délután a kertben játszunk a családdal, akkor ezek a teendők már ki vannak pipálva. De mivel elkülönül a két tér egymástól, nem lóg a számba a házimunka.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.