betegség pszihológus terápia lélek Császár Zsanett tagadás
Emlékszem, amikor eltörtem a lábamat, mindenki sajnálkozva kérdezgette, hogyan történt a baleset, és a lakásomban egymásnak adták a kilincset az aggódó rokonok. De amikor kiderült, hogy pánikbeteg vagyok, folyamatosan gúnyos megjegyzéseket kaptam.

Azt kellett hallgatnom, hogy pszichiáterhez csak a gyogyósok járnak, az egész egy nagy pénzlehúzás, és a problémáimat egyedül én tudom megoldani. Ezekről az előítéletekről kérdeztem Szepesi Andrea coach-tanácsadót, aki napi szinten tapasztalja, milyen nehezen szánják rá magukat az emberek arra, hogy szakszerű segítséget kérjenek.

Forrás: iStockphoto/Zivica Kerkez

- Miért címkézik "hisztis", "bolond" vagy "elmebeteg" jelzőkkel azokat, akik lelki gondokkal küzdenek, és emiatt terapeutához fordulnak?

"Sokak szerint minden, ami pszichoszomatikus zavar, nem más, mint hiszti és nyavalygás. A környezete szerint az, aki lelki betegségben szenved, csak bebeszéli magának a "hülyeséget" ahelyett, hogy csendben elviselné, vagy legyűrné magában. Ha valaki mégis erőt vesz magán, hogy felkeressen egy szakembert, gyakran a pszichiátriai gondozóban köt ki, mert a háziorvosa oda irányítja.

Ott az illetőt rögtön "betegként kezelik", és ráhúznak egy ijesztőnek hangzó diagnózist, például, hogy szorongásos zavarban vagy pánikbetegségben szenved. Ezután gyorsan felírják neki a gyógyszereket - más lehetőség fel sem merül. Vagy ha mégis szóba kerül pl. a pszichoterápia, felhívják az illető figyelmét arra, hogy ez egy hosszú és önköltséges - tehát DRÁGA - folyamat lesz. Így a legtöbben a gyógyszer mellett döntenek, hiszen az mégis egyszerűbb és biztosabb útnak tűnik..."

Forrás: Getty Images/iStockphoto/StA-gur Karlsson/Steex

- Mindenki életében előfordulhatnak olyan helyzetek, amivel egyedül képtelen megbirkózni. Miért kellene szégyellni a segítségkérést?

"A saját érzelmeink felismerése nem a gyengeség, épp ellenkezőleg, a bátorság jele. Ahhoz, hogy eljussunk önmagunktól vagy barátaink, családtagjaink unszolására a megfelelő szakemberhez, bátorság, elszántság és lelkierő kell. Sokan homokba dugják a fejüket, és igyekeznek ignorálni a problémát, de egy idő után ez már nem működik. Ekkor van szükség a külső szemre, aki képes jobban átlátni és új megvilágításba helyezni az adott helyzetet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a segítő szerepe nem az ítélkezés és kritizálás! Az ő feladata első körben az, hogy empátiát tanúsítson, és megértse a problémát a kliens szemszögéből. Majd megtaláljuk azokat a módszereket, amik a segítségére lehetnek."

Forrás: iStockphoto/vadimguzhva

- Mikor jutunk el odáig, hogy a lelki gondjainkról ugyanolyan természetesen tudunk beszélni, mint mondjuk a szexről?

"Ma Magyarországon szerintem a szex is tabu témának számít. Nyilván a szingli nők és a tinik egymás között jól kivesézik a témát, ők tehát kivételek. De egy felnőtt társaságban már egészen más a helyzet. Én sokáig éltem Franciaországban, és úgy tapasztaltam, az ottani mentalitásba ez abszolút belefér. Ám ehhez szükség van nyitottságra, kulturáltságra, toleranciára, ami sajnos Magyarországon még nem igazán jellemző - tisztelet a kivételnek.

Összességében úgy vélem, sajnos mi még messze vagyunk attól, hogy ne legyen ciki szakember segítségét kérni, vagy őszintén, félelem nélkül beszélni a lelki gondjainkról. Mert rettegünk a megbélyegzéstől, az elítéléstől, a kiközösítéstől és attól, hogy bolondnak fognak bennünket tartani. A változáshoz kulturális és mentalitásbeli átalakulásra van szükség. Nagyon remélem, hogy a következő generációk leszámolnak majd ezekkel a rossz beidegződésekkel és stigmákkal."

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.