barátság energiavámpír Percze Ágnes mártír álszent
Régen úgy gondoltam, a barátaim száma egyenesen arányos a jófejségemmel. Tehát minél több barátom van, annál többet érek, mint ember.

Így éldegéltem, lebegve föld és ég között a közösség népszerű tagjaként, míg egyszer, úgy a harmincas éveim elején, az egyik barátnőm a fejemhez nem vágta az igazságot. Mármint, hogy akik körülvesznek, csak a szememben olyan mézesmázos jó barátok, a hátam mögött már nem annyira.

Forrás: iStockphoto/Graham Oliver

Történt ugyanis, hogy az akkori párom már egy ideje egy másik lánnyal IS együtt volt, akiről mindenki tudott - csak én nem. A rossz hírt hozó barátnőmtől egy nyakláncot is kaptam, rajta két kis bakanccsal, és azzal a jó tanáccsal, hogy nagyon gyorsan, páros lábbal rúgjam ki azokat az embereket, akik nem őszinték hozzám. És hogy legyek végre képes felismerni az igaz barátokat, és seggbe rúgni azokat, akik kihasználnak vagy átvernek.

Először őt akartam "kirúgni". Nagyon haragudtam rá, hogy felnyitotta a szemem, de aztán kitisztult a fejem, és gyors nagytakarítást végeztem az életemben. Azóta úgy gondolom, nem kell sok barát. A barátságaim minősége, nem pedig a mennyisége határozza meg az életemet és értékeimet.

Kik azok, akiktől sürgősen szabadulj meg?

Akiknek mindig meg akarsz felelni

Az első és legbiztosabb jele, hogy rossz kapcsolatban vagy, ha állandóan azt érzed: meg kell felelned a másiknak. Lehet, hogy egyébként is hajlamos vagy önmagadban keresni a hibát, elhinni, hogy mindent rosszul csinálsz, de valószínűbb, hogy ezt csak a másik erősíti benned. Pedig csak akkor lehet esélyed megtalálni önmagad és a boldogságod, ha megpróbálod elhinni, hogy képes vagy megváltani a világot, és drasztikus lépésekkel elindulsz előre.

Forrás: Getty Images/skynesher

Akik folyton mézesmázos kedvességgel állnak hozzád

A bólogató és folyton mosolygó barátaidat is jobb, ha kicsit tüzetesebben megvizsgálod. Nem igazán életszagú, ha valaki mindig mindenben igazat ad neked. Általában azok az emberek szokták a legnagyobb csalódást okozni, akikről sosem gondolnád. Ők nem mondanak semmi negatívat a szemedbe, bezzeg a hátad mögött megvan a véleményük rólad, és olyankor persze nem is tartják azt magukban...

A mártíroktól

Sok ember alaptermészetéhez hozzátartozik a gondoskodás és a késztetés, hogy segítsenek másokon. Ez egy olyan jó tulajdonság, amivel hamar vissza lehet élni - például, ha utána csak arról a sok áldozatvállalásról panaszkodnak, amit ők megtesznek másokért vagy érted. És aztán neked meg nonstop lelkifurdalásod lesz. Sokszor nem tudatosan teszik ezt veled a barátaid. Van, akinek az a mozgatója, hogy sír, panaszkodik, kesereg. Neki ez jó. Neked viszont NEM!

Az energiavámpíroktól

Az energiavámpírság nem egy túl tudományos kifejezés, de biztosan találkoztál már olyan szituációval, hogy miután egy kis időt töltöttél valakivel, úgy mentél haza, mint akit megcsapoltak. Szellemileg és fizikálisan is. Ezek az emberek csak beszélnek, beszélnek, beszélnek, nagyon tudnak mindent, agitálnak, kioktatnak, felugranak, megcsinálják helyetted, te meg csak kapkodod a fejed. Úgy érzed, az ilyen emberrel folytatott beszélgetés csak neki felüdülés, neked inkább egy jól irányzott fejszecsapás a fejedbe.

Hogy kit milyen emberek húznak le, kiket érez mérgezőnek az életében, mindenki maga tudja megítélni. Az viszont biztos, ha a mérgező kapcsolataidat képes vagy felismerni és leépíteni, sokkal magabiztosabb és kiegyensúlyozottabb leszel. Eltűnik majd a kishitűség, az önmarcangolás, és lesz helyette önbizalom, elfogadás és harmónia.

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.