Hétköznapi ételek népi elnevezései

"Édes kis angyalbögyörőm, hogy egyem a pucudat, megkínálnál a pöcsmácsikoddal?" Ha neked ilyeneket mondana valaki, mire asszociálnál?

Pajzán kifejezése ez vajon érzéki vágyainak, vagy egyszerűen csak éhes? Ugye, hogy nem az utóbbi jutna az eszedbe ezt hallván?

A pajzánság az ételnevekben is fellelhető

Pedig rossz az, aki rosszra gondol, hiszen az angyalbögyörő, a pucu és a pöcsmácsik mind a mai napig csupán egy-egy elnevezése a főtt, burgonyás tésztából hengeres alakúra sodort ételnek, a nudlinak. Melynek talán arra a bizonyos dologra hasonlító alakja ihlette mókás neveit, és angyalpiciként, gyurkakomaként, billemácsikként, stb. is emlegetik.

Forrás: Shutterstock

És ha neked a fentiekről nem a nudli jutott az eszedbe, azon sem lepődnék meg, ha furán méregetnéd az illetőt, aki felajánlja, hogy megmutatja, hol található a város legjobb fölöstökömje. A szót hallván akár rendőrért is kiálthatnál, pedig nem kell megijedned, mivel ő csak reggelizni invitál. Arról pedig nem tehet, hogy a német "Frühstück" szót a köznyelv egyes területeken ilyen formában magyarosította.

Szinte mindenki kóstolt már bagolytüdőt, csak nem tudja

Na, de elég a huncutkodásból, lássuk inkább, hogy készítettél-e már macskanadrágot! És mielőtt még összezavarodnál, hogy mi köze Cirmikéd télire varrt viseletének ehhez a cikkhez, elárulom, hogy nem arra, hanem a szélesmetélt tésztára irányul a kérdésem. Bár manapság pont annyira valószínű, hogy a cicára nadrágot adsz, mint az, hogy házilag készíted el a szélesmetéltet.

De fogadjunk, hogy azt sem gondoltad volna, hogy te ettél már bagolytüdőt! Elképzelhetetlennek tűnik, hiszen nem vagy te Hófehérke gonosz mostohája, aki a belső szervekre gerjed. Pedig ha tudnád, hogy mennyire mást jelent ez az elnevezés! A név ugyanis csupán az aszalt gyümölcsöt takarja.

Forrás: Shutterstock

És akkor lássuk, hogy hány kérdésre tudsz válaszolni az alábbiak közül cakompakk!

Nyitókép:Shutterstock

    Ezt olvastad már?