kvíz ételek Herczeg Zsuzsa népies elnevezés
"Édes kis angyalbögyörőm, hogy egyem a pucudat, megkínálnál a pöcsmácsikoddal?" Ha neked ilyeneket mondana valaki, mire asszociálnál?

Pajzán kifejezése ez vajon érzéki vágyainak, vagy egyszerűen csak éhes? Ugye, hogy nem az utóbbi jutna az eszedbe ezt hallván?

A pajzánság az ételnevekben is fellelhető

Pedig rossz az, aki rosszra gondol, hiszen az angyalbögyörő, a pucu és a pöcsmácsik mind a mai napig csupán egy-egy elnevezése a főtt, burgonyás tésztából hengeres alakúra sodort ételnek, a nudlinak. Melynek talán arra a bizonyos dologra hasonlító alakja ihlette mókás neveit, és angyalpiciként, gyurkakomaként, billemácsikként, stb. is emlegetik.

Forrás: Shutterstock

És ha neked a fentiekről nem a nudli jutott az eszedbe, azon sem lepődnék meg, ha furán méregetnéd az illetőt, aki felajánlja, hogy megmutatja, hol található a város legjobb fölöstökömje. A szót hallván akár rendőrért is kiálthatnál, pedig nem kell megijedned, mivel ő csak reggelizni invitál. Arról pedig nem tehet, hogy a német "Frühstück" szót a köznyelv egyes területeken ilyen formában magyarosította.

Szinte mindenki kóstolt már bagolytüdőt, csak nem tudja

Na, de elég a huncutkodásból, lássuk inkább, hogy készítettél-e már macskanadrágot! És mielőtt még összezavarodnál, hogy mi köze Cirmikéd télire varrt viseletének ehhez a cikkhez, elárulom, hogy nem arra, hanem a szélesmetélt tésztára irányul a kérdésem. Bár manapság pont annyira valószínű, hogy a cicára nadrágot adsz, mint az, hogy házilag készíted el a szélesmetéltet.

De fogadjunk, hogy azt sem gondoltad volna, hogy te ettél már bagolytüdőt! Elképzelhetetlennek tűnik, hiszen nem vagy te Hófehérke gonosz mostohája, aki a belső szervekre gerjed. Pedig ha tudnád, hogy mennyire mást jelent ez az elnevezés! A név ugyanis csupán az aszalt gyümölcsöt takarja.

Forrás: Shutterstock

És akkor lássuk, hogy hány kérdésre tudsz válaszolni az alábbiak közül cakompakk!

http://www.she.hu/nofilter/20170629-sutemeny-edesseg-tortenelem-somloi-galuska-rrakoczi-turos-rigo-jancsi.html
Miért Rákóczi a túrós és Somlói a galuska? És ki az a Rigó Jancsi?http://www.she.hu/nofilter/20170629-sutemeny-edesseg-tortenelem-somloi-galuska-rrakoczi-turos-rigo-jancsi.html

Nyitókép:Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.