szorongás frusztráció Császár Zsanett elvárások
Azt mondják, folyamatosan csiszolni és formálni kell a saját énünket, hogy végül többé, szerethetőbbé váljunk. Ezt az én tudatalattim elég furcsán fordította le magának: amit csiszolni kell, az jelenleg nem elég jó. Vagyis én nem vagyok elég jó - és sohasem leszek.

Tudásra, tapasztalatra, kalandokra szomjas fiatalként elhittem, hogy bárki lehetek, és bármit megteremthetek, amit csak akarok. Ahogyan a mesehősök számára nem léteznek korlátok, számomra sem létezett lehetetlen, csak az ITT és MOST fogalmát ismertem.

Forrás: Shutterstock

De időközben valami megváltozott, és hiába keresem a régi énemet, nem akarnak a helyükre kerülni a puzzle darabok. Talán akkor indult el az átalakulásom, amikor elkezdtem hallani a körülöttem élő felnőttek hangjait, egymással teljesen ellentétes üzenetekkel:

  • Szerezz olyan diplomát, amivel sok helyen tudsz érvényesülni! Apám azt mondta, hogy iratkozzak be a jogra. Anyám banki pályára szánt. A magyartanárom bölcsészt szeretett volna faragni belőlem. - De persze azt csináljam, amit a szívem diktál...
  • Legyek mindig önmagam, és ne akarjak másoknak megfelelni. - Ám mégsem szabad mindent kimondani, amit gondolok...
  • Kompromisszumok nélkül nincs kapcsolat. - Önmagadért szeressen a párod!
Forrás: Shutterstock

Azt hiszem, így transzformálódtam mindent túlagyaló, kattogó felnőtté. És itt kezdődött meg az én igazi belső csatám, ami a mai napig tart. Ifjúkoromban versekkel, mesékkel próbáltam meg kifejezni a bennem élő sokféleséget. Most a félelmekkel, a szorongással, a tépelődéssel kötöm le a felesleges energiáimat. Úgy érzem, már nem is tudom, ki vagyok én, és mit akarok az élettől.

Persze azért néha kibújok a csigaházamból, és közel merek engedni másokat magamhoz. Ha fenyegetően közeleg a melankólia és az önsajnálat, gyorsan kitalálok valamit, amivel próbálom elfojtani a frusztrációimat. Például kiposztolok olyan fotókat, amiken szexinek és kiegyensúlyozottnak látom magamat. Megiszom egy üveg rozét, amitől rózsaszínnek és tökéletesnek tűnik a világ - legalábbis másnap reggelig.

Elkezdek gőzerővel edzeni, hogy eltüntessem az ocsmány zsírpárnáimat. Randizom valakivel, aki kizökkent a hétköznapok szürkeségéből. De sajnos ez a "kurva jól vagyok" állapot csak ideig-óráig tart. Fogalmam sincs, hogyan térjek vissza ahhoz a felszabadult, hittel teli lányhoz, aki régen voltam.

A gyermeked önbizalma a te kezedben vanhttp://www.she.hu/herself/20170504-gyerekneveles-onbizalomhiany-siker-dicseret-gyerek-szulo-kapcsolat.htmlTanítsd meg a gyermekedet szeretni!http://www.she.hu/herself/20170728-csalas-szulo-gyerek-szeretet-szeretni-tanitas.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.