párkapcsolat Greta May hűség monogámia házasság
Egyre nagyobb divat nyilvánosan kijelenteni, hogy az életre szóló házasság intézménye immáron a múlté. Ismert emberek érvelnek lazán vagy kiábrándultan amellett, hogy a válás és a hűtlenség természetes dolog, mégpedig evolúciós okok miatt.

Valóban, a társadalom nyomása, hogy "viselkedünk". Évezredes civilizációs folyamat eredménye, melynek során mi, emberek, szabályokat fektettünk le. Szabályokat, melyek előbbre visznek. Megtanultuk uralni az ösztöneinket, ezzel (is) kiemelkedve az állatvilágból.

Mi lesz, ha egyszer csak nem akarunk "viselkedni" többé?

Ösztön = Felmenthető viselkedés

  1. Ösztön, ha erőszakkal megszerzem, amire szükségem van. Idővel természetellenes lesz ezt is elnyomni? Bárkit bokán rúghatok az utcán, ha megtetszik a rajta lévő piros körömcipő?
  2. Ösztön, ha mértéktelenül teleeszem magam. Egykor értelme volt, hisz nem tudhattuk, mikor kerül elénk ismét élelem, ma mégsem tanácsos így táplálkozni.
  3. Ösztön, ha egy férfi erőszakkal magáévá teszi a nőt. Mikor ősemberek voltunk, így működött, mégsem mentjük fel erre hivatkozva az erőszaktevőket (szerencsére).
Forrás: Shutterstock

Bárhogy is nézem, ha az ösztöneimre hallgatok, a könnyebbik utat választom. Ahogy könnyebb lenne elfogadni azt is, hogy a(z akár életen át tartó) monogámia természetellenes. Sokaknak nagy kő esik le a szívéről, ha ezt hallják, hiszen ami lehetetlen, azt meg sem kell próbálni. Minek törje magát bárki, ha úgysincs örökké tartó hűség? Szerintem pedig itt az ideje, hogy többen (sokan!) a szerelem, a hűség, sőt, akár az életen át tartó, valóságos párkapcsolatok létezése és kivitelezhetősége mellett érveljenek!

Azt is el kellene mondani, hogy a valóságos párkapcsolat nem egyenlő a rózsaszín Barbie mesékkel. A legnagyobb szerelemben is lesznek időnként könnyek. Hangos vagy kimondatlan szavak. Néha magány. Harag és megbocsátás. De mindez nem annak a jele, hogy életre szóló hűség és kapcsolat nem létezik.

Annak a jele, hogy a kapcsolat valóságos. Nem száz százalékban tökéletes - tehát emberi. A gondokon sokszor túl lehet jutni, legalábbis meg kell próbálni. Mert ha sikerül, az sokkal szebb, mint újabb és újabb kapcsolatból kifacsarni a kezdeti, rózsaszín tündérmesét, hogy aztán ismét továbblépjünk valaki más felé.

5+1 érv, ami miatt nem “lejárt lemez” a monogámia!http://www.she.hu/nofilter/20170210-monogamia-onzoseg-szexualis-huseg-parkapcsolat-erzelmek.htmlA hűség valójában önmagunknak tett szívesség!http://www.she.hu/herself/20170206-onmagunk-megbecsulese-megcsalas-lelkiismeret-jellem-huseg.html

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.