otthon Bolbás Ildikó szülés után gyereknevelés maradás
Lassan harminckét éves leszek, de még nincs gyerekem. Nem azért, mert nem szeretnék, vagy nem lenne még itt az ideje, csak egyszerűen így alakult.

Az utóbbi években persze rohamosan megszaporodtak a családi, baráti körben a gyerekszületések. Kis és nagy családok, más és más problémákkal, egzisztenciával. Van, aki sokadik éve van már otthon a harmadik gyerkőccel, és nem is akar visszamenni dolgozni, és van, ahol már egész pici korában bölcsibe került a gyerek.

Forrás: Shutterstock

Én úgy tervezem, hogy szülés után amint lehet, visszamennék dolgozni. Mert szükségem van felnőtt társaságra, szükségem van arra, hogy szellemileg is meg legyek mozgatva, és nem szeretnék hosszabb időre kiesni a napi pörgésből. Persze rengeteg oka lehet, hogy valaki miért gondolkozik így, ahogy annak is, miért szeretne valaki hosszú éveken keresztül csupán anyai szerepben maradni.

Felnőtt egy generáció - a miénk -, akik a szocializmusban születtek, amikor bizony mindenkinek dolgoznia kellett. Édesanyám is sokat dolgozott, mellette felnevelt három gyereket, és egyedül vezette a háztartást. Úgy gondolom, emberfeletti teljesítmény volt ez azokban az időkben, amikor autója még csak elvétve volt pár tehetősebb családnak.

Forrás: Shutterstock

Én felnézek rá ezért, és úgy gondolom, a mai világban, amikor már a férfiaktól is teljesen hétköznapi elvárás, hogy besegítsenek a háztatásban, kivegyék részüket a gyereknevelésből, egy nőnek sem kell választania a munka és a család között. Mostanában mégis azokat az anyákat látom többségében, akik inkább az otthonmaradást választják. Akik szerint a porszívózás "női munka". Akik szerint egy nő dolga csak az, hogy anya legyen, és megteremtse a család számára a nyugalmat, a békét, az otthont. Amivel még nem lenne gond, csak sajnos hajlamosak skarlát betűt ragasztani arra, aki nem így gondolkodik.

Szidni azt, aki a gyerekek mellett a vállalkozását irányítja, tárgyalásokra jár, vagy éppen a bölcsődére bízza az első szocializációs időszakot. Rengetegszer megkaptam már én is, hogy "Majd, ha gyereked lesz, nem akarsz visszamenni dolgozni." Miért ne akarnék? Számomra cseppet sem vonzó az '50-es évek Amerikájának "Pleasantville" világa. Én ebben a szituációban a másik oldalt képviselem, de nem ítélem el azt, aki másképp látja a világot.

Bármelyik opciót is választja egy szülő, vannak előnyei és hátrányai is, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, a belső motivációi, céljai és persze anyagi helyzete alapján. A lényeg, hogy hagyjunk lehetőséget eldönteni, ki, mit szeretne, ítéletektől és megbélyegzéstől mentesen. Mert egyik választás sem rosszabb a másiknál, és persze a gyerek is akkor lesz boldog, ha a szülő is az.

Bolbás Ildikó

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.