szerelem Pónya Papp Andrea távkapcsolat házasság
Amikor először beült az autóba, és hosszas búcsúzkodás után elindult, csak álltam a kapuban, integettem, és a fejemben megszólalt Szécsi Pál dalának egy részlete: "Ne félj az elválástól, a távollét olyan, mint a szél. A kis tüzeket kioltja, a nagyokat fellobbantja. A nagyokat fellobbantja..."

Éppen egy éve éltünk együtt, amikor a férjemnek jött egy álláslehetőség, egy munka, amit nagyon szeret csinálni, és jól is fizet. De ezért be kellett vállaljuk, hogy ezentúl távkapcsolatban élünk majd. Ennek 15 éve. Nem tudtam, hogy működni fog vagy sem. Csak azt tudtam, hogy szeretem, és azt akarom, hogy elégedett legyen az életével. Hiszen hogy lehetnék boldog mellette, ha ő nem az?

Forrás: Shutterstock

Ha valakinek azt mondod, hogy távkapcsolatban élsz, rögtön sajnálni kezd a sanyarú sorsod miatt. Jobb esetben csak szánakozik, és nem arról próbál meggyőzni, hogy a kapcsolat számára ez egyenlő egy halálos ítélettel. Elhidegülést, megcsalást, elválást vizionál. Ha erre azt mondod, hogy hiszel magatokban, a szerelmetek erejében, arra is csak egy lemondó legyintés a válasz. "Majd meglátod" - mondják.

Szent igaz, hogy sok negatívuma van az efféle különélésnek. Például hiányoznak a mindennapokból azok az intim rituálék, amelyek arra hivatottak, hogy egy párrá kovácsoljanak két embert. Hiányzik a másik érintése vagy a cinkos összepillantás. És a közös élet működéséhez szükséges feladatokat sem lehet megosztani így. Éppen ezért a legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy passzolna-e az ilyen életvitel a jellemedhez.

Bőrönd vagy nem bőrönd? Ez itt a kérdés!

  • Ha eleve féltékeny természeted van, elő se vegyétek a bőröndöt! Hiszen hogyan is működhetne ez, ha folyton azon agyalsz, hogy vajon mit csinál a másik, és a kevés időt, amit együtt tölthettek, egymás számonkérése tölti ki.
  • Ha súlyos magánynak érzed az egyedüllétet, a bőrönd maradjon csak a helyén! De ha az egyedüllét nem teher számodra, hiszen mindig találsz valami elfoglaltságot, akkor nem éled meg tragédiaként a nélküle töltött időt.
  • Ha kétségbeesel minden alkalommal, amikor egy probléma felmerül, felejtsd el a bőröndöt! A problémákat ezentúl egyedül kell megoldanod. Ha ezt kihívásként és nem sorscsapásként éled meg, nosza, rajta!
    Forrás: Shutterstock
  • Ha nem tudod kezelni a környezeted negatív véleményét, a bőrönd felé se nézz! Ne hagyd, hogy az olyan mondatok, mint az "Egyedülálló anya vagy, csak több a pénzed.", "Ne légy naiv, biztos van ott valakije!" és a "Majd meglátod..." befészkeljék magukat a gondolataidba, és megmérgezzenek! Inkább magatokban higgy!
  • Fogd meg azt a bőröndöt, és tapasztald meg, hogy a másik feled hogy él! Jó-e neki ott? Mert nemcsak neked kell megtalálnod a járható utat ebben a létben, hanem neki is.

Egy távkapcsolatot ugyanazok a dolgok működtetnek, mint minden más kapcsolatot. Bizalom, szeretet, hit. Sok-sok beszélgetés, közös célok és közös élmények. 15 évvel ezelőtt, amikor ott álltam a kapuban, nem tudtam, mi vár ránk. Aztán ahogy múlt az idő, kiderült, hogy nagyon is passzol a mentalitásunkhoz ez az életforma.

Mindennap beszélünk, van, hogy kétszer is. Megbeszéljük, kinek milyen napja volt, olykor pletykálunk, máskor meg a világ nagy dolgairól cserélünk eszmét. Mindennap elmondjuk egymásnak azokat a kapcsolatépítő varázsszavakat, amiket talán nem mondanánk, ha kiválthatnánk egy öleléssel is.

De vitázni is szoktunk, ahogy minden rendes házaspár. :)

"Legalább nem unjátok meg egymást" - mondta nekem egyszer valaki viccelődve. Van ebben igazság, mert ha sok hátránya is van egy távkapcsolatnak, az mindenképpen nagy pozitívuma, hogy minden együtt töltött napon ünnep vagy a másik számára.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.