kapcsolat lelkitárs lélek test Barok Eszter fantom
Lenyűgöz a személyisége, teljesen összerezeg a lelketek, éjszakákat beszélgettek át - aztán kiderül, hogy a legkevésbé sem akar tőled semmit. Sőt, van egy évek óta tartó stabil párkapcsolata. És te csak állsz, és nem érted.

Ha nem téged szeret, miért veled osztja meg minden gondolatát? Ha őt szereti, miért nem vele tölti a szabadidejét? A másik nőt ez nem zavarja?

Dóri és az állatorvosi ló

Dóri barátnőm év elején ismerkedett meg egy sráccal az egyik közös hobbijukhoz kapcsolódó fórumon, ahol rögtön egymásra hangolódtak. A történetnek kezdetben nem volt romantikus vonulata, főként közös érdeklődési területüket elemezték ki. Ám egy idő után észrevétlenül személyesebb vizekre kezdtek evezni. Ezen a ponton még mindig nem a férfi és a nő beszélgetett egymással, hanem két ember, akik intellektuálisan és lelkileg abszolút egy hullámhosszon voltak. Ezért a nap végén mindkettőjük számára örömet jelentett, hogy megoszthatják egymással gondolataikat, érzéseiket.

Ahogy telt az idő, az átcsetelt estékből éjszakák lettek, hajnalokig beszélgettek. Itt vált világossá Dóri számára, hogy a fickónak barátnője van - akivel együtt él. Ha foglalt, akkor viszont hogy van ideje ennyit beszélgetni? Vajon marad legalább minimális érzelmi energiája a másik nőt beengedni az életébe? Vagy ha semmi közük egymáshoz - lelki, szellemi értelemben - mi tartja őket össze? Még csak közös ház, kutya vagy gyerek sem volt, ami egy érzelemmentes, távolságtartó nyitott kapcsolatot megmagyarázott volna...

Forrás: Shutterstock

Hónapok kellettek ahhoz, hogy Dóri megértse: hiába a tökéletes szellemi-lelki összhang, és hiába érzi úgy, hogy ez a férfi már az életének a része, találkozni soha az életben nem fognak.

Távoli "lelkitárs fantomjának" bőven elég, hogy kiöntheti lelkét egy ismeretlennek, akinek soha nem kell a szemébe néznie. És ezt be is vallotta: nem akar személyes kapcsolatot olyan emberrel, aki belelát lényének legmélyebb bugyraiba. Nem akar sebezhető lenni. És ez fontosabb neki, mint egy "igazi" kapcsolat.

Kiderült: nemhogy a mostanit, de soha egyetlen partnerét sem engedte be az életébe ilyen mélységben. A "csaj" arra való, hogy együtt egyenek, igyanak, filmezzenek, szexeljenek, rokonokat, barátokat látogassanak. De lelki életet élni nem kíván a hozzá legközelebb álló emberrel. Ezért van szüksége egy arc nélküli idegenre, akivel mindezt "biztonságosan" megteheti...

A pasi, akinek valójában nem is kellesz annyira...http://www.she.hu/herself/20171025-parkapcsolatban-ferfi-hitegetes-tipusok-percze-agnes.html

Ettől a felismeréstől már csak egy pont volt, hogy Dóri megértse: ebből a fura viszonyból soha nem lesz sem szerelem, sem kapcsolat - de még csak barátság sem. Inkább egy súlyos függőséghez hasonlít az egész, amit mielőbb le kell tenni, hogy az igazán fontos dolgokra is maradjon idő és energia. Ekkor már zombi üzemmódban nyomta végig a napi munkát, mert a hajnalig tartó csetelések miatt rendszeresen napi két órát aludt. A barátaival alig beszélt, mert mindent a fura fantommal osztott meg, akivel annyira egy húron pendültek.

A leszokás épp olyan nehéz volt, mint bármilyen addikciónál: eleinte frusztráció, hiányérzés, majd szakaszos hidegpulyka fíling követte. A fantomtól nehéz volt megszabadulni.

Fantomok az online térben

Azt hinnénk, Dóri esete egyedülálló, de közben a történet rengeteg variánsával találkoztam már. Rengeteg ilyen fantom bujkál az internet szövevényes dzsungelében - de az offline térben is. Te se álltasd magad, hogy a te fantomod majd rádöbben, hogy te meg tudod adni neki, ami igazán boldoggá tenné!

Meg kell értened, hogy számára a társas kapcsolataiban a funkcionalitás dominál, a saját lelkéhez pedig csak steril környezetben, steril gumikesztyűben nyúl.

Míg neked az a felszabadult boldogság lényege, hogy maszkok nélkül létezhetsz valaki mellett, addig neki ez kényelmetlen kényszer lenne.

A tanulság?

Hiába érzékeny, intelligens, humoros és mély érzésű a pasas (a jelek szerint(, ha felületes és üres kapcsolatban él valakivel: feltehetően erre van érzelmi igénye. Intim emberi kapcsolatra még csak nem is képes. Nemcsak nem fogja elhagyni érted azt a nőt, de te is szenvednél mellette, ha egy ilyen emberrel kéne megosztanod a (valós) mindennapjaidat.

Barok Eszter

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.