kórház hálapénz odafigyelés beteg orvos ellátás Rogna Emília
Hárman voltunk a kórteremben. A negyvenes üzletasszony, a vidéki postásnő és én. Jó kis kórterem volt. Tiszta, modern és még saját fürdőszobánk is volt.

Mi hárman szinte semmiben sem hasonlítottunk, de volt valami, ami szoros szövetséggé kovácsolt minket: ugyanaz volt a betegségünk, és ugyanaz a műtét várt ránk. Furcsa egy légkör lengi be azt a szobát, ahol 3 idegen ugyanazokat a szenvedéseket élte át. Hirtelen vicces lesz a sok fájdalom. Úgy licitáltunk egymásra görcsökről, ájulásokról, vérről és félrekezelésekről szóló sztorikkal, mint ahogy az egyetemisták versengenek a berúgós történetekkel. És hangosan vihogtunk. Nem gondoltam volna, hogy valaha röhögni fogok azon, ami a legnagyobb álmomat veszélyeztette: hogy anya lehessek. Oké, lehet, hogy a nyugtató is rásegített, amit minden este belénk tömött a nővérke...

Forrás: Shutterstock

Egyetlenegyszer ülte csak meg kínos, szégyenteljes hallgatás a kórházi szobát. Amikor kiderült, hogy Márti - a postásként dolgozó bajtársam - 9 hónapja várt időpontra. Akkor vitték először kórházba, mert olyan rossz állapotba került, hogy hetekig fel sem tudott állni. Hármunk közül nála volt a legelőrehaladottabb a betegség. A főnöke kirúgással fenyegette, mert minden hónapban több napra kiesett a munkából, és többször mentővel kellett a sürgősségire szállítani. De nem műtötték meg. "A várólista..." "Megteltek az időpontok..." "Kapacitáshiány..."

Nem tudtam mit mondani. Mit is mondhattam volna? Én láttam azt a nagy fekete határidőnaplót, ahova a dokink beírogatta a műtéti időpontokat. Azért láttam, mert együtt választottuk ki, hogy nekem mikor lenne a legideálisabb 3 nap kórházazást beiktatni. Pláne úgy, hogy vészesen közelgett a vizsgaidőszak... Egyébként nekem nem is lett volna sürgős, csak hát "jobb ezen túl lenni." Hogy tudtam volna ezt elmesélni Mártinak? Hogy igenis vannak szabad időpontok - csak azokat fenntartják az "értékes", fizető betegeknek...

Miután mindhárman túlestünk a beavatkozáson, újra sokat nevettünk. Ilyenkor egy pisilés is nagy kaland ám! Biztattuk, támogattuk, segítettük egymást. Vagyis főleg ők engem, mert én voltam a legrosszabbul. Valami komplikáció lépett fel nálam - de ezt csak onnan tudtam, hogy két és félszer tovább tartott a műtét, mint ahogy tervezték. Meg utólag a zárójelentésből az derült ki, hogy volt némi izgalom a műtőben. De hozzám nem jött be a doki, hogy személyesen tájékoztasson. Csak a negyvenes üzletasszonyhoz. Ő többet fizetett.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.