Szerinted komolyan vesz valaki, ha a neten keménykedsz?

net megmondó ember Greta May keménykedés vélemény közösségi média
Lerágott csont, hogy a közösségi oldalak kiválóan használhatóak az emberek életének idealizálására. Hiszen oda bárki feltehet egy-egy vidám fotót, még akkor is, ha előtte átsírta a fél napját. Vagy egy harmonikus családi képet egy tányérdobálós veszekedés után.

Néhányan azonban még ennél is hangsúlyosabban próbálják formálni a róluk alkotott véleményt: sokatmondó - általában látványosan bekeretezett - szövegekhez nyúlnak, melyek egyetlen célja az erőfitogtatás.

  • "Mindenkinek van nálam egy esélye. De ha átversz, véged! Isten megbocsát, de én nem!"
  • "Remélem, tudod, mi az a kocka! Na, az most megfordult!"
  • "A barátaimmal kedves vagyok, de rettegj, ha keresztbe teszel nekem!"
Forrás: Shutterstock

Elgondolkodtam, vajon mi lehet az oka, ha valaki ilyesmit oszt meg az idővonalán. Bántják? Bajban van? Üzenni akar egy ismerősének? Tegyük fel, hogy igen: nem hiszem, hogy az illetőt egy-két üres szó - amit ráadásul nem is személyesen mondanak neki, hanem csak úgy kiirkálnak egy oldalra - elriasztaná. Vagy nincs is konkrét indok? Akkor meg pláne nem világos...

Ugyanis egy ilyen általánosságban elpuffogtatott "erősködéstől" senki sem tűnik erősebbnek vagy bátrabbnak. Ha asszociációs játékot játszanánk, akkor leginkább egy kisfiú jutna eszembe ezekről. Egy gyermek, aki egyedül van a sötét szobában. Retteg, ezért - a saját megnyugtatására - kiabál, csak úgy, bele a levegőbe. Mert ha más nem is történik, legalább hallja a saját hangját.

Nemrég láttam egy természetfilmet, melyben a növendék gorilla - az alfahímektől biztonságos távolságra persze - kihívóan döngette a mellkasát. "Valós konfrontációra gyenge" - magyarázta a narrátor. "Ugyanakkor fél, hogy meglátják benne az esetleges jövendőbeli konkurenciát, ezért félelmében produkálja magát."

Számomra hasonlóak ezek az "idézetek" is: üres produkciók.

Forrás: Shutterstock

Mert egy igazán erős embernek nincs szüksége melldöngetésre, kiabálásra vagy nagy szavakra. Az erő úgyis ott rejtőzik belül, némán. És magától értetődően bukkan elő, ha szükséges. A "tulajdonosa" pedig nem győzködi az ismerőseit arról, hogy mennyi mindenre lenne képes.

Aki magabiztos, az nem egy Facebook posztban fog panaszkodni, ha mondjuk, valaki a helyére parkol. Ahogy arról sem, ha a szomszéd reggel nyolc órakor húst kloffol, vagy ha szembejön egy ismerős, és illetlen módon nem köszön:

"Azt üzenem annak a bunkónak, aki úgyis magára ismer, hogy vegye a fáradtságot, és máskor köszönjön, ha már a pofámba bámult." Egy magabiztos és - lélekben - erős ember személyesen rendezi a problémáit. Névtelenül, célozgatva és következmények nélkül savazni azok szoktak, akik a valóságban képtelenek intelligensen konfrontálódni, vagy egyszerűen csak gyávák.

Persze, ezek a szövegecskék látszólag egyszerűbb megoldást jelentenek - de valójában teljesen hasztalanok. Ha eddig gondolkodás nélkül megosztottál egy-egy "erősködős" okosságot az oldaladon, talán most eltűnődsz azon, hogy igazából mit is sugároznak ezek. És talán megtalálod magadban a valódi, mélyen rejlő, bölcs erőt, amit egyáltalán nem muszáj mások arcába kiabálnod.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.