boldogság Horváth Petra siker tippek
Képzelj el egy helyet, ahol az életed során kimondott és kimondatlan negatív gondolatokgyülekeznek! Mekkora teret foglalnának el? Egy cipősdoboznyit? Esetleg egy szobányit? Vagy inkább egy komplett raktárhelyiséget?

Sokszor a negativitásnak sokkal előbb adunk - meg nem érdemelt - teret, mint a pozitív dolgoknak. Ezt nevezhetjük társadalmi "betegségnek" is, de végeredményében kizárólag rajtad múlik, hogyan kezeled ezt. Az esetek legnagyobb részében, ami közéd és a boldogságod közé áll, az te magad vagy!

Számos felmérést végeztek már arról, hogy az igazán sikeres és boldog emberekre általában mik jellemzők, és egy dolog biztosan nincs a listában: a negatív gondolkodásmód! Persze ezen a ponton felmerül a kérdés: hogyan csinálják? Hogyan képesek elzárkózni a negativitástól és az önsanyargatástól? Miért nem okolják magukat, vagy éppenséggel másokat a rossz dolgokért? Hogyan tudnak elégedettek lenni önmagukkal és a körülményeikkel?

Forrás: Shutterstock

A válasz pedig nem is annyira bonyolult! Arra fókuszálják az energiáikat, a gondolataikat és tetteiket, ami előreviszi őket az életben! Nem keresnek kifogásokat, nem süppednek az önsajnálat mocsarába, és nem keseregnek napokig egy-egy kudarcukon!

Mit tesznek helyette?

1. Értékelnek

Mikor az ember feje felett gyülekeznek a sötét felhők, piszok nehéz pozitívnak maradni, és nem véletlenül született meg a mondás: a baj csőstül jön. De! Ha ezekben a hullámvölgyekben is képes vagy arra, hogy alaposan mérlegeld az életedet, átgondolva minden napodat, és megtalálod benne akár azt az egyetlen apró örömöt, ami segíthet átlendülni a válságon, máris tettél egy lépést a boldogságod felé.

Tipp: Segítségedre lehet, ha eleinte úgynevezett boldogságnaplót vezetsz, amit elkészíthetsz saját magad, de beszerezheted a legtöbb könyvesboltban is.

2. Kikapcsolódnak

Egy boldog ember tudja, mikor kell megálljt parancsolni, hátrahagyni a feladatokat, és a
kikapcsolódásra összpontosítani. Ez megnyilvánulhat sportban, valamilyen kreatív tevékenységben, de akár utazásban vagy szórakozásban is. Egyedül te tudhatod, mi az a tevékenység, mely valóban pozitív energiákkal tölt fel, és időről időre mire van szükséged ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott maradhass!

Forrás: Shutterstock

3. Nyitnak a világra

Akár az újdonságok felfedezéséről van szó, vagy a saját fejlődésükről, esetleg mások megsegítéséről, a boldog emberek mindig tudatosan nyitnak a világ felé. Nem félnek a kudarctól, mert tisztában vannak vele, hogy az néha elkerülhetetlen. Azonban tudatosan kerülik a negatív gondolatokat, így minimalizálva azok beteljesülését. Képesek folyton megújulni, fejlődni, értékelni önmagukat és másokat egyaránt. Nem elvárják a boldogságot, hanem mindennap tesznek érte.

4. Pihennek

A kikapcsolódás és a pihenés nem egy és ugyanaz! Az előbbit űzheted aktívan is - például sportolás közben -, míg utóbbit kizárólag nyugodt környezetben, fizikai és szellemi impulzusoktól mentesen. Ehhez természetesen az is kell, hogy képes legyél kizárni a külvilágot, ellazulni és teret engedni a harmóniának, az "ürességnek". Elengedni a gyeplőt, ha úgy tetszik. Ha képes vagy megteremteni az ideális körülményeket a pihenéshez, meglepődve tapasztalod majd, hogy pár óra alvás után is olyan fitten és boldogan pattansz ki az ágyból, mint máskor 10 óra elteltével sem!

Tipp: Segítségedre lehet, ha alvás elemző applikációkat használsz, illetve lefekvés előttbevezetsz pár szabályt, mint például a telefontilalom vagy a meditáció.

5. Kialakítják az ideális környezetet

Az abszolút rajtad múlik, hogy milyen környezetben és kiknek a társaságában éled a mindennapjaidat. Mondják, hogy az ember nem válogathatja meg a családját - de mindenki mást igen. Nos, én amondó vagyok, hogy teljes mértékben a mi kezünkben van az irányítás, így mi dönthetjük el, hogy számunkra motiváló, inspiráló és fejlesztő környezetet alakítunk-e ki, vagy negatív, romboló közeget. Ehhez nem árt egy kis emberismeret, de ez az évek során elég jól elsajátítható. Ha ennek a listának minden egyéb pontját kipipáltad, de még mindig nem vagy boldog, akkor remélem, tudod hol a gond!?

Mennyire vagy képes pozitív maradni?

Horváth Petra

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.