online társkeresés Tinder önbizalom önbizalomhiány Császár Zsanett ismerkedés
A virtuális ismerkedés útvesztőjében még a legmagabiztosabb ember lába alatt is meginog a talaj. Nem számít, hogy valaki milyen ápolt és igényes, vagy mennyi szeretet árad a lényéből, de az sem mérvadó, hogy mekkora az IQ-ja. Én vagyok erre az élő példa.

A húszas éveimben még megtörhetetlen céltudatossággal és kirobbanó önbizalommal rendelkeztem. Tudtam, hogy jól nézek ki, és megvolt bennem az a bizonyos plusz, ami felébresztette a férfiak fantáziáját. Most, két évtizeddel később elgyötörtnek, öregnek és csúnyának látom magam. Eltűnt belőlem az a nő, aki korábban voltam. Elveszett a nevetés, a remény, az optimizmus, és nem maradt más, csak az állandó szorongás.

Tudom, hogy a virtuális pasizás tett ilyenné. A sok sértő és megalázó kritika lassan felemésztette az önértékelésemet, és eluralkodott rajtam a kisebbrendűség érzése. Hiszen olyan, mintha állandó versenyben lennék más nőkkel, és már nem tudtam elhinni, hogy valakinek pont én kellek. Egy idő után azt vettem észre magamon, hogy szégyellem a koromat, szégyellem a testemet, és szégyellem a sérülékenységemet. Egy csődtömeg lettem.

Forrás: Shutterstock

Pedig az elején - amikor elkezdtem a szájbertérben való keresgélést - még egészen más képet mutattam magamról. Nyitott voltam új impulzusok befogadására, és bárki bármit kérdezhetett, mindig őszintén, lelkesen válaszoltam. Nem voltak tabu témák, nem voltak álarcok, nem voltak hazugságok. De hogy ezzel mennyire lemeztelenítettem a lelkemet (hatalmas támadási felületet adva), arra csak jóval később jöttem rá.

A netes ismerkedésnek megvannak a maga előnyei, például az, hogy olyan emberekkel lehet összeakadni, akikkel valószínűleg a való világban soha nem találkoznánk. De aki egyszer belép a húspiacra, annak fel kell készülnie arra is, hogy bántó megjegyzések és obszcén utalások kereszttüzébe kerül. Még akkor is, ha ezeknek semmi létjogosultságuk nincs.

Tinder "burnout"-om van.http://www.she.hu/herself/20180412-tinder-burnout-egyszer-hasznalatos-szerelem-csaszar-zsanett.html

Miért van ez így?

Egyrészt az anonimitás, a következmény nélküliség miatt, másrészt életbe lép egyfajta 'sugar-shop' mechanizmus (hisz rengeteg potenciális jelölt közül lehet választani, és az egyik édesebb, mint a másik), ami az online randioldalak egyik legnagyobb veszélye. Ha létrejön a találka, és kiderül, hogy nem tökéletes minden, a legtöbben hamar továbbállnak annak reményében, hogy a következő még szebb, még okosabb, még fiatalabb lesz. Egyetlen szó vagy magyarázat nélkül.

A társkereső appok világáról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy bátorító és motiváló hatású lenne. Ha valaki sokkal több negatív visszajelzést kap, mint pozitívat, annak megrendülhet az önmagába vetett hite.

Az enyém momentán a béka segge alatt vegetál, és hiába szeretném újra felépíteni, túlságosan mélyek a sebek. Jó lenne valahogy visszautazni az időben, hogy leckét vegyek a korábbi énemtől. Olyan erős, vagány és magabiztos volt...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.