pókháló könyvek emlékek Filep Dávid
Igazi émelyítő, nyári délután volt. Még a házfalakról is folyt a verejték. Délután már nehezebben mozognak a kerti munkától megfáradt végtagok.

De ha munka van, akkor munka van. Már csak a garázs lomtalanítása volt hátra az aznapi tervből. Kinőtt cipők, törött keretek, elszakadt képek, csupa egykoron szívvel adott ajándék várakozott a sorsára. Ő is ott volt, és tűrte. Tűrte, ahogy folyamatost zavarják a nyugalmát, és elviselte a feje fölött repkedő kacatok zaját.

Látta az asszonyt, ahogy leheletnyi könnyedséggel válogatja gyermekkora kedvenc játékait, és látta azt is, ahogy mellette gyermekei önfeledten játszanak a frissen vásárolt műanyag kacatokkal. Az egyik oldal megfakult, törött volt, és már csak emlékek maradtak arról, hogy egykoron szerették őket - míg az új játékokat a gyermekek lelke simogatta.

Szemügyre vehette a valamikor kincset érő lábbeliket, amik bizony képtelenek voltak együtt nőni egykori gazdájukkal. Mentségükre szóljon, ezt leszámítva még ma is szép darabok voltak. De ott repkedtek felette a madarakat idéző régi iskolás füzetek is. A négyzetrácsos és vonalas papírkötetek, melyek hasztalan őrizték a már megszerzett tudást - és talán néhány, az órák alatt titkon firkált üzenetet, rajzot is. Persze nem lehet biztosan tudni, hogy mit rejtettek, hisz senkinek sem volt ideje megnézni, azonnal érkeztek a tollak, ceruzák, szakadt tolltartók is.

Majd a múlt elfeledett szerkezetei sorakoztak fel, az egykori mesemondó, a rádió és a mindenre emlékezni képes szalagos magnó következett. Bekúszott közéjük egy egér is, amelynek láss csodát, még volt kábele. Ezek mind ott repkedtek a magasban, és ő csak figyelt, egészen addig, míg meg nem unta. Igazából nem tudni pontosan, mi történhetett.

Forrás: Shutterstock

Hogy miért érezte ez az apróság olyan fontosnak, hogy kiálljon a kacatok mellett, örök kérdés marad. Azt viszont tudjuk - hiszen mindenki látta -, hogy egyszer csak a lomtalanítás nagy jajveszékelés közepette abbamaradt. A gyerekek megdermedtek, és úgy nézték az asszonyságot, akinek gyökeret vertek a lábai.

Az idős hölgy csak állt némán a könyvkupac előtt, és figyelte, ahogy a számára nem is annyira aprócska pók őt méregeti. A pók pont akkora volt, amekkoráról az ember már tudja, hogy ha megpróbálja leütni, egyszer sem hibázhat, mert utána örökös ellenséget szerez magának. És azt is tudta, hogy a pók nem megy innen sehová. Nem ijed meg, nem tágít, nem hátrál. Mert a hálókkal beszőtt könyvkupac az övé.

Tetszik vagy sem, ő azt bizony már nem adja. Így hát mit tehetett volna az asszonyság? Mégsem kockáztathatta a gyermekei és a saját tulajdon életét néhány vacakért. Hiszen az akkor még nyugodt állat bármikor vérengző fenevaddá változhatott volna. Talán teljesen jogosan. Ezért inkább meglengette a fehér zászlót, és megadta magát. Otthagyta a pókot a behálózott könyvkupaccal, és mindennel, ami az mögött foglalt helyet. Aznapra a lomtalanítás abbamaradt, és talán azóta sem folytatódott.

És lehet, hogy az az aprócska pók azóta is ott ül, és vigyázza azokat a könyveket. Nem tudni, miért az emlékeken vettette meg a pók a hálóját, ahogy azt sem, hogy tisztában van-e cselekedetével. Annyi azonban bizonyos, hogy egy-egy olyan tárgyon, amelynek története feledésbe merült, úgy fest a pókháló, mintha egy aprócska varrat próbálná hozzáláncolni a régmúlt pillanat emlékét.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.