szerelem csalódás Dósa Eszter párkapcsolat szakítás érzések
Biztosan te is többször érezted már azt, hogy a szerelem fáj. Mert annyit csalódtál már, hogy köszönöd szépen, nem kérsz többet a kapcsolatokból és az ezzel járó félelmekből.

Cinikusan, fájdalommal, csalódva állsz az egész témához. Bosszantanak a szerelmes párok, a romantikus filmek, a Valentin-nap.

Holott valójában a szerelemben nem lehet csalódni. Csak emberekben lehet. Fájhat a visszautasítás, a szakítás, a magány. De a szerelem nem - hiszen mindezekre pont ez a gyógyír!

Egy hatalmas szívfájdalom után nagyon könnyű belecsúszni az általánosítás csapdájába. "A kapcsolatok úgyis kudarcra vannak ítélve." "A férfiak úgyis átvernek." "Neked nem kell a szerelem többet!" És aki általánosít, az előbb-utóbb elkezd igazságtalan lenni másokkal:

  • Udvarol, felhív, figyelmes veled? - Áh, úgyis el fog hagyni a szemétláda.
  • Szemmel láthatóan boldog egy pár? - Ez biztosan csak a látszat!
  • Hűséges a párja? - Hahaha, ugyan, hiszen az összes férfi félrekacsingat előbb-utóbb.

Ez pont ugyanolyan hozzáállás, mintha egy tenger gyümölcsei okozta ételmérgezés után félelmedben nem ennél többet se dobostortát, se tojásos nokedlit, hiszen az ételek veszélyesek. Ha véglegesen tönkremenne az autód, azt mondanád, hogy soha többet nem veszel meg egy biciklit sem, hiszen az összes jármű használhatatlan. Ha nem tetszett a moziban a legújabb előadás, amit annyira vártál, akkor többet egy filmet sem néznél meg, hiszen a mozi szar.

Az, hogy valaki csalódik egy vagy több emberben, az arra a konkrét személyre vonatkozik. Nem a szerelemre, nem a kapcsolatokra, nem a világ összes férfijára. Legalábbis nehéz elképzelni, hogy tényleg így van, és a Föld kábé hárommilliárdos férfi lakosságának mindegyike szerelmi bánatot okozott neked.

Forrás: Shutterstock

Olyan rengetegen vagyunk a világban, és annyi emberrel találkozunk, hogy elkerülhetetlen, hogy legalább egy nagy csalódás érjen. Hiszen nem mindenki illik hozzánk, és nem mind vagyunk olyan szerencsések, hogy a gyermekkori első szerelemből lesz holtodiglan, csalódástól mentes élet. De megtalálni az igazit sok kudarc után is ugyanolyan szerencse és boldogság. Sőt, talán jobban is értékeljük.

Sajnos sokszor pont a csalódástól való félelem, a feldolgozatlan lelki sérülések okozhatják, hogy majd azt az embert bántod, aki tisztességes szándékkal közelít feléd. Az égvilágon nem tehet semmiről, nem bántott, de már előre bünteted bizalmatlansággal, keserűséggel, hitetlenséggel. (Miért hagyod, hogy az exednek még a szakítás után is ekkora hatalma legyen feletted?!)

Aztán ha a tisztességes udvarló nem bírja tovább, mert nem kap bizalmat, akkor lehet, hogy feladja a próbálkozást, és bezárul az ördögi kör: ez a szemétláda is lelépett. Te megmondtad előre, hogy az összes férfi egy megbízhatatlan ganéláda. És a saját szempontodból igazad lesz - de sajnos ettől nem fogod magad jobban érezni.

A szerelmi csalódásokat meg kell élni, fel kell dolgozni. Adj magadnak időt a sebeid nyalogatására! Utáld nyugodtan, aki átvert, aki fájdalmat okozott, akiben csalódtál. Sírj, dühöngj, tépd cafatokra a közös fényképeket, égesd el az emlékeket! A szomorúságból előbb-utóbb úgyis harag, majd közöny lesz.

De ne a szerelemre, a kapcsolatokra, a boldogságra haragudj! Ne haragudj a férfiakra, akik nem is bántottak téged! Ne haragudj a boldog párokra, hiszen ők a példa arra, hogy létezik igaz szerelem és boldogság.

Ne hagyd, hogy a megkeseredettség a boldogságod útjába álljon pusztán csak azért, mert valaki a több milliárdból nem megfelelően bánt veled, nem szeretett viszont. Hiszen aki csalódást okozott, nem valószínű, hogy ér annyit, hogy lemondj a boldogságról miatta.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.