szerelem párkapcsolat szeretet kapcsolat titok boldogság házasság
Idén ünnepeltük a 10. házassági évfordulónkat a férjemmel. És ha lehet ilyet mondani, még jobban szeretem őt, mint amikor kimondtam neki az igent a Gellért téren az anyakönyvvezető előtt.

10 küzdelmes, olykor nehéz, de mégis csodálatos év van mögöttünk. És habár a házasság intézményéhez mindig is szkeptikusan álltam, egy dologban biztos vagyok: hogy a legjobb emberrel kötöttem össze az életem.

Sokan kérdezgetik tőlünk, hogy mi a titkunk. Hát, van egy nagyon rossz hírem: nincs titkunk. Ha lenne, akkor már megírtam volna egy könyvben, és látva a válási statisztikákat, gazdagabb lennék, mint J. K. Rowling és Danielle Steel együttvéve. Ilyenkor csak az unalomig ismételt közhelyeket tudom puffogtatni, mint bizalom, őszinteség és sok-sok kommunikáció...

De ha mégis muszáj lenne valamit kiemelnem, igazából úgy tudnám egyszerűen megfogalmazni, hogy a házasságunk a legfontosabb mindkettőnknek. A "mi" előrébbvalóbb az "én"-nél. Ami nagyon triviálisnak és könnyen kivitelezhetőnek hangzik, de sokszor nagyon nem az.

Nem az, mert mégiscsak két külön ember vágyait, céljait és álmait kell közös nevezőre hozni, ami néha pokolian nehéz. És itt jön a képbe a kompromisszum. Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: az embernek rengeteg kompromisszumot kell kötnie a házassága alatt.

Forrás: Shutterstock

Ám kompromisszum és kompromisszum között óriási különbség van!

Sokan, ha meghallják, azonnal egy negatív szóra asszociálnak. Mondván, megint le kell mondanom a sörözést a haverokkal, hogy az asszonnyal megnézzek egy halálosan unalmas Jennifer Aniston filmet. Amit persze ő ugyanúgy végigbőg, mint az előző tízet. Vagy tizenötöt. Ki számolja már...

De lehet a kompromisszum kevésbé fájdalmas is. Sőt! Mi mindig igyekszünk úgy alakítani a programjainkat, hogy mind a kettőnk megkapja azt, amit szeretne. Ami eleinte azért baromi nehéz volt. Aztán szépen, lassan, észrevétlenül a gondolkodásunk részévé vált, és most már azonnal azt keressük, hogy mi lenne a legjobb mindkettőnknek. Nem neki vagy nekem. Hanem nekünk.

Ha nem figyelünk egymásra egy házasságban, akkor nagyon gyorsan a válóperes tárgyaláson találhatjuk magunkat. De akkor is, ha a saját szükségleteinket háttérbe szorítva csak a másiknak élünk. Mint az életben szinte mindenhol, egy kapcsolatban is nagyon fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shuttertsock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.