főzés konyha kapcsolat Kalla Timi étel emlékek élmények evés
Az evéssel és a konyhával való kapcsolatom mindig is hektikus volt. Voltunk ellenségek, tartottunk fent érdekkapcsolatot - hiszen éhen halni azért csak nem akartam -, és volt olyan is, amikor egészen közel kerültünk egymáshoz.

Nehéz ezt szavakba önteni, de néhány filmcímmel egészen jól jellemezhető a mi szenvedélyes, se veled, se nélküled románcunk.

Richie Rich

Gyermekkoromban - de még a gimnáziumi évek alatt is - úgy tekintettem a konyhára, mint anyám megszentségteleníthetetlen szentélyére. Ahonnan mindig alászállt valami mennyei manna. Nekem csak ki kellett nyújtanom érte a kezemet. Pont ,ahogy a filmbéli kölyöknek, Richie Richnek, nekem is volt egy saját "éttermem", ahonnan sosem távoztam éhesen. Csupán két esetben tettem be a lábamat a konyhába: ha panírozni kellett, vagy ha befőzni - mert ezekből mindig rendesen kivettem a részem.

Forrás: AFPforum

Éhezők viadala

Egyetemistaként fél évtizedet húztam le egy kisvárosi utcácska csendes szuterénjében. Az ablakon át csak a kutyákat és a gazdik lábát láttam, a konyhából pedig a mindig cúgos, hipó szagú folyosót. A konyha (főzőfülke) éppen csak akkora volt, hogy ha bementem, ki kellett jönnie valakinek... De mivel egyedül éltem, ez nem sokszor fordult elő! És mivel magányosan még enni sem jó, a főzőcskézést hanyagoltam is. Maradtak a szendvicsek. De vizsgaidőszakban még annyit sem ettem, mint máskor: ilyenkor aztán felértékelődtek a szekrényben lapuló, rég elfeledett, szikkadt kenyérdarabkák. Úgy vetettem rá magam, mintha a túlélésem múlna rajta.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Lionsgate / Color Force

Vaklárma

Mondhatnám, hogy hatalmas áttörést okozott az, hogy feleség lettem, de nem. Vagyis, nem egészen. Az esküvő előtt nem éltünk együtt, így a nászút után következtek az összeszokós hónapok, a közös szabály- és normarendszer kialakítása. A férjem be is vállalta, hogy minden szerdán ő főz. A "próbahónap" alatt nem nagyon brillírozott: megpróbálta szűrő nélkül leönteni a főzővizet a tésztáról, de azzal a lendülettel a mosogatótálcába küldte a főtt tésztát is.

Én megvettem a hülyebiztos (értsd: Horváth Rozi-féle) szakácskönyvet, és az alapján főztem meg az első pörköltet, főzeléket és túrógombócot. Konyhatündér sem a férjemből, sem belőlem nem lett, de már mindketten beletörődtünk a tudatba: ha együtt főzünk, akkor az olyan, mint amikor vak vezet világtalant. És legalább annyira jól szórakozunk az eredményen, mint a Vaklárma főszereplői.

Ízek, imák, szerelmek

A kisfiam érkezése nem csak a pörgős, fővárosi szociális életemet gyalulta nullára, és nem csak a lakberendezési szokásainkat tervezte újra, hanem a konyhához fűződő viszonyomat is. Kis szerelmem remek étvágyának köszönhetően, egyre nagyobb kedvvel közelítettem a konyha felé, hiszen a gyerek még a csúnyácska muffinra sem mondott semmi rosszat. Az a pár morzsa a tányéron jelezte, hogy neki ugyan nem számít, mennyire sima a sütemény teteje!

Mire végzett a kulináris élvezetekkel, kezdhettem is felmosni az étkezőt, meg a falakat, és a csillárt. De még mielőtt nekiálltam a takarításnak, megálltam egy pillanatra, és elmondtam egy fohászt. Hálát adtam a kisemberért, aki megtanított arra, hogy enni jó, és enni adni annyit jelent, mint gondoskodni és szeretni valakit. A konyha pedig egy szuper hely!

Forrás:AFPforum/Collection Christophel/© Plan B Entertainment / Red Om Films

Te milyen filmcímmel jellemeznéd a főzési szokásaidat? Írd meg kommentben!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.