szülő szabadság gyerek nemet mondani gyereknevelés szabályok Szakács Anna nevelés
Hisztiző gyerek a buszon - mert nem azon az ülésen ül, amit kiszemelt magának. Hiába van öt másik üres hely a közelben, nyilván az az egy kell, amin a testvére utazik.

Kiránduláson zsarnokoskodó gyerek, aki jégkásáért kiált, majd könyörögni kezd még egy fagyiért is - sikerrel... Bevásárlóközpont: földön fetrengve hisztériázik egy kislány, mert nem kapja meg azonnal az áhított játékot.

Anyaként lever a víz, elönt a feszültség, és úgy érzed, bármit, de tényleg bármit megtennél, hogy eltűnhess a szituációból, és eltávolodhass a hisztitől, illetve a rosszalló, kíváncsi, kárörvendő és megmondó tekintetektől. Mégis, az első sokk után realizálod, hogy nem válhatsz köddé, hiszen a kis "zsarnokpalántából" viselkedni képes, kulturált felnőttet kell nevelni.

Ezért ne feledd:

Te szabod meg, hol van az elég!

Te határokat szabsz, a gyerek pedig feszegeti azokat - ez a dolga. De attól még szükség van keretre, hiszen a határtalanság élménye ijesztő - még egy felnőttnek is. Tehetetlen félelme pedig feszült frusztrációba csap át, hiszen szabályok nélkül semmi nem védi meg őt. Leginkább önmagától, no meg persze a kudarcoktól.

Te alapozod meg a későbbi kapcsolatait!

Ha a szemed fénye minden füttyentésére ugrasz, és a kívánságai mindig, mindenek felett állnak, akkor bizony nagyon nehezen fog boldogulni az óvodában, iskolában, később pedig a munkahelyén és a magánéletében. Ugyanis - rajtad kívül - senki sem fog úgy tekinteni rá, mintha mindenki csak érte élne. És ő ezt nem fogja tudni kezelni.

Forrás: Shutterstock

Neked kell mindig következetesnek lenned!

Elég csak egyszer elgyengülnöd egy kritikus "hiszti pillanatban", máris aduászt adsz az utódod kezébe. Mert ha egyszer megtapasztalta, hogy a "nem", az kitartó hisztivel "igen" lehet, hát hadd szóljon! Idő és hangerő nem számít, hiszen előbb vagy utóbb eléri a vágyott csokit, fagyit, játékot, ruhát, ülőhelyet, kiskutyát vagy akár a csillagokat is. Csak kitartónak kell lennie.

Hogyan mondj mégis nemet?

  • Leginkább szeretettel! Ha érzi, hogy ugyanúgy szereted - akkor is, ha éppen valamilyen kérésére nemet mondasz - akkor nem keltesz benne felesleges bűntudatot, feszültséget és frusztrációt.
  • Erőfitogtatás helyett ("Azért, mert azt mondtam!"), inkább magyarázd el neki a saját nyelvén, hogy miért nem lehet ebéd előtt édességet enni, vagy a kedvenc világos szoknyájában kirándulni menni.
  • Mondj nemet igennel: "Most nem eszünk édességet, de ebéd után elmegyünk együtt a kedvenc fagyizódba, és aztán játszhatsz is kicsit a játszótéren."
  • Adj neki választási lehetőséget! Például hagyd, hogy ő válassza ki, milyen színű nadrágban szeretne óvodába menni! Ezzel - a saját szintjén - megtanul döntéseket hozni és felelősséget vállalni.

Szakács Anna

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.