boldogság pénz Herczeg Zsuzsa gazdag gazdagság boldogtalanság szegény
Mindannyian szeretnénk, ha sok pénzünk lenne - annak ellenére is, hogy a teli pénztárca önmagában nem boldogít, de sokkal könnyebbé teszi az életet. Én ennek ellenére is állítom, hogy nem éri meg kőgazdagnak lenni. Hogy miért?
  1. Soha többé nem tudhatnád, hogy a barátaid csak a pénzed miatt keresik-e a társaságod, vagy azért, mert valóban veled szeretnék tölteni az idejüket.
  2. A párkeresésnél sem lehetnél abban biztos, hogy egy szebb jövő reményében választanak-e téged, vagy magad miatt.
  3. Leszűkülne a baráti köröd, hiszen sokaknak nem lenne pénze azokra a programokra, utazásokra, amelyeket te lazán megengedhetsz magadnak.
  4. Mindenki irigyelne. Ami végülis is jobb, mintha sajnálnának - de így állandóan tartanod kellene a rosszindulatú támadásoktól. Akár el is rabolhatják valamelyik szerettedet - hiszen tudják, hogy te könnyen fizetsz váltságdíjat.
  5. Ha bármi miatt panaszkodni mernél, senki sem értene meg, mert neked nem lehetne semmilyen problémád ennyi pénz mellett.
  6. Nem tudnád kellőképpen értékelni a megszerzett tárgyakat, élményeket, mert mindent meg tudnál venni - így lassan elfogynának a vágyaid.
    Forrás: Shutterstock
  7. Állandóan a pénzzel kellene foglalkoznod: befektetned, tárolnod, pénzügyi manővereket végrehajtanod, és ehhez megfelelő embereket találnod, akik ha csak egy kicsit is hibáznak, hatalmasat bukhatsz.
  8. A gyerekeid nevelése sem lenne egyszerű, hiszen egy olyan világban nőnének fel, ahol semmiért sem kellene küzdeniük. Így nagyon nehéz lenne megtanítani nekik a valódi értékeket az életben.
  9. Állandóan félhetnél, hogy ravasz csalók környékezik meg a gyerekeidet. Hiszen a gyermeki naivitást kihasználva könnyen a bizalmukba férhetnek.
  10. Őszinte mondatokat nemigen hallanál a környezetedtől, mert mindenki azt mondaná, amit hallani akarsz. Ez pedig akár személyiségtorzulást is okozhat egy idő után - így alakulnak ki a gazdagokból a "mindenhatók".
  11. És akárhogy is állítják, hogy mindennek megvan az ára: azért sok pénzzel sem lehet ám mindent megvenni. Vannak dolgok, amik ugyanis nem pénzben mérhetőek...

Természetesen kell valamennyi pénz ahhoz, hogy kiteljesedhess, és ne legyenek létfenntartási gondjaid. De kutatásokkal is bizonyították, hogy egy bizonyos összegen felül a pénz már nem növeli a boldogságérzetet. Vagyis hiába nő a fizetésed, egy bizonyos szint felett nem fogod már értékelni. Míg a fizetéscsökkenés minden esetben csökkenti a boldogságérzést is.

Mindez nem légből kapott állítás, ugyanis Christopher J. Boyce, Alex M. Wood és Eamonn Ferguson 9 éven keresztül kutattak a témában. Összesen 18 000 emberrel végezték el a "boldogság kísérletet", és a kutatásaik a fentieket támasztották alá.

Egy másik tanulmány (melyet Daniel Kahneman és Angus Deaton tett közzé) pedig meghatározta az összeget is: az USA-ban nagyjából 75 ezer dollár, vagyis úgy 21 millió forint körül volt az az optimális éves fizetés, aminél ha többet kerestek az emberek - csupán a pénz miatt -, már nem lettek boldogabbak.

Te mennyire szeretnél gazdag lenni?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.