szerelem család filmek megismerés tanulás könyvek Szabó Mariann
Mind vágyunk a szerelemre. Vajon mennyire befolyásolják a szerelem utáni sóvárgásunkat a felcseperedésünk során szerzett benyomásaink? Milyen hatások érnek, amik miatt megszületik a fejünkben egy elképzelés az ideális szerelemről?

Lássuk, mi jön szembe velünk kisgyermek-, majd kamaszkorban, miből építkezünk:

Könyvek

Gyerekkorunkban a tündérmesék adnak támpontot. Elegendő csinosnak lenni, várni, és a herceg egyszer biztosan eljön. Nem kell hozzá mást tenni, csak hercegnőnek vagy okos parasztlánynak lenni, a hercegek mindkettőre buknak. Később a lányregényekben már megjelennek a könnyek is, csalódással, bizonytalansággal, de végül a szerelem nem marad beteljesületlenül. Vagyis megéri a szenvedés, nem is igazi szerelem az, ami nem fáj!

Filmek

A mesefilmek tanulsága szerint a barátság a legfontosabb. Lehet a barátod fiú vagy lány, szép vagy csúnya, sőt, akár egy lila kutya is! Annyi a lényeg, hogy igaz barát legyen. Kisgyerek vagy, ne akarj ennél többet! Örülj a barátodnak, és sütögessettek együtt pogácsát a homokozóban! Az ifjúsági filmek már nyomokban tartalmazzák a túlidealizált bálványt.

A legmenőbb srác a suliban, a nyári táborban megismert kedves, rejtélyes fiú, vagy az elérhetetlennek tűnő sportoló géniusz mind felsorakoznak előtted. A tanulság annyi, hogy nyugodtan lehetsz félénk vagy szinte láthatatlan, a legnépszerűbb srác végül majd úgyis téged választ!

Forrás: Shutterstock

Zene

Pici gyerekeknek vegyük például a "már minálunk, babám"-at! Jön a jó képességű, fára mászó legény, te meg babám, szedjed, amit leráz neked a fáról. Hát mi ez, ha nem szerelem? Kamaszként pedig keresni sem kell, a dalok 99 százaléka a szerelemről szól. Csak a neked tetsző stílusnál kell elkapni a ritmust, és lehet hallgatni rogyásig az aktuális kedvencet.

Család

Valójában beleszületünk a minket körülvevő szerelembe. Ott van rögtön anyu és apu, mama és papa, nagynéni és nagybácsi, rokonok, barátok, párok sokasága. Mind szerelmesek, hiszen kapcsolatban élnek. Az élet szép! Azt gondoljuk: ha nagy leszek, férjül veszem a szőke Zsoltikát az oviból, és mi is nagyon szerelmesek leszünk egymásba a végtelen papás-mamás játékban, amilyet a felnőttek játszanak.

Később kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik. Néhány sajnálatos válás, kisikló kapcsolatok igazolják a lányregények tanulságát: a szerelem fáj. Kamaszként fogadalmat teszel saját magadnak, hogy megkeresed a Nagy Őt. Nem éred be kevesebbel...

Vajon megtalálod? Van, aki többször is, és van, aki csak egyetlenegyszer. Van, aki boldog, és van, akinek fáj. És olyan is akad, aki úgy érzi, hogy jobb, ha felhagy a kereséssel. Talán olyankor csak annyi kell, hogy rátalálj magadban arra a kicsi hercegnőre, aki dudorászva, önfeledten süt homokpogácsát a barátjával az ovis szőke Zsoltikának.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.