média testkép fiatalság Faragó Patrícia valóság fiatalok test hazugság megtévesztés
A fiam négy-öt éves lehetett, amikor bejött a fürdőszobába, mikor éppen fürödtem. Rám nézett, és angyali mosollyal ezt kérdezte: "Anya, mikor leszel megint nem olyan, mint a Rupert bohóc? Mert akkor majd szívesebben megyek veled strandra."

Az avatatlanok kedvéért: Rupert bohóc egy körte alkatú, kissé trampli mesefilm szereplő volt, kedvesen domborodó pocakkal. Ennél jobb fogyókúrára motiváló szöveget nem nagyon tudok elképzelni. Ettől függetlenül úgy érzem, kicsit el vannak tévedve a fiatalok, legalábbis ami a normális testképet illeti.

De persze hogy is lehetne valakinek egészséges felfogása a meztelen testről, amikor tökéletes testű modellek kacsintanak ránk az óriásplakátokról, két kattintással rányomulhatsz a közösségi oldalak legjobb(ra retusált) nőire/pasijaira, és táthatod a szád a felnőtt oldalakon terpeszkedő cicababák domborulatai láttán?

Nem beszélve a médiából ránk ömlő, tökéletesre plasztikázott és photoshoppolt ötvenes celebekről, akik öt gyerek után is ugyanolyan karcsúak, ránctalanok és kortalanok, mint amilyen én 18 évesen voltam.

A meztelen test látványa egyébként is akartalanul zavarba hozza az emberek nagy részét. Nem beszélve arról, amikor a sajátunkat kellene mutogatnunk. Az alapprobléma itt az, hogy nem tudjuk, mi a természetes. Aki gyermekkorától kezdve csakis tökéletes idomokkal szembesül, abban nem csupán a nagyvilágban futkározó, hétköznapi emberek keltenek visszás érzéseket, hanem adott esetben saját maguk is.

Forrás: Shutterstock

Hiszen nem tudnak megfelelni annak a képnek, amit önmagukban kialakítottak, és "ideális testalkat", illetve "jó nő" vagy "jó pasi" címkével láttak el. Ha meglátnak egy túlsúlyos vagy lájtosabb aputesttel megáldott, alulöltözött embert, azt visszataszítónak, elfogadhatatlannak találják - még akkor is, ha ez éppen a tükörképük.

A dolog negatív hatása jobb esetben "csak" abban merül ki, hogy gondolatban kritizáljuk a kicsivel erősebb testalkatú embertársainkat. Rosszabb esetben odáig fajul, hogy az egészséges, jó alakú fiatal lányok addig kísérleteznek mindenféle tuti fogyókúrával, amíg bulimiával vagy anorexiával kerülnek pszichiáterhez.

Habár ennek a problémának a megoldására még mindig nincsenek tökéletes eszközök, de talán valami elkezdődött. Hiszen egyre többször futunk bele a neten plus size modellekbe, és sok molett hölgy vállalja fel, hogy ország-világnak úgy mutatja meg testét, ahogy az édesanyja megszülte.

És persze azért a hozzáálláson is lehet változtatni, főleg, ha már a család szintjén is próbálkozunk vele. Azóta már a fiam is megbarátkozott a gondolattal, hogy édesanyja történetesen nem Demi Moore. Habár szerencsére azóta már a Rupert bohóc testalkatom is a múlté...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.