viselkedés apa tulajdonság Greta May após fiú meny jellemzők apja fia
"Nézd meg az anyját, vedd el a lányát!" - hangzik a régi mondás. De vajon fordítva is igaz? A csajoknak is érdemes szemügyre venni választottjuk apjának a szokásait?

Naná. Hiszen szerelmünk - jó eséllyel - az ő példáját látva sajátította el, hogyan "kell" viselkednie egy férfinak. Épp ezért, a családi látogatások során nem árt nyitott szemmel járni, hogy felmérjük, leendő apósjelöltünk:

1. Hogyan beszél a feleségével?

Kedvesen és szeretettel? Hűvös udvariassággal? Netán fölényesen és lekezelően? Nem mindegy... Még egy rossz kapcsolatban is sokat elárul az emberről, hogy milyen stílust enged meg magának a másikkal szemben. Ez pedig hamar kiderül - még akkor is, ha eleinte megpróbálnak "viselkedni" előtted. Elég egy hétköznapi szituáció: például, ha túl sósra sikerül a húsleves.

Máris szembesülhetsz vele, kedvesed milyen mintát látott maga előtt. Ha nevetve poénkodnak a dolgon, vagy szeretetteljes sztorizgatásba csap át a helyzet, akkor minden oké. Ha viszont megrovó, undok vagy gúnyos megjegyzések hagyják el az apósjelölt száját, érdemes elgondolkodnod.

2. Mekkora az igénye a testi kontaktusra?

Természetes, hogy a szerelmed szülei nem fognak vad csókcsatákba bonyolódni a látogatásod során, még akkor sem, ha egyébként kiváló a házasságuk. Az azonban sok mindent elárul, hogy hány futó érintésre, ölelésre, kézfogásra, simogatásra kerül sor kettejük közt, amíg ott vagy. Általában ugyanis a testi kontaktus utáni igényünket otthonról hozzuk.

Az első egy-két évben, míg tombol a szerelem, a visszafogottabb, "nem érintős" típus is hajlamos többet ölelgetni és puszilgatni a párját. De miután csitul a hév, általában mindenkin felülkerekedik a szülői minta. A szülőknél tett vendégeskedés során felmérheted, hogy az apósod a feleségét magához húzós, "szeretgetős" típus-e, vagy inkább az ellenkezője.

Forrás: Shutterstock

3. Hogyan gondolkodik általában a kapcsolatokról?

Egy családos férfi is sokféle lehet. Van, aki teljes szívével, boldogan éli meg ezt az - egyébként saját maga által választott - életformát, és ez minden szavából ki is derül. Akkor is, ha épp idegenekről beszélgettek, mondjuk, a szomszédokról, ahol a pár egyik tagja félrelépett.

Egy férjként és családapaként hiteles férfi általánosságban is a család és a hűség fontosságát helyezi előtérbe. Ha a párod édesapja ilyen, szerencséd van, hiszen a szerelmed gyerekkora óta ezt a gondolkodásmódot szívta magába. Ha viszont helyeslően sztorizgat félrelépő férjekről és feleségekről, arra érdemes felfigyelned...

Természetesen a fenti példákból sem lehet feltétlenül egyértelmű következtetéseket levonni. Nagyon sokszor pont a negatív szülői minta az, ami felnőttként helyes viselkedésre és gondolkodásmódra sarkallja az embert. Épp ezért, szó sincs arról, hogy ha a kedves após gusztálva végigmér egy nőt a felesége mellett bandukolva, akkor rögtön szakíts a barátoddal, mert tíz év múlva ő is ilyen lesz.

A fenti sorok pusztán mankót nyújtanak ahhoz, hogy tudd, milyen alappal indul a kedvesed. És ne feledd: valamennyien hozzuk magunkkal - szinte a zsigereinkbe égve - a szüleinktől kapott viselkedési formákat, jót és rosszat egyaránt. De ha felismerjük a rosszat, az már fél siker. Onnantól fogva ugyanis esélyünk van arra, hogy küzdjünk ellene, és akár meg is szabaduljunk tőle.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.