megfigyelés viselkedés ösztön félelem Kertész Kata lelki sérülések Megérzés lélek
Megérzés vagy félelem? Olykor nagyon nehéz különbséget tenni e két fogalom között. Leginkább akkor, ha negatív sejtésed támad valamivel vagy valakivel kapcsolatban. Vajon nem csak az évek során felhalmozott sebeid maradványa tükröződik egy-egy baljós megérzésedben?

Hogy miért fontos ez? Mert mi, nők, sokszor hivatkozunk a méltán híres "női megérzésünkre". De vajon mennyire vesszük ezeket komolyan? És mennyire érdemes komolyan venni?

Ahogy telik az idő, és egyre nagyobb szeleteket ismersz meg a világból, úgy alakítják a tapasztalások az életedet. Egyre kevesebb olyan terület lesz, amihez ne fűződne pozitív vagy negatív élményed. Ez törvényszerű. Fokozatosan meg- és kiismered a környezetedet, illetve saját magadat. Megtanulod, hogy mihez-kihez, milyen bevált magatartási minták alapján viszonyulj, és lassacskán kialakulnak bizonyos forgatókönyvek is, amelyek általában beválnak egy-egy szituációban. Ezt a fajta kiszámíthatóságot megbízható viselkedésnek hívjuk.

A nők jobb megfigyelők, mint a férfiak többsége. Hamarabb kiszúrjuk azokat az apró jeleket, amik nem megszokottak: legyen ez egy ismeretlen mimika, egy hangszínváltás, vagy csak egy oda nem illő tárgy felbukkanása. Szerintem a női megérzések nagy része az ilyesféle megfigyeléseken alapul.

Azaz egészen aprócska változásokat is észlelünk, és ebből vonunk le jövőbéli következtetéseket. Nem áll szándékomban csorbítani a női misztikát, de amennyiben nem rendelkezünk egyéb látnoki képességekkel, úgy vélhetőleg nem az égiek küldik számunkra az infókat. És innentől válik érdekessé a kérdés...

Például, ha a párod szokatlanul viselkedik, és szerinted hazugságot leplez, az egyből megalapozza a megcsalás gyanúját? Mi van akkor, ha csak meglepetést készít számodra? Vajon mikor válik az éleslátás önnön félelmeid kivetítésévé? És felismerhető-e, amikor a megérzés ösztönösen összemosódik egy régi "mumussal", félelemmel?

Forrás: Shutterstock

Ha meg tudod figyelni magadon ezt a folyamatot (akár utólag is), idővel felismerheted a saját működési elveidet. Szembesülhetsz a délibábokból következő félelmeiddel, és az életedre gyakorolt negatív hatásaival is. Így arra is esélyed lehet, hogy ne vegyél minden "megérzést" olyan komolyan.

Nem az ellen vagyok, hogy hallgass a belső hangodra, hanem hogy merd látni a valóságot, és vedd észre, hogy sokszor megérzésnek titulálhatsz bizonyos illúziókat. Hiszek a nyíltság és a kommunikáció erejében, míg a gyanús megérzéseimnek már nem. Megtanultam nem véka alá rejteni a félelmeimet, hogy ne ragadjak bele felesleges belső vívódásokba.

Nem szégyen belátni a korlátainkat. Nem szégyen beismerni: egyik nő sem misztikus látó, és nem is "Miss Sherlock"... Ennek ellenére észreveszünk bizonyos dolgokat, és olykor nem is tudjuk, mi a furcsa, csak valami egyszerűen más. De bármi is kerüljön felszínre, bátran kommunikáld a szeretteid felé! Hiszen nem éri meg egy esetleges valótlan félelem csíráját dédelgetni velük kapcsolatban.

És mi van akkor, ha ezután sem foszlanak szét a negatív érzeteid, vagy további aggályok merülnek fel? Mi a teendő akkor, ha tudod, hogy a másik nem szolgált rá, mégis rossz érzéseid vannak? Akkor bizony mélyebbre kell ásni, egészen a kétely, mint jelenség gyökeréhez.

Kívánom, merj megbízni az életed - nevezzük - "sorsszerű" alakulásában, mintsem, hogy félelmeid legyenek az ismeretlentől.

Kertész Kata

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.