párkapcsolat vita Dósa Eszter szekálás szakítás veszekedés együttélés
Biztosan te is tudsz olyan párkapcsolatról - esetleg már át is éltél ilyet -, ami igazából azon bukott el, hogy elfajultak az apró-cseprő viták. Úgy, hogy valójában semmi komoly probléma nem volt...

A pár tagjai egyszerűen csak egymás idegeire mentek. Tipikus példa erre a felhajtott/lehajtott wc ülőke, vagy a középen kinyomott fogkrém esete... Sokan annyira magukévá teszik a zsörtölődő stílust, hogy már nem is képesek másképp szólni a párjukhoz. Bár inkább a nőkre mondják, hogy házsártosak, azért bőven akad a férfiak között is olyan, aki előszeretettel kötözködik.

A piszkálódós ember társa pedig általában szó nélkül viseli a sorozatos zrikálást - aztán, amikor hosszú évek során túltelítődik, akkor vagy robban, vagy szó nélkül odébb áll. Ilyenkor szokott a házisárkány vagy a cseszegetős férj értetlenül állni a történtek előtt - mert totálisan nem érti, hogy miért hagyták el...

Biztos, hogy fontos dolog miatt veszekszel?!

Sokszor csak indulatból kötözködsz. Például, mert felgyülemlett a sok feszkó a munkahelyeden, a főnöködnek mégsem olvashatsz be az értekezleten, így hát hazaviszed magaddal a stresszt. Ráadásul a párod pont ma megy sörözni a haverjaival, akkora egy figyelmetlen hülye, nem igaz, hogy sosem lehet rá számítani - és különben is csessze meg magát ott, ahol van.

Érdemes megfigyelni saját magadat: valóban a párod konkrét viselkedésével van bajod, vagy pedig csak ingerült vagy - valami más miatt? Nem mindegy, hogy az a haveri sörözés teszem azt, már hetek óta meg van beszélve, mert minden hónap első csütörtökjén ez a programjuk, és amúgy sem terveztetek semmit estére - vagy, mondjuk a szülinapodról feledkezett el.

Előbbi esetben a következő mondat a célravezető: "Szívem, úgy felhúztak ma a munkahelyen, hogy szétvet az ideg." Nem pedig leharapni a másik fejét, ok nélkül... Ha pedig mégis úgy érzed, hogy van valami, amibe belekötnél, mert tényleg nem tetszik, vagy éppenséggel kiidegel, gondold át: mennyire fontos ez? Számítani fog egy óra múlva? És holnap? Egy hónap, vagy egy év múlva?

Forrás: Shutterstock

Harag helyett érzelmek...

A másik ember lecseszése indulatból történik. A harag nem érzelem, hanem valamilyen érzelem egyik kifejezési formája. Ha megfigyeled magad, akkor rájössz, hogy mi váltotta ki: szomorúság, csalódottság, félelem... Ha azt szeretnéd, hogy a problémádra érdemi reakció érkezzen, akkor ne haraggal, hanem érzelmekkel kommunikálj!

Azt ugyanis nehéz megérteni, hogy azért üvöltesz, mert már megint tiszta morzsa a szőnyeg. Ebből csak az megy át a másik számára, hogy "Na, ez már megint cseszeget..." Nem tudom, te hogy vagy vele, de nálam a cseszegetés dacot szül, a válaszom pedig ilyenkor a "csakazértse"...

Viszont van az a varázslat, hogy ha érzelmekkel kommunikálsz, azt könnyebb megérteni. Például, ha elmondod, milyen rengeteg munkád van abban, hogy tiszta otthonba érkezzen haza a párod, és mennyire elszomorít, hogy minden nap telemorzsázva hagyja a kanapét. Hiszen ebből úgy érzed, hogy észre sem veszi az erőfeszítéseidet, amit érte teszel... Mivel a párod szeret téged, nem szeretné, hogy szomorú legyél, ezért ezek után valószínűleg oda fog figyelni a morzsázásra.

Csak tudnia kell, miért olyan fontos ez neked.

Néha szavak sem kellenek: elég, ha nem piszkálod a másikat. Apukám barátnője mániákusan középen nyomja ki a fogkrémet, apu meg szereti, ha a végéről van nyomva. Mégis a huszonvalahány évük alatt egyszer sem tette ezt szóvá - viszont minden esti fogmosáskor kiegyengeti a tubust. Velem és a párommal ugyanez a helyzet. De valahogy eszembe sem jutna háborogni emiatt - mert nem hiszem, hogy ezen múlna a boldogságunk...

A pszichológusok szerint egyébként egy negatív kritikára legalább öt pozitív visszajelzésnek kell érkeznie, hogy semlegesítse azt az apró "sebet", amit a - jogos vagy alaptalan - piszkálódás okozott. És akkor még mindig csak a semleges állapotnál tartunk!

Olyan nincs, hogy valakibe állandóan bele lehet kötni, de semmi dicsérni való ne lenne rajta! (Ha mégis, akkor viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy minek neked egy olyan társ, aki tulajdonképpen mindent a világon rosszul csinál.)

A folyamatos kötekedés apránként megmérgezi a kapcsolatot - pedig nem ér annyit. Ugye?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.